Opozicija bojkotuje izbore u Tivtu, „Narod” protiv DPS-a

Danas posljednji dan za predaju listi za izbore u Tivtu, novinar Željko Komnenović predvodi građansku listu na kojoj su i bivši aktivisti lokalnih odbora opozicije
13796 pregleda 51 komentar(a)
Bivša predsjednica će nositi listu DPS-a: Sa sjednice Opštinske izborne komisije: Jovanka Laličić (u sredini, arhiva, Foto: Siniša Luković
Bivša predsjednica će nositi listu DPS-a: Sa sjednice Opštinske izborne komisije: Jovanka Laličić (u sredini, arhiva, Foto: Siniša Luković

Nezadovoljni načinom na koji su Demokratska partija socijalista i njegovi koalicioni partneri vodili Tivat u protekle četiri godine, ali i odlukom većeg dijela opozicije na državnom nivou da će bojkotovati izbore 5. aprila, dio lokalnih aktivista opozicije i civilnog sektora, te nestranačkih ličnosti formirali su izbornu listu „Narod pobjeđuje“.

Odluku da ne izađu na tivatske izbore donijeli su Demokratski front, Demokrate, URA, Ujedinjena Crna Gora, Demos, Socijalistička narodna partija i Prava Crna Gora. Takva riješenost centrala izazvala je nezadovoljstvo među tivatskim opozicionarima, pa su prekjuče i juče zvanične ostavke na mjesto čelnika OO Demokrata, Nove i DSS u Tivtu podnijeli Vladimir Arsić, Savo Klakor i Dejan Risančić koji će se kao građani naći na izbornoj listi „Narod pobjeđuje“.

Pored njih novu izbornu listu čine i aktivisti dosadašnjih građanskih listi Tivatska Akcija i Arsenal za Tivat, nekolicina bivših članova OO Demokrata, Nove i DSS-a koji su takođe podnijeli ostavke. Takođe i dosadašnji članovi Privremenog odbora SNP u Tivtu, predstavnici nekoliko NVO ali i više politički do sada neeksponiranih građana.

Nosilac liste koja će Opštinskoj izbornoj komisiji Tivta biti predata danas, je nestranačka ličnost – Željko Komnenović, nekadašnji dugogodišnji novinar Radio Tivta i predsjednik NVO Matica Boke, a sada aktuelni direktor Javnog servisa RTV Herceg Novi.

Rok za predaju izbornih listi za učešće na izborima ističe danas u ponoć. Do juče su bile predate i potvrđene samo dvije liste - Socijaldemokrata Ivana Brajovića i građanska lista Bokeškog Foruma.

Tivatski odbor DPS -a sinoć je održao sastanak na kojem je odlučeno da nosilac liste bude predsjednica opštinskog odbora partije Jovanka Laličić.

Kako „Vijesti“ saznaju danas će svoju listu predati i tivatska Socijaldemokrastska partija, koju će predvoditi predsjednik odbora Aleksandar Đurović. Očekuje se da će izbornu liste predati i HGI, dok će predsjednik OO Crnogorske Tivat Goran Božović biti nosilac liste grupe birača nazvane „Goran Božović časno i odgovorno za bolji Tivat”.

„Crnogorska je kao partija u kojoj je nedavno došlo do promjena na rukovodećim mjestima, odlučila da kao stranka ne izađe na izbore radi unutrašnje konsolidacije, ali je nama članovima koji to želimo, dato zeleno svjetlo da to učinimo kao grupa birača i nastavimo borbu protiv užasno loše lokalne DPS-SD -HGI vlasti koja uništava naš grad,“ objasnio je juče „Vijestima“ Božović.

U tivatskoj opoziciji navode da je ključni trenutak za formiranje liste „Narod pobjeđuje“ bila je odluka Demokrata da ne nastupi ni na ovim izborima. To je urađeno protivno činjenici da je opštinski odbor sa 21 glasom „za“, odlučio da ide na izbore i uprkos tome što su Demokrate u Tivtu već bile odradile prvi krug terenske kampanje koja je, prema nezvaničnim informacijama iz te partije, davala odlične „povratne podatke“, pogotovo u situaciji kada je lokalni DPS opterećen brojnim aferama, lošim radom lokalne uprave i odlivom jednog broja simpatizera i članova nezadovoljnih zbog situacije sa Zakonom o vjeroispovijesti.

Odluka Demokrata navodno ima veze sa stavom DF-a, koji je donio konačnu odluku da ne izlazi na lokalne izbore iako su prije dvadesetak dana tvrdili da za to imamu čaki blagoslov Mitropolije crnogorsko-primorske.

Bogdanović: Bojkot jer nema fer izbornih uslova

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović rekao je da je terenska kampanja redovna aktivnost njihove partije, te da je ona imala dobre rezultate. “I prije i nakon terenske kampanje sa najviših partijskih adresa pozivali smo relevantne političke subjekte na bojkot svih izbora i parlamenta, jer u uslovima potpune političke krize i bolokade institucija sistema nema uslova za fer, slobodne i poštene izbore. Bojkot ima smisla samo ako izbore bojkotuju relevantni parlamentarni opozicioni politički subjekti. Drago mi je što suoni konačno prihvatili naš poziv i što opozicija sa državnog nivoa neće učestvovati na lokalnim izborima, ali vjerujem ni svim drugim koji eventualno budu realizovani u uslovima ovakve političke i institucionalne krize. Pred nama su još dva veoma važna zadatka - bojkot parlamenta i da natjeramo vlast na fer uslove za poštene parlamentarne izbore, ali i na opšte lokalne izbore i ponavljanje jednopartijskih izbora u Nikšiću i Tivtu”, rekao je Bogdanović “Vijestima”.

Bonus video: