Opozicija: DPS je finansijski urnisao Tivat, Kusovac: Samo pričajte mi ćemo da radimo

1780 pregleda 3 komentar(a)
Sa sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Sa sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković

Pet sati rasprave trebalo je danas Skupštini opštine Tivat da pređe samo dvije od 25 tačaka dnevnog reda aktuelnog zasijedanja, jer je, iako malobrojna, opozicija žestoko napala vladajuću DPS-SD-HGI koaliciju oko završnog račubna budžeta za prošlu i odluke o rebalansu budžeta za ovu godinu. Glasovima većine, obje tačke su ipak usvojene.

Četiri odbornika Tivatske Akcije, Arsenala za Tivat i Bokeškog Foruma optužiliu su administraciju gradonačelnika Suiniše Kusovca (DPS) koji je odluku o rebalansu budžeta iznenada danas donio na sjednicu SO, da je, sprovodeći nezakonito proceduru njene pripreme i javne rasprave o kojoj niko u Tivtu ništa nije znao, pokušala da do zadnjeg trenutka odloži za nju vrlo neugodno objavljivanje činjenice da je Tivat u samo tri ipo godine,sa pozicijen suficita u budžetu od preko 7 miliona eura, dovela u poziciju da se grad mora zaduživati za milion ipo eura kako bi Kusovac počeo gradnju tri kružna troka na Jadranskoj magistrali kroz Tivat. To i rekonstrukcija magistrale u bulevar inače, bili su jedno od kljulnih predizbornih obećanja DPS na posljednjim lokalnim kizborinma 2016., a i sam gradonačelčnik je, polemišuići sa opozicionarima, priznao da mora u najskorije vrijeme početi da gradi kružne tokove jer su novi izbori u Tivtu u martu naredne godine. Kusovac je kazao da se budžet po rebalansu, uvećava sa 20,9 na 22,4 miliona eura time što će od banaka uzeti „kratkoročnu pozajmicu“ od milion ipo eura jer se tenderi za gradnju kružnih tokova procijenjenih na 2,4 miliona, ne mogu raspisati a da se prethodno ne obezbjedi novac za plaćanje radova. Budimir Cupara (AzT) optužio je gradonačelnika i njegove saradnike da nisu pravovremeno upoznali javnost sa namjerom da mijenjaju budžet, da se ne zna od koga će i pod kojim uslovima uzeti kredit, te da nije odbornicima predočio izuvještaj o ostvarenju budćeta za pet mjeseci konji je neophodan predulov da se donosi odluka o njegovom rebalansu.

„Fingirana je tobožnja javna rasprava u 5 popodne u petak, a prisustvovao joj je samo predsjednik Savjeta za zaštitun lokalne samouprave i pet činovnika opštine koji su branili rebalans. Niko od odbornika, građana ili NVO nije znao za tu javnu raspravu. Osnovano sumnjam da su i antidatirani dokumenti koje je u vezi ovoga, gradonačelnik navodno donio 30.maja jer mi nije dozvoljen uvid u djelovodniu knjigu Opštine, pa se ovdje možda ušlo i u zonu krivične odgovornosti.“- kazao je Cupara dodajući da će se zbog toga obratiti Upravnom i Ustavnom sudu.

„Način na koji ste ovo uradili, pokazuje da se stidite sebe i svojih poteza kojima ste za manje od četiri godine opustošili Tivat. Opraštanje 5,6 miliona eura dugova Porto Montenegra, slučaj Dalmacijavino, Klačina,postroenje za prečišćavanje otpandih voda, PAM, Atlas banka – u tome ste zajedno spiskali oko 15 miliopna eura novca ovog grada i Tivat koji bi trebao biti jedna od najbogatijih opština u bivšoj SFRJ, doveli u poziciju da se mora zaduživati iza leđa svojih građana.“- kazao je Miomir Abović (TA) dok je Andrija Petković (BF) rekao da podaci iz završnog računa budžeta za prošplu koji je ostvaren sa samo 86 odsto planiranih prihioda te tajni i hitni rebalans budžeta za ovu godinu, upućuju na „jad, čemer, bijedu i laž kao asocijaciju za aktuelno rukovodstvo Opštine Tivat“.

„Proćerdali ste tolike milione, izgubili Pine, uskoro ćete izgubiti i Kalimnaj, Vlada Tivćanima uzima na stotine hiljada kvadrata njihove zemlje na aerodromu, a otići će i kasarna Lepetane, Ponta Seljanova... Bahatiju, nepsosobniju i lošiju vlast od ove Tivat nikad nije imao", istakao je Petković.

Sekretarka za finansije Rajka Jnovićević (DPS) priznala je da je opozicija u pravu kada tvrdi da lokalna uprava nema način da kontroliše da li joj Vlada zaista prenosi sve prihode koji Opštini pripadaju po osnovu potreza na dohodak građšana Tivta. Ona nije mogla „napament da tvrdi“ koji od funkcionera lokalne vlasti Opštini redovno ne vraća ultrapovoljne kredite koje im je ona dala za poboljšanje uslova stanovanja jer je lani budžet prihodovao manje od pola iznosa planiranig po osnovu povrata tih kredita.

„U zemlji u kojoj predsjednik države može biti osoba sa toliko dokazanih afera, u kojoj specijalni tužilac daje sumanute izjave da on može biti papa, iluzorno je o bilo čemu pričati, iako se iz ovoga što se sada Tivtu dešava pokazalo da smo mi svih ovih godina bili u pravu kada smo upozoravali na vašu nepsoobnost, rasipništvo i uništavanje sopstvenog grada", istakao je Mirko Kovačević (TA), na što je Kusovac odgovorio da je „problem taj što opoziciju tište uspjesi“ tivatske vlasti u koje je gradonačelnik ubrojio rekonstruisane objekte kulture, uređenje ulica i činjenicu da nije bilo značajnije prodaje opštinske imovine.

Odbacio je tvrdnje opozicije da se pozajmica od milion ipo eura zapravo uzima za podmirenje plata jer Opština više nema novca ni da njih redovno isplaćuje, a ne za gradnju kružnih tokova, iako je Cupara, analizirajuči rebalans budžeta ukazao da se kapitalni dio zapravo uvećava za samo 700 hiljada, a da da 800 hiljada od kredita koji će se tek uzeti, ne ide ukapitalni dio budžeta.

Kusovac: Vi samo pričajte mi ćemo da radimo

„Opozicija samo neka priča, a mi ćemo da radimo, pa ćemo u martu dogodine vidjeti gdje smo i što je ko napravio. Građani će presuditi", poručio je Kusovac.

On i predsjednik SO Ivan Novosel (DPS) na početku sjednice nisu prihvatili zahtjev koalicionihn partnera iz SD da se u dnevni red uvrsti rasprava o davanju gradske rive Pine u zakup privatniku što je prošle sedmice uradilo Morsko Dobro, odnosno da se o tome pod hitno zakaže posebna sjednica tivatskog parlamenta. Iako su opozicionari osnovano ukazali da novi konferencijski sistem koji je nedavno instaliran u skupštinskoj sali ne omogućava da se vidio kako ko pojedinačno glasa od odbornika, pa su stoga sva glasanja preko njegaa zapravo tahjna, a Poslovnik kaže da moraju biti javna, Novosel i odbornici vlasti su odbili njihov zahtev da se vrati staro glasanje kartonima gdje se jasno vidjelo kako se ko izjašnjava.

„Iako nije savršen, ovakav konferencijski sistem zadovoljava ono što traži Poslovnik. Glasanje preko njega jeste javno, a to što se ne vidi kako je ko glasao nije prioblem jer vi svi prije glasanja, možete u mikriofon da kažete kako ćete se izjasniti.“- istakao je Novosel.

Bonus video: