Opozicija bi tehničku Vladu, DPS zove u parlament

Nikolić je rekao da ponavlja poziv kolegama iz opozicije da se vrate redovnim obavezama u parlamentu i ocijenio da je nevaspitano da uzimaju nezarađene plate
2327 pregleda 10 komentar(a)
“U politici nije sve dozvoljeno”: Nikolić sa kolegama iz poslaničkog kluba, Foto: Luka Zeković
“U politici nije sve dozvoljeno”: Nikolić sa kolegama iz poslaničkog kluba, Foto: Luka Zeković

Šta misle o formiranju tehničke vlade, opozicija će pitati i organizatore građanskih protesta, reklo je više sagovornika “Vijesti”.

S druge strane, DPS je juče pozvao opozicione partije da se vrate u parlament, podsjećajući da je iz visokih evropskih krugova jasno upućena takav poruka.

Opozicioni lideri poručili su ranije da neće učestvovati u reformama izbornog zakonodavstva ukoliko ne bude formirana tehnička vlada koja bi pripremila parlamentarne izbore. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Duško Marković odbacili su taj zahtjev, navodeći da opoziciji neće ustupati mjesta u Vladi, kao i da se radi o “političkom reketu”.

“Opozicioni lideri su bili jasni da nema izbornih reformi bez formiranja tehničke vlade i očekujemo da taj zahtjev bude i formalizovan. Do sada niko nije insistirao na zajedničkom sastanku, iako postoji neformalna komunikacija. Organizatori protesta “97000-Odupri se” su u medijskim nastupima podržali formiranje tehničke vlade koja bi pripremila izbore, i zbog toga očekujemo konsultacije i sa njima”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti” iz opozicionih partija.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić pozvao je međutim juče opozicione poslanike da se vrate u parlament, podsjećajući da se sa svih međunarodnih adresa ponavljaju poruke da bojkot nije demokratski način za rješavanje problema. Evropski komesar za proširenje Johanes Han je prošle nedjelje pozvao opoziciju da se vrati u parlament.

“Osnovno pitanje je da li mi imamo u našoj političkoj konkurenciji, oličenoj u opoziciji, ljude koji su spremni da sa nama podijele odgovornost u svim procesima koji podrazumijevaju demokratski razvoj naše države. Ukoliko nema zrele i odgovorne vlasti, nema ni zrelog i odgovornog društva. Ali, isto tako, zrelog i odgovornog društva ne može biti bez zrele i odgovorne opozicije“, istakao je Nikolić.

Nikolić je kazao da je parlament mjesto gdje se svakodnevno provjerava odgovornost izabranih predstavnika naroda, a ne ulica. “Zato još jednom, kao opunomoćeni predstavnici većinske političke javnosti u Crnoj Gori, da ponovimo poziv kolegama iz opozicije da se vrate svojim redovnim obavezama u parlamentu”, kazao je Nikolić na konferenciji za novinare poslaničkog kluba DPS-a.

On je naglasio da bojkot nikako ne može biti rješenje problema, već da treba povesti dijalog koji se odvija pod okriljem institucija. Kazao je i da se mora napuštati stanje svijesti da je u politici sve dozvoljeno.

“Okolnost da imamo poslanike koji pune dvije godine nijesu došli na svoja radna mjesta, a da svakog prvog u mjesecu uredno pođu do blagajne i podignu nezarađene plate, upućuje na ozbiljan deficit u pogledu lične kulture i vaspitanja“, kazao je Nikolić.

Reforma ne staje, pomaže NVO

Komentarišući rad Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, on je rekao da on nije ni prekidan.

"On se uredno odvija u podgrupama, i svi poslanici DPS-a i koalicionih partnera učestvuju u tom radu, sekretarijat parlamenta nam pomaže u tim poslovima, a učestvuju i odgovorni ljudi iz nevladinog sektora koji su prihvatili obaveze tragom sugestija naših evropskih partnera“, pojasnio je Nikolić.

Bonus video: