Odnosi UAE i Crne Gore prijateljski zahvaljujući uzajamnom povjerenju

Na sastanku je ocijenjeno da nova avio linija na relaciji Tivat - Dubai ohrabruje dalju saradnju u oblasti turizma i investicije
5 komentar(a)
Srđan Darmanović, bin Zajed, UAE, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Srđan Darmanović, bin Zajed, UAE, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 17.07.2017. 13:28h

Ujedinjeni Arapski Emirati jedan su od najznačajnih stranih investitora u Crnoj Gori, a vrijedni infrastrukturni projekti doprinose afirmaciji Crne Gore kao sigurne i atraktivne destinacije za investiciona ulaganja, ocijenjeno je nakon sastanka šefova diplomatija dvije zemlje.

Ministar vanjskih poslova UAE, šeik Abdulah bin Zajed bin Sultan Al Nahjana, razgovarao je danas sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova, Srđanom Darmanovićem.

„Jako sam sreća što vidim da su se naši odnosi razvijali tokom godina od samog osnivanja diplomatskih odnosa 2008. Mislim da smo od tada značajno unaprijedili naše odnose, da je naše diplomatsko prisustvo u vašoj zemlji dodatno unaprijedilo odnose“, rekao je Al Nahjana na konferenciji za novinare nakon sastanka.

U UAE se, kako je rekao, raduju finalizaciji režima za vize za ulazak u Emirate.

Na pitanje mogu li se u narednom periodu očekivati investicije, on je kazao da bilo kakva ideja treba da se zasniva na uzajamnim ekonomskim interesima, a da će najavljene aktivnosti u odnosu na vizni režim između dvije zemlje potencijalno učiniti Fly Dubai više zainteresovanim za moguće investicije u budućnosti.

Darmanović je kazao da Crna Gora i UAE njeguju prijateljske odnose, zasnovane na uzajamnom povjerenju, što sve zajedno doprinosi izuzetnom nivou razvoja sveukupne saradnje.

„UAE su jedan od najznačajnih stranih investitora u Crnoj Gori i jako cijenimo doprinos UAE razvoju i realizaciji vrijednih infrastrukturnih projekata koji doprinose afirmaciji Crne Gore kao sigurne i atraktivne destinacije za investiciona ulaganja“, rekao je on.

Darmanović, dodao je, misli na projekte kao što su Porto Montenegro, TQ Plaza, Novi duvanski kombinat, koji predstavljaju dobre primjere saradnje i otvaraju vrata za nove investicije UAE.

On je ocijenio da nova avio linija na relaciji Tivat - Dubai ohrabruje dalju saradnju u oblasti turizma i investicije.

„Zajednički smo konstatovali da je u prethodnom periodu posebno afirmisana saradnja u oblasti investicija, infrastrukture i poljoprivrede, ali da postoji prostor za unaprjeđenje“, rekao je Darmanović.

Bonus video: