Odbornik DPS prekršio zakon, ali pare ne vraća

Odbornik je nezakonito istovremeno bio u Odboru direktora u privrednom društvu “Plodova Crne Gore”
5600 pregleda 4 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica SO Golubovci, Foto: Luka Zeković
Sa jedne od ranijih sjednica SO Golubovci, Foto: Luka Zeković

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini opštine Golubovci Predrag Anđušić prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Odbornik je nezakonito istovremeno bio u Odboru direktora u privrednom društvu “Plodova Crne Gore”.

“I po osnovu tog članstva ostvario prihod - drugu naknadu u mjesečnom iznosu od 241 euro u periodu od januara 2018. godine do februara 2019. godine, što ukupno iznosi 3.133 eura”, navodi se u odluci Agencije.

Članom 12 Zakona o sprečavanju korucpije je propisano da javni funkcioner ne može, između ostalog, biti predsjednik ili član organa upravljanja pravnog lica. Istim članom je propisano da po osnovu članstva u organima upravljanja javni funkcioner ne može ostvariti prihod ili drugu naknadu.

Zbog toga je dužan da u roku od 30 dana podnese ostavku na jedno od mjesta odbornika i člana odbora direktora, što, ističe se u odluci Agencije, on nije uradio.

“Anđušić nije podnio ostavku u zakonom propisanom roku, već je nastavio da obavlja nespojive funkcije, odnosno dužnosti i po osnovu članstva u privrednom društvu ostvaruje prihod suprotno zakonskim odredbama”, navodi se u dokumentu koji je juče objavljen na sajtu Agencije.

Anđušić je kazao da je preduzeo radnje na otklanjanju postupanja suprotnog zakonu i podnio ostavku na dužnost člana Odbora direktora “Plodovi” AD, na koju je bio predložen ispred nevladinog udruženja poljoprivredni proizvođači “Ratar Golubovci”.

“Imenovani je, takođe, istakao da sporne prihode koje je ostvario po tom osnovu nije u mogućnosti da vrati zbog kreditnih zaduženja”, navodi se u odluci.

Za kršenje zakona, on će biti kažnjen od 500 do 2.000 eura.

Bonus video: