Odbornici opozicije u Tuzima: Novac se troši na sporedne stvari

“Pješački most na rijeci Cijevni kod Dinoše je, na primjer, potreban, ali nije prioritet”, kaže Vaselj Siništaj odbornik Albanske koalicije
54 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2014. 20:27h

Odbornici opozicije u Skupštini Gradske opštine Tuzi ocijenili su da su u finansijskom planu za narednu godinu, određenom na 1,8 miliona eura, izostavljeni najbitniji projekti, a planirani sporedni.

Odbornik Albanske koalicije Vaselj Siništaj istakao je da su Tuzima potrebniji put Dinoša - Pikalje -Zatrijebač, vrtić, zelena pijaca, sportska dvorana, koji se u ovogodišnjem planu i ne pominju, nego da se “pare troše na sitne stvari”.

“Pješački most na rijeci Cijevni kod Dinoše je, na primjer, potreban, ali nije prioritet. Tu je izrada planske dokumentacije za putić od prodavnice do džamije... Ovo je više šminka nekog razvoja, nego što predstavlja realnu potrebu građana. Zbog toga je potrebna samostalna opština”, ocijenio je Siništaj.

Planom je za kapitalne izdatke predviđeno 1,2 miliona eura, operativne 522.000 eura, dok je za sredstva za transfere političkim partijama planirano 67.800 eura.

Odbornik DPS-a i predsjednik Odbora za ekonomiju i finansije u GO Tuzi Nikola Gegaj, međutim, tvrdi da nakon javne rasprave plan može pretrpjeti izmjene , jer "nije Sveto pismo i može se korigovati".

Gegaj, foto: Luka Zeković

"Mnogo mi je važnije da se ono što se planira realizuje, pa ćemo se truditi da realizacija bude potpuna. I u Tuzima, kao i u Glavnom gradu, ima veoma značajnih investicija koje su potrebne i predložene od mjesnih zajednica, ali se sve neće moći realizovati u ovoj godini", kazao je Gegaj.

Istakavši da su neka sredstva već potrošena, pa ih je vjerovatno potrebno opravdati kroz finansijski plan, Siništaj je ocijenio da bi odbornici trebalo da budu upoznati gdje je novac koji se godinama predviđao za izgradnju kapitalnih objekata, koji nijesu napravljeni.

“Kada smo bili dio vlasti, iz DPS-a su nam govorili da ne umijemo da radimo projekte. Da vidimo sad njih... Već četiri, pet godina, koliko su na vlasti, nijedan projekat nijesu realizovali”, kazao je Siništaj.

I Nikola Camaj (DS) je saglasan da bi odbornici trebalo da dobiju informaciju gdje je novac , planiran za vrtić, sportsku halu, zaobilaznicu, koji su bili razlog za opravdanost osnivanja GO Tuzi.

“Od tih vitalnih projekata se odustalo... Godinama su se vukli u planovima, pa su nestali. Planirane pare se neće potrošiti. Očekujem da će se nastaviti sa krpljenjem puteva i sličnim stvarima”, kazao je Camaj. Za izgradnju i rekonstrukciju puteva planirano je 450.000 eura, a za održavanje puteva 150.000 eura.

Od planiranog malo je i ostvareno

Camaj je ocijenio da finansijski plan ne oslikava stvarne potrebe Malesije, te da u Tuzima nema zadovoljstva, jer dosta od planiranog nije ostvareno. Siništaj je kazao da bi, pored ranijih bitnih projekata, prioritet trebalo da bude završetak vodoizvorišne mreže, za koju je planom predviđeno 300.000, i da treba razmišljati o izgradnji fekalne kanalizacije.

Gegaj je kazao da su se zbog ekonomske krize, sve Opštine i druge institucije u državi, prilikom planiranja svojih finansijskih troškova prilagođavale trenutnom ekonomskom stanju, što je slučaj i sa GO Tuzi.

Galerija

Bonus video: