Opozicija: Gusinje dvije godine stagnira, DPS: Nastavićemo započete projekte

"Treba Gusinju vratiti deseti dio onoga što je ono zasluživalo prije mnogo godina.Vratiti mu sjaj,vratiti mu život koji je zasluživao i dobar dio omladine i dobar dio povratiti naroda ovdje,otvoriti i zaposliti mlade ljude", tvrdi Mihailo Jovović iz SNP-a
76 pregleda 2 komentar(a)
Gusinje, Foto: TV Vijesti screenshot
Gusinje, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 02.10.2016. 18:09h

I dvije godine od povratka statusa opštine, Gusinje se nalazi na početku, tvrdi opozicija u tom gradu. Krivac za to je kako kažu nesposobna DPS vlast koja nije ispunila ništa od obećanja datih građanima. Mišljenja su i da dosadašnju politiku vođenu na lokalu treba mijenjati, pa zato predlažu niz rješenja kako bi najmlađa crnogorska opština izašla iz krize.

"To su prije svega otvorenost za sve investitore jer mi moramo dovoditi strane investitore, moramo biti konkurentni na tržištu,moramo zaustaviti nepotizam koji je prisutan u ovoj lokalnoj samoupravi", kazao je Huso Brdakić iz Partije za Gusinje..

"Treba Gusinju vratiti deseti dio onoga što je ono zasluživalo prije mnogo godina.Vratiti mu sjaj,vratiti mu život koji je zasluživao i dobar dio omladine i dobar dio povratiti naroda ovdje,otvoriti i zaposliti mlade ljude", tvrdi Mihailo Jovović iz SNP-a.

Ključni problem sa kojim se vlast suočila na samom početku mandata bio je nedostatak kvoruma i nemogućnost donošenja važnih odluka zbog bojkota lokalnog parlamenta opozicije i jednog odbornika DPS-a čak godinu i po. Zbog nefunkcionisanja opštine predsjednik države Filip Vujanović, raspisao je prijevremene lokalne izbore u Gusinju za 16 oktobar. Iako su ,kako kažu,svjesni svojih grešaka u lokalnom DPS-u na ovim izborima od građana traže još jedan mandat kako bi nastavili započete projekte.

"Jer će završetkom tih projekata biti otvorena nova radna mjesta što je naš ključni cilj kako bi mladi ljudi ostali da žive na ovom prostoru.Takođe ono što nam mora predstavljati prioritet je zaokruživanje administrativnih kapaciteta odnosno moramo formirati ustanove i preduzeća koja nismo formirali u prethodnom periodu", kazala je Anela Čekić iz DPS-a.

Podršku ce poput ostalih političkih konkurenata u Gusinju, DPS tražiti samostalnim nastupom na izborima.Ono što je poznato i prije izbora je da u trci za mandate za lokalnu skupstinu niko neće moći samostalno da formira vlast.Iako ne žele da govore o postizbornim koalicijama one se već naziru.

"Ne postoji neko sa kojim ne bismo nikad.Ono što je DPS i pred prethodne izbore htjela da napravi a i sada je da mi formiramo široku koaliciju u kojoj bi svi politički subjekti ili barem onaj dio političkih subjekata koji imaju iste programske ciljeve kao i mi bili zajedno", dodala je Čekić.

"Otvoreni smo za sve one koji će dijeliti naše programske ciljeve ,koji će biti otvoreni za saradnju i sa dijasporom i sa investitorima koji će znati da odgovore zadacima kvalitetno i odgovorno u lokalnoj samoupravi", kazao je Brdakić (PzG).

"Sa ovim ponavljačima,neznalicama sigurno nećemo ići.Ići ćemo sa onima koji misle dobro Gusinju", rekao je Jovović.

Na prvim lokalnim izborima u Gusinju 2014 godine koalicija DPS,BS i SDP osvojila je dvanaest mandata a vlast su formirali uz pomoć četiri mandata Demokratske unije albanaca. U opoziciju je otišla Koalicija Partija za Gusinje,SNP i Liberalna parija sa 12 te DS i Albanska alijansa sa po jednim odborničkim mjestom.U trci za 30 mjesta u lokalnom parlamentu nastupiće osam partija: DPS, Partija za Gusinje,Bošnjačka stranka,SDP,SNP,SD,Albanska alternativa i Demokratski savez Albanaca.Pravo da glasaju za njih imaće oko 4000 birača.

Bonus video: