Opozicija i dalje na "ratnoj nozi" - Vijesti.me
BROJNE UVREDE I NETRPELJIVOST

Opozicija i dalje na "ratnoj nozi"

"Teško je očekivati poboljšanje njihovih odnosa nakon svega viđenog prethodnih dana", ocjenjuje Boris Raonić (GA)

“Premalo racionalnosti, a previše uzburkanih emocija”
“Premalo racionalnosti, a previše uzburkanih emocija” (Foto: Boris Pejović)

Dok predstavnici opozicije ocjenjuju da ih nije podijelila nova Odluka o odboru za sveobuhvatnu reformu izbornih zakona, brojne uvrede i netrpeljivost koje su izbile među njima od usvajanja tog dokumenta, pokazuju suprotno.

Sukobi u opoziciji, naročito između Demokrata i Demokratskog fronta (DF) eskalirali su kada je u parlamentu postignut dogovor da se partija koju predvodi Aleksa Bečić uključi u reformisanje izbornih zakona. Nakon toga su iz Fronta napali Demokrate tvrdeći da više nisu opozicija jer su navodno postigli dogovor sa DPS-om, dok su iz Bečićeve partije uzvratili optužbama da je Milo Đukanović mentor DF-a.

Programski direktor Građanske alijanse (GA), Boris Raonić, ocijenio je da su podjele unutar opozicije prirodne, jer su rezultat različitih ideoloških i vrijednosnih pripadnosti.

“Problem je njihova nekoordinisanost u pitanjima koja prevazilaze partijske interese i posljednjih dana posebno vidljiva komunikacija, koja ne priliči javnom govoru, što naravno utiče negativno na opoziciono nastrojene birače”, kazao je Raonić.

Boris Raonić
Boris Raonić(Foto: Boris Pejović)

On je istakao da je teško očekivati poboljšanje njihovih odnosa nakon svega viđenog prethodnih dana i da će tako nastaviti “dok ne dožive bolan susret sa realnošću”:

“Jer, nažalost, premalo je racionalnosti, a previše uzburkanih emocija u njihovom djelovanju”. Raonić je naglasio da je ključni problem, što će biti veoma teško zastupati nagomilane društvene probleme i staviti ih u fokus javnosti, “zbog ovog nezrelog ponašanja, pogotovu mržnje malih razlika, koja je veća od one na liniji vlast-opozicija”.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Jovan Vučurović, ocijenio je da “nema nekih prevelikih sukoba i prepucavanja u opoziciji”.

“Postoji sukob na relaciji opozicija, odnosno DF - režim, a tom režimu sada pripadaju i Demokrate Alekse Bečića. Dakle, Demokrate nijesu opozicija, postigli su dogovor sa DPS-om, faktički postale dio vlasti, a samim tim sukob s njima je sukob sa režimom”, kazao je Vučurović.
On je ocijenio da su “Demokrate krenule putem Pozitivne Crne Gore, koja je nakon što je izdala opoziciju i prišla režimu nestala sa političke scene”:

“Sada se već može povući znak jednakosti između Alekse Bečića i Darka Pajovića”.

Portparol Demokrata Nikola Rovčanin, međutim, ocjenjuje da je u pitanju vještačka podjela koju su izazvali oni u opoziciji kojima je rad ranijeg Odbora za reformu izobrnih zakona odgovarao koliko i DPS-u:

“DF očigledno prati agendu koju je prethodno tajno usvojio sa DPS-om radi još jedne prevare opozicionih birača. Kako drugačije objasniti stav DF-a po kome bespogovorno prihvata i promoviše ono što odgovara DPS-u, a najoštrije se suprotstavlja rješenjima koja režimu otimaju iz ruku poluge zloupotreba?”.

On je istakao da novoformirani Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona daje samoj opoziciji daleko veće mogućnosti i otvara prostor za suštinske promjene, od prethodnog koji su formirali DF i DPS.

“Mi nismo do sada čuli argumentaciju koja bi osporila kvalitativan pomak koji je napravljen time što je DPS morao da prihvati Briselski plan Demokrata i URA. Ali, čuli smo mnogo uvreda, neargumentovanih napada i optužbi”, rekao je Rovčanin.

On je kazao da nova odluka o odboru nije podijelila opoziciju, nego je nova odluka o odboru pokvarila neke uspostavljene tajne interese:

“Demokrate su očito uz podršku međunarodne zajednice, srušile tajni plan DF i DPS-a koji bi opet vodio do osiguranja njihovog statusa “vječite vlasti” i “vječite opozicije”.


Vidi sve komentare