OEBS/ODIHR: Đukanović prvi počeo da vrijeđa

Misija konstatuje da su velike partije počele sa kampanjom preko bilborda i društvenih mreža, ali i kroz agitovanje od vrata do vrata
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2012. 18:45h

Izborna kampanja u Crnoj Gori počela je negativnim tonom, a talas oštrih napada na političke protivnike pokrenuo je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS), navodi se u izvještaju Ograničene misije za posmatranje izbora OEBS/ODIHR.

U izvještaju, koji se odnosi na period od 14. do 27. spetembra, navodi se da je tokom kampanje bilo ličnih napada među učesnicima.

“(Milo) Đukanović je krenuo sa kampanjom DPS-a u Pljevljima 20. septembra. On je skrenuo pažnju na postignute rezultate Vlade po pitanju pregovora za pristup EU, i pokrenuo oštre, lične, napade na vođe opozicije. Opozicija optužuje vladajuću koaliciju da je zaposlila nove službenike u državnoj upravi i koristi mogućnost zapošljavanja u državnim preduzećima kako bi zadobila više glasova. Vladajuća koalicija i opozicija se slažu po pitanju članstva u EU i potrebe za reformom”, navodi se u izvještaju.

Misiji za posmatranje izbora, kako se navodi, do sada nijesu prijavljani slučajevi krivičnih radnji i kršenja u toku izborne kampanje, ali da su zabilježene primjedbe opozicionih partija zbog nepoklapanja podataka iz biračkog spiska i sa popisa stanovništva, duplih upisia u spisak i vjerovatnoći da se mnogi stanovnici Crne Gore, koji za stalno prebivaju u inostranstvu, još uvijek nalaze na biračkom spisku.

“Sporna pitanja koja se odnose na kvalitet podataka registrovanih glasača zauzimaju istaknuto mjesto u medijima i pojavljuju se kao sporna pitanja u toku kampanje”.

Misija konstatuje da su velike partije počele sa kampanjom preko bilborda i društvenih mreža, ali i kroz agitovanje od vrata do vrata.

Navodi se da su izbornim zakonom regulisana pravila medijskog predstavljanja u medijima kao i da je osnovan privremeni skupštinski Odbor za praćenje medija, koji ipak nema zakonske mogućnosti da reaguje.

“U skladu sa izvještajem OSCE misije u Crnoj Gori, medijske slobode su ograničene „političkim pritiskom od strane vlasti i raznih partija, ograničava ih i niska demokratska svijest građana, ali isto tako i loša ekonomska situacija u medijskim kućama i niske plate novinara”, navodi se u izvještaju.

Misija konstatuje da su velike partije počele sa kampanjom preko bilborda i društvenih mreža, ali i kroz agitovanje od vrata do vrata

Zakonom o finansiranju političkih partija, kako se navodi, uz konačan izvještaj nakon izbora Državnoj izbornoj komisiji (DIK) stranke su obavezne da podnesu izvještaj Komisiji svakih 15 dana.

Ti izvještaji se odnose na donacijama koje su stranke primile od dana kada im je izborna lista potvrđena. Za sada, kako se navodi, misija OSCE je registrovala izvještaje Pozitivne Crne Gore i Demokratskog fronta. U izvještaju se konstatuje da je SNP podnijela prijave Ustavnom sudu zbog sastavljanja izbornih komisija u Andrijevici i Kolašinu. U izvještaju se navodi i da je u zakonu zadržana obaveza birača da moraju imati prebivalište u Crnoj Gori, iako je u ranijim izvještajima OSCE/ODIHR taj zahtjev ocijenjen pretjerano restriktivnim.

Galerija

Bonus video: