OIK odbila sve prigovore MANS-a, MANS: O njihovim odlukama da se izjasni DIK

"U jednom minutu OIK je odbila na stotine prigovora. Neko bi trebao da objasni kako je to moguće"
71 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2014. 18:37h

Podgorička izborna komisija Podgorica odbila je sve prigovore MANS-a u vezi sa neregularnostima tokom izbornog dana, o kojima će, kako su naveli iz te nevladine organizacije, odlučivati Državna izborna komisija (DIK).

Opunomoćeni predstavnik MANS-a koji je prisustvovao sjednici Opštinske izborne komisije (OIK) Veselin Radulović kazao je da nijesu donešene pravne, već političke odluke i o njima će morati da se izjasni DIK.

"Na sjednici OIK nijesu donijete pravne, već političke odluke koje su se svele na to da većina digne ruku da se odbiju svi prigovori zato što su podneseni od nekoga ili što su podnešeni do određenog vremenskog perioda“, objasnio je Radulović.

On je rekao da nikad nije čuo da se u pravnoj praksi desilo da neki organ donese odluke da odbija sve prigovore podnešene do određenog vremenskog trenutka.

"Jedino obrazloženje je da su svi prigovori sačinjeni od MANS-a“, kazao je Radulović.

Jedna stvar je, kako je Radulović kazao, nesporna, a to je da je OIK zaključavanjem svojih prostorija i nedozvoljavajući da se u zakonskom roku predaju prigovori, počinila krivično djelo onemogućavanja podnošenja pravnog sredstva

"Interesantno je da vidimo kako će DIK odlučivati o tim odlukama OIK, a ja tvrdim da ne postoji način da se te odluke zakonito potvrde“, poručio je Radulović.

On je kazao da DIK može uraditi isto što i OIK, brutalno prekršiti zakon i pokazati da oni nisu organ koji sprovodi zakon nego donosi političke odluke.

"U jednom minutu OIK je odbila na stotine prigovora. Neko bi trebao da objasni kako je to moguće, a to će biti zadatak DIK-a“, poručio je Radulović.

Jedna stvar je, kako je Radulović kazao, nesporna, a to je da je OIK zaključavanjem svojih prostorija i nedozvoljavajući da se u zakonskom roku predaju prigovori, počinila krivično djelo onemogućavanja podnošenja pravnog sredstva.

Radulović je kazao da je predsjednik OIK Glavnog grada Srđan Raičević najmanje tri puta tokom sjednice potvrdio da Demokratska partija socijalista vodi evidenciju birača na izborni dan.

On je kazao da očekuje da Raičević potvrdi tu izjavi pred medijima i državnim oprganima koji treba da istražuju krivična djela. „Taj način vođena evidencije je nezakonit“, kazao je Radulović.

Direktor monitoring programa Vuk Maraš, kazao je da je MANS do danas podnio preko dvije i po hiljada prigovora na izborni proces.

"Od dvije i po hiljade podnijetih primjedbi u dvije odluke OIK odbila je 1,5 hiljadu, a vjerovatno će se isto desiti i sa preostalim primjedbama danas", kazao je Maraš.

Prema njegovim riječima, umjesto da se OIK postara da izborni proces protekne onako kako treba, imali smo brutalnu opstrukciju te institucije koja nije htjela da primi prigovore i da po njima postupa.

On je naveo da su aktivisti MANS-a bili napadnuti kada su išli da predaju prvu grupu prigovora, a da je im je za predaju druge grupe prigovora bila neohodna pratnja policije, dok su treću grupu prigovora bili spriječeni da predaju jer su naišli na zaključana vrata OIK.

„Uz formalno pojašnjenje da MANS nije potpisnik tih prigovora, nego političke partije oni su tražili da se pojave političke partije i da oni to predaju“, kazao je Maraš.

Izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović je rekla je da su na ovim izborima vršena teška kršenja izbornog procesa.

TV Vijesti, Daniela Vranković

Ona je iznijela različite primjere primjedbi koje su dostavljene OIK-u, a koje su odbijene, kako je navela, u jednom minutu.

„Mi imamo imena i prezimena ljudi koji stoje iza tih primjedbi, to su provjereni podaci“, kazala je Ćalović.

Prema riječima Ćalović, na izborima je izvršeno kršenje tajnosti glasanja, brutalnog kršenja zakona, nasilja nad ljudima MANS-a, pritiska na glasače, potkupljivanja glasača.

Ona je kasala da je OIK odbijajući prigovore na takav način "zgazila Ustav, Zakon i elementarno poštovanje građana prema toj instituciji i izbornom procesu u državi".

„Ako treba da nam uzmu glasove, neka donesu odluku da nema više glasanja, da ova vlast vlada dok biološki može i da se onda nasljeđuje“, poručila je Ćalović.

Galerija

Bonus video: