OIK Tivat donio formalnu odluku o prekidu izbornih radnji za tivatske lokalne izbore

“Sve do sada preduzete izborne radnje u postupku sprovođenja izbora za odbornike u SO Tivat, ostaju na pravnoj snazi", stoji u odluci OIK-a
652 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Shutterstock
Detalj iz Tivta, Foto: Shutterstock

OIK Tivat na sjednici u ponedjeljak formalno je prekinula sve izborne radnje za sprovođenje izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat, a koji su bili raspisani za peti april.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u petak je donio odluku da zbog aktuelne epidemiološke situacije u državi i mjera koje se preduzimaju na spriječavanju širenja koronavirusa, odloži lokalne izbore u Tivtu. Novi termin za njihovo održavanje, kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, „biće donijet u roku od 90 dana od dana kada odlukama nadležnih državnih organa i zdravstvenih institucija bude potvrđeno da je prestala opasnost od unošenja i širenja koronavirusa u Crnoj Gori.”

Pozivajući se na odluku predsjednika države od petka, OIK Tivat je juče donio formalnu odluku o prekidu svih izbornih aktivnosti i konstatovao da od ponedjeljka 23. marta prestaju da teku “svi rokovi za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za odbornike u SO Tivat” utvrđeni zakonom i podzakonskim aktima o izboru odbornika i poslanika.

“Sve do sada preduzete izborne radnje u postupku sprovođenja izbora za odbornike u SO Tivat, ostaju na pravnoj snazi", stoji u odluci OIK-a.

To znači da se izborni postupak praktično zamrzava u aktuelnom stanju – sa podnešenih i potvršenih ukupno sedam izbornih lista koje su podnijele četiri partije (DPS, SD, HGI i SDP) i tri grupe građana (Narod pobjeđuje, Bokeški Forum i Goran Božović- časno i odgovorno za bolji Tivat). Sljedstveno tome, kada tivatski izbori konačno budu održani, na njima neće moći da učestvuje nijedna od opozicionih partija koje su odlučile da ih bojkotuju u njihovom prvobitnom terminu petog aprila.

Izborni proves prekinut je u momentu kada je OIK Tivat trebalo da izvrši žrijebanje za predsjednike biračkih odbora odnosno počne sprovođenje obuke članova biračkih odbora koji bi trebalo da sprovedu izbornu procedure na 19 glasačkih mjesta koliko ih ima na teritoriji Opštine Tivat.

OIK Tivat je danas saopštila da će novi rokovi za vršenje preostalih izbornih radnji biti određeni naknadno – kada predsjednik države po okončanju vanrednih okolnosti koje su odložile lokalne izbore u Tivtu, ponovno odredi datum njihovog održavanja. Po zakonu inače, izbori moraju biti održani u roku od 90 dana od dana prestanka važenja naredni i mjera koje je zbog spriječavaja širenja koronavirusa, donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti.

Bonus video: