Odložena rasprava o pravilima rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona

"Mučenje je građana da mi ne možemo da izađemo iz procedura, a do novembra treba da predložimo zakone", rekao je Boris Mugoša (SD)
376 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednica Odbora, Foto: Boris Pejović
Sa sjednica Odbora, Foto: Boris Pejović

Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona razmotriće usvajanje pravila rada tog tijela.

Poslanici Demokratske Crne Gore Momo Koprivica i Danilo Šaranović predložili su na današnjoj sjednici usvajanje poslovnika po kojem bi Odbor funkcionisao, a kojim bi se, između ostalog, propisao način rada, sazivanja sjednica, odlučivanja u Odboru.

Danilo Šaranović, Momo Koprivica
Danilo Šaranović i Momo Koprivica(Foto: Boris Pejović)

Demokrate su tražile da predloge koji dođe do Odbora za usvajanje mora podržati 11 od 14 poslanika u tom tijelu.

Uprkos insistiranju Demokrata da se o predloženom poslovniku raspravlja danas, rasprava je odložena jer im je predočeno da Odluka o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona propisuje da se po potrebi konsultuje Poslovnik Skupštine Crne Gore, te da bi predlog koji su oni uputili morao da bude usklađen sa tom odlukom i Poslovnikom Skupštine.

Neđeljko Rudović
Neđeljko Rudović(Foto: Boris Pejović)

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović kazao je da je potrebno da se poslovnik, ili pravila o radu Odbora usaglase u narednih nekoliko dana te da se onda o tome raspravlja na sjednici.

Profesor Đorđije Blažić kazao je da u Odbor niko nije došao kako bi satima pričao o poslovniku.

Đorđije Blažić
Đorđije Blažić(Foto: Boris Pejović)

"To je interni akt, džentlmenski dogovor, ako ima džentlmena. Ne mogu formalni akti da zavise od poslovnika", rekao je on.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović kazala je da se o pravilima ponašanja može razgovarati ako je to uslov da se krene dalje u reforme zakona.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica kazao je da je potrebno da skupštinska služba pripremi pravila ponašanja, pa da se o njima i drugim predlozima onda raspravlja.

"Pravila nama trebaju da ne bismo dobijali materijale minut prije sjednice", kazao je on.

Marta Šćepanović, Boris Mugoša
Marta Šćepanović i Boris Mugoša(Foto: Boris Pejović)

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša naveo je da poslanici "muče građane".

"Mučenje je građana da mi ne možemo da izađemo iz procedura, a do novembra treba da predložimo zakone", rekao je Mugoša.

Poslanici Demokrata su u početku odbijali da se sjednica nastavi ukoliko se ne bude raspravljalo o njihovom predlogu poslovnika za Odbor, ali su na kraju pristali da se o tome raspravlja na nekoj od narednih sjednica.

Ipak, poslanici u Odboru nisu mogli postići dogovor o radu radnih grupe koje funkcionišu u okviru Odbora, jer su Demokrate tražile da se usvoji odluka o formiranju podgrupa u odboru, iako takva tijela postoje i rade već godinu dana, na šta polanici vladajuće koalicije nisu pristali, navodeći da bi Demokrate tako njihov, ali i rad civilnog sektora i akademske zajednice, poništile.

Bonus video: