Odugovlačenje DPS-a otvara prostor Đukanoviću

Odlaganje promocije predsjedničkog kandidata smanjuje šanse Pejanović Đurišić
218 pregleda 79 komentar(a)
Milo Đukanović, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.03.2018. 20:17h

Odlaganje odluke o predsjedničkom kandidatu smanjuje mogućnost da Demokratska partija socijalista (DPS) kandiduje nekog od manje eksponiranih stranačkih funkcionera, zbog čega bi se mogao otvoriti prostor za povratak Mila Đukanovića na državnu funkciju. Iako su u vladajućoj partiji promociju kandidata najavljivali za novembar 2017. godine, konačna odluka biće donijeta u ponedjeljak, nedjelju dana prije isteka roka za predaju kandidatura.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović smatra da je odlaganje kandidature pokazalo slabosti u DPS-u.

“Neko bi mogao reći da je to neozbiljan odnos prema samim biračima i građanima, ali ja bih rekao prije da to nije bio njihov izbor, već izraz slabosti. Što usljed unutrašnjih neslaganja u partiji, a što i zbog limitiranog broja kandidata koji bi mogli da garantuju partiji da neće biti neizvjesnosti”, kazao je Vujović za Televiziju “Vijesti”.

Vujović ističe i da kratak rok koji je odlaganjem predaje kandidature DPS ostavio za kampanju znači i da će ta partija na izbore izaći sa nekom “ključnom figurom” kojoj ne treba puno vremena da bi se predstavila. Iako se kao mogući kandidat za predsjednika pominje bivša ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić, funkcioneri DPS-a u neformalnim razgovorima tvrde da treba očekivati da Đukanović uđe u trku za šefa države. Oni to pravdaju kratkim vremenom za promociju bivše ministarke, čime bi se smanjile šanse za željenu pobjedu u prvom krugu.

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković tvrdi da je neozbiljno što DPS još nema kandidata.

“Oni žele predsjednika koji bi bio sveden na posjetioca proslave dana opština, dok bi stvarna moć ležala u partiji, što jeste opis zarobljene države, kako nas ocjenjuju i iz Evropske unije. Ko god bio kandidat DPS-a, on će predstavljati nastavak politike jedne otuđene elite, koja državu dozivljavaju kao privatni posjed a njihov cilj i na ovim izborima je zaštita partijskih feudalaca”, kazao je Zeković.

Đukanović je prvi put najavio da će partija do kraja novembra imati predsjedničkog kandidata, navodeći da treba obezbijediti vrijeme za pripremanje javnosti i kampanju kojom bi kandidat obavio svoj posao. Promocija kandidata je nakon toga odložena za kraj 2017. godine, da bi premijer Duško Markovićpojasnio da će odluka biti donijeta nakon božićnih praznika. Đukanović je nakon praznika poručio da će konačna odluka biti donijeta nakon lokalnih izbora u Ulcinju i Beranama, navodeći da je partija fokusarana na njih. On je tada ponovio da DPS ima više spremnih kandidata, za koje su sigurni da mogu da pobijede na predsjedničkim izborima, ali da konačna odluka zavisi i od strategije protivnika. U međuvremenu, dio opozicije kandidaovao je Mladena Bojanića, Socijaldemokratska partija Draginju Vuksanović a Ujedinjena Crna Gora Gorana Danilovića.

Bojanić tvrdi da opoziciji ne treba da bude važno ko je kandidat DPS-a, navodeći da se on bori protiv autokratije, korupcije, zarobljenih institucija i kršenja elementarnih ljudskih prava i sloboda.

“Apsolutno mi je svejedno ko će iz DPS-a biti reprezent ovih društvenih devijacija”, kazao je Bojanić.

Kandidata predstavljaju u ponedjeljak

Sjednica Glavnog odbora (GO) DPS-a na kojoj će predstaviti kandidata za predsjednika biće održana u ponedjeljak, potvrđeno je “Vijestima” iz te partije. Na sjednici Predsjedništva DPS-a održanoj prošle sedmice ocijenjeno je da je DPS ima više kvalitetnih predloga za predsjedničkog kandidata. Đukanović je nedavno izjavio da je sada “mnogo više inspirisan doprinosom u okviru partije”, navodeći izbore u Podgorici i još jednom broju opština.

Bonus video: