OEBS neće pratiti izbore: Iz opozicije poručuju da valja preuzeti sve da izbori budu regularni

Vujović je istakao da će ovo biti prvi izbori “gdje se sve negativnosti ove vlasti neće moći pokriti sa neregularnostima”
0 komentar(a)
Branka Bošnjak (novine)
Branka Bošnjak (novine)
Ažurirano: 02.11.2017. 17:49h

Odbornica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak ocijenila je da će odluka OEBS-a da ne posmatra lokalne izbore “dati krila DPS-u za razne mahinacije, i da će to raditi intenzivnije bez ustručavanja”, dok na opoziciju neće imati značajniji uticaj.

“Ne sumnjam da bi to u DPS-u inače radili, ali ovako će biti relaksiraniji i neće imati onu dilemu, šta će reći OEBS”, kazala je Bošnjak.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Mariz Davije, je u utorak na sastanku sa gradonačelnikom Podgorice Slavoljubom Stijepovićem saopštila da Misija OEBS-a u Crnoj Gori neće posmatrati lokalne izbore. Misija će, kako je istakla, angažovati dva eksperta da pruže savjetodavne usluge Državnoj izbornoj komisiji (DIK) u dijelu tehničkih priprema za predsjedničke izbore.

Stijepović je kazao da u Glavnom gradu Misiju OEBS-a doživljavaju kao “doprinos demokratizaciji izbornog procesa, kako bi dostigli najveće standarde u toj oblasti.”

Bošnjak je ocijenila da OEBS ni do sada nije htio da se miješa, “kada je nešto krupnije bilo u pitanju”, obrazlažući da nemaju mandat za to.

“Nijesu se miješali ni onda kada je ispred njih na stolu ispražnjena kesa sa 600 otkupljenih ličnih karata. To govori da su oni tu u mjeri u kojoj oni žele da budu, a ne u mjeri koja bi bila neophodna da se utvrdi stvarna regularnost izbora i ukazivanje na dominantne mahinacije”, ocijenila je Bošnjak.

Odbornik Demokrata Vladimir Vujović ocijenio je da su demokratski i fer izbori mogući kad DPS ne bude dio vlasti.

“Vjerujem da se stvara atmosfera u kojoj će te zloupotrebe biti manje i kontrole svih subjekata i Vladinog i Nevladinog sektora i političkih partija biti veće, bez obzira da li neko prati izbore ili ne... ”, kazao je Vujović.

On je istakao da je Podgorica opozicioni grad i da je to bila i u “ono vrijeme kad su izbori bili demokratskiji od ovih koji nas očekuju na proljeće”.

Vujović je istakao da će ovo biti prvi izbori “gdje se sve negativnosti ove vlasti neće moći pokriti sa neregularnostima”.

“Razvoj Podgorice je potpuno zaustavljen. Imate samo verbalnu priču o tome da se nešto radi i da će se raditi ali nema kapitalnih objekata...Vrijeme čini svoje, građani pomalo stiču slobodu i vide da od tih obećanja nema ništa”, ocijenio je Vujović.

Odbornica SDP u Skupštini Glavnog grada, Jadranka Vojinović, je ocijenila da ni do sada nije bila praksa da OEBS nadgleda lokalne izbore, te da je važnije da nadležni organi budu pripravni i kontrolišu sprečavanje izbornih zloupotreba kojima je sklon DPS.

Vojinović je istakla da su brojni primjeri “DPS izbornih manipulacija kroz zloupotrebu državnih resursa u izborne svrhe i kupovinu ličnih karata, a koje su i pravosudno dokazane i ušle u izvještaje Evropske komisije”.

“Vidimo da se slične stvari dešavaju i u susret lokalnim izborima zakazanim za 26. novembar.To jasno potvrđuje da DPS ne odustaje od oprobanih zloupotreba i da je afera Snimak ponovo na sceni”, kazala je Vojinović.

Bonus video: