Odluka o anketnom odboru povodom afere "Telekom" 14. februara

Čini se da su parlamentarci zaboravili šta sve podrazumijeva istraga – odlučivanje Skupštine o političkoj odgovornosti nosilaca javnih funkcija
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2012. 10:24h

Ako Skupština Crne Gore 14. februara odluči da na inicijativu opozicije formira anketni odbor koji bi se bavio aferom Telekom, to će biti prvi put da poslanici, poslije čitave decenije, iskoriste ustavni i poslovnički institut parlamentarne istrage.

Za to će im, ipak, biti potrebna podrška dijela kolega iz vladajuće koalicije, jer je za odluku o pokretanju parlamentarne istrage potrebno da glasa 41 poslanik.

Posljednja parlamentarna istraga sprovedena je 2002. godine, a vodio je tadašnji funkcioner SNP-a Vuksan Simonović i to radi ispitivanja pisanja hrvatskog “Nacionala” o duvanskoj aferi, a zbog, kako se smatralo, umiješanosti bivšeg premijera Mila Đukanovića u šverc cigareta.

Po okončanju istrage koja je izazvala veliku pažnju javnosti, Simonović je nalaze odnio u Bari i predao oblasnom tužiocu Đuzepeu Šelziju, koji se već godinama bavi prekograničnim švercom cigareta i učešćem italijanske mafije i njihovih saradnika sa crnogorske strane u tom poslu.

Za to će im biti potrebna podrška dijela kolega iz vladajuće koalicije, jer je za odluku o pokretanju parlamentarne istrage potrebno da glasa 41 poslanik

Iako je od tada bilo mnogo slučajeva koji su mogli da budu predmet parlamentarne istrage – od neuspješnih privatizacija, preko slučajeva kontroverznih biznismena Darka Šarića i Safeta Kalića koji su “izmicali” crnogorskoj policiji, do posljednje afere “listing”, u parlamentu Crne Gore jedino je PzP predložio inicijativu da se na taj način istraži odgovornost starješina Vladinih resora ili institucija, ali nije podržana.

Čini se da su i parlamentarci zaboravili šta sve podrazumijeva parlamentarna istraga – odlučivanje Skupštine o političkoj odgovornosti nosilaca javnih funkcija ili, kako stoji u članu 78 Poslovnika parlamenta “preduzimanje drugih postupaka iz svoje nadležnosti”.

Čini se da su poslanici i pozicije i opozicije zadovoljni institutom kontrolnog saslušanja, iako ih je Evropska komisija u posljednjem izvještaju o napretku opomenula da ga nedovoljno koriste.

Nedostatak političke volje

Poslanik SDP-a Ervin Spahić kazao je “Vijestima” da ovaj institut nije korišten, jer nije ni bilo zahtjeva za nekom parlamentarnom istragom.

"Koliko se sjećam, o tome smo raspravljali prije desetak godina i to je bilo u vezi sa švercom duvana u ratnom periodu devedestih godina.

Sjećam se da je predsjednik komisije bio iz opozicije, da su putovali do Italije da bi pribavili određene informacije u vezi sa slučajem”, rekao je Spahić.

Spahić je kazao da ovaj institut nije korišten, jer nije ni bilo zahtjeva za nekom parlamentarnom istragom

Prema poslovniku, predlog za otvaranje parlamentarne istrage treba da podnese najmanje trećina parlamentaraca, odnosno njih 27, a sadrži i obrazloženje kao i članove anketnog odbora, čiji je predsjednik po pravilu iz redova opozicije.

O predlogu se odlučuje na prvoj narednoj sjednici parlamenta.

Anketni odbor ima pravo od nadležnih da traži sve neophodne podatke, uzima izjave od pojedinaca i na kraju izvještaj predaje Skupštini

Poslanik PzP Zarija Pejović smatra da je institut kontrolnog saslušanja blizak parlamentarnoj istrazi.

"Na taj način se jača kontrolna uloga parlamenta. Kod nas te stvari prilično loše funkcionišu. Ne postoji politička volja.

"Kod nas te stvari prilično loše funkcionišu. Ne postoji politička volja", tvrdi Pejović

U ovoj državi ne vidim tu snagu koja će ispuniti očekivanja EK za otvaranje pregovora.

Nema foliranja, moraju se praviti konkretni potezi, a ja ni iz daljine više ne vidim tu mogućnost", rekao je Pejović.

Lider Nove Andrija Mandić ističe da je u parlamentu do sada realizovan veliki broj kontrolnih saslušanja.

"Na čelu sam Komisije za kontrolu postupka privatizacije, pa je gotovo svaka sjednica bila saslušanje predstavnika Vlade u vezi sa određenom temom.

"Bilo je inicijativa o istrazi, ali da bi mogla da se sprovede potrebna je podrška skupštinske većine koja nije podržala takve predloge", kaže Mandić

Bilo je inicijativa o parlamentarnoj istrazi, ali da bi mogla da se sprovede potrebna je podrška parlamentarne većine koja nikada nije podržala takve predloge, ako se izuzme ona u vezi sa švercom cigareta od prije desetak godina.

Ta istraga je dala konkretne rezultate i čiji su dometi i danas veoma upotrebljivi kada bi se pokrenuo sudski postupak nekih lica koja su švercovala cigarete i ostvarila ekstraprofit”, kazao je Mandić.

Galerija

Bonus video: