Odgovor Mugoši: Srećan Vam put, gradonačelniče

Vijesti odgovaraju na reagovanje PG Biroa o razmjeni zemljišta sa ambasadom Kine
8 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Vesko Belojević
Miomir Mugoša, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 20.06.2013. 11:56h

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša u svom reagovanju na raniji odgovor “Vijesti” naslovljen “Kako bi u Kini za ovo prošao” tvrdi da je njegova Direkcija za imovinu dostavila “validnu i svu potrebnu dokumentaciju”, a koja je “u tom trenutku postojala”, Upravi za nekretnine Crne Gore prilikom prve procjene zemljišta koje treba da bude predmet razmjene između ambasade Kine i Glavnog grada.

Mugoša smatra validnom dokumentaciju prema kojoj ambasada Kine traži da sa Glavnim gradom razmjeni zemljište koje je namijenjeno za izgradnju objekata za tržište, i samim tim znatno vrijednije nego kada je u pitanju zemljište predviđeno za izgradnju objekta za potrebe ambasade.

Mugoša, dakle, polazi od toga da je prirodno da kineski funkcioneri, u ovom slučaju ambasador ili ostali iz diplomatskog osoblja, građe zgradu u Podgorici kako bi prodavali stanove.

Tek kada je ambasada Kine prigovorila da nema namjeru da uđe na podgoričko tržište nekretnina, već da će da prave objekat za svoje potrebe, Direkcija za imovinu Glavnog grada obavještava Upravu za nekretnine, koja tada radi novu procjenu.

Rezultat te procjene je ne samo razlika od milion eura više koju bi Kinezi uplatili u budžet Podgorice da se nijesu žalili, već i blamaža Glavnog grada, Vlade i države Crne Gore.

Ono što je, ipak, najproblematičnije, sa moralnog i svakog drugog aspekta, u reagovanju gradonačelnika Podgorice su njegovi sljedeći navodi:

“'Vijesti' zamjeraju Direkciji za imovinu što se nije žalila na prvu procjenu. Postavlja se pitanje zašto bi to radila. Zar je trebalo da dođe do smanjenja vrijednosti imovine čijim otuđenjem se slivaju sredstva u Budžet Glavnog grada. Čudna je ova logika 'Vijesti', koja nedvosmisleno ide na štetu građana”.

Mugoša dakle, otvoreno priznaje da bi Kineze, ali i svakog drugog, držao u zabludi samo da bi profitirao, pritom pokušavajući da se sakrije navodnom brigom za interese građana - svojstveno političkom miljeu kojem pripada.

O pokušaju da prikaže kako Budžet Glavnog grada nema ozbiljnih problema ne treba trošiti riječi. Kao ni o navodima da je “logično da niko iz Glavnog grada nije mogao obavijestiti kabinet premijera da amabasada nije pristala na procijenjenu vrijednost zemljišta prije nego što je ta informacija dobijena”, iako je mogao tražiti od Vlade da usvoji odluku o davanju prethodne saglasnosti, ne pitajući Kineze da li se slažu sa prvobitnom procjenom zemljišta.

Ipak bi bilo prikladnije da gradonačelnik sa premijerom, ako i kada bude imao priliku, razgovara o blamaži sa razmjenom zemljišta, umjesto što Đukanović javno pravda.

Mugoša se na kraju pita kako bi pojedini mediji prošli, ne samo u Kini, nego u mnogim drugim zemljama svijeta, kada bi, “radili i ovako izmišljali kako to čine u Crnoj Gori”.

U Kini postoje samo državna glasila. U zemljama na koje gradonačelnik misli sigurno ne postoje nezavisni i slobodni mediji.

Na kraju ove polemike, “Vijesti” žele odlazećem gradonačelniku, sretan put i ugodan boravak u Kini.

“Vijesti” će, kao i do sada, sa tog puta profesionalno prenijeti njegovo obavještenje (ako ga dobiju) kako je “unaprijedio saradnju sa kineskim gradovima”, kao što su i prenijele kako je razmjenjivao zemljište sa ambasadom Kine.

Bonus video: