Odgovor Ministarstvu poljoprivrede: Možete vi bolje

Prije nego se odluče da pošalju ispravku, u Ministarstvu poljoprivrede bi trebalo da pročitaju tekst, pažljivo kao što rade sa zakonima kada u njima traže rupe
119 pregleda 6 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Petar Ivanović, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 14.07.2013. 15:05h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u svojoj ispravci na tekst “U obračune za plate ušla i članarina DPS-a”, pokušava osporiti ono što “Vijesti” nijesu ni objavile.

Ministarstvo navodi da je u skladu sa Zakonom o radu propisana mogućnost zaključenja ugovora o privremenom-povremenom vršenju poslova i da je na zakonit način angažovalo svoje kadrove tokom izborne kampanje.

U tekstu u “Vijestima” ne piše da je pomenuti resor protivzakonito angažovao ta lica.

“Vijesti” su konstatovale, ono što piše u dokumentu koji je ministarstvo dostavilo Anketnom odboru, da su tri osobe za “potrebe sektora poljoprivrede - odsjek ribarstvo” 31.12. 2012. godine sklopile ugovore o povremenim-privremenim poslovima, a koji su zaključeni tri mjeseca kasnije.

Takvi ugovori se, prema Zakonu o radu, zaključuju za obavljanje poslova koji ne zahtijevaju posebno znanje i stručnost. Vlada je dvije od njih imenovala za članove radne grupe za poglavlje 13 (ribarstvo), navodeći da su njihove funkcije viši savjetnici u Ministarstvu poljoprivrede, dok jedna radi kao portparol Ministarstva.

Način i termini na koji su Nada Lakićević, Milena Krasić i Sandra Ivanović angažovane u Ministrastvu poljoprivrede samo ukazuje da je ono iskoristilo pravnu prazninu u Zakonu o finansiranju političkih partija.

Ministarstvo dalje navodi i da se plaćanje članarine obavlja na dobrovoljnoj osnovi, što “Vijesti” takođe nijesu sporile, ali je činjenica da je to jedini Vladin resors koji je objelodanio da se u okviru obračuna plata tretira i pitanje partijskih članarina u sva četiri slučaja isključivo za DPS.

Prije nego se odluče da pošalju ispravku, u Ministarstvu poljoprivrede bi trebalo da pročitaju tekst, pažljivo kao što rade sa zakonima kada u njima traže rupe.

Bonus video: