Opozicija jasna: Ako se srpski ne izjednači sa crnogorskim zaboravićete na integracije

Premijer Lukšić priča i obećava jedno, predsjednik države drugo, a spiker parlamenta nešto sasvim suprotno
57 pregleda 0 komentar(a)
Vujanović, Šturanović, Đukanović, Lukšić, Krivokapić, Foto: Arhiva Vijesti
Vujanović, Šturanović, Đukanović, Lukšić, Krivokapić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.08.2011. 16:13h

Konfuzija oko postizanja kompromisa za usvajanje izbornog zakona nastavljena je nakon što je iz kabineta premijera Igora Lukšića saopšteno da je “prioritet Vlade realizacija spoljne politike”, uz uvjerenje da će svi relevantni subjekti dati doprinos za rješavanje otvorenih pitanja u narednim danima koji slijede.

Na taj način Lukšić je oponirao predsjedniku crnogorske Skupštine Ranku Krivokapiću, koji je dan ranije saopštio da, osim izbornog zakona, na dnevnom redu vanredne sjednice “može biti dogovor oko državljanstva i ništa više od toga”, uz ocjenu da “ucjene ne dolaze u obzir i da su unaprijed osuđene na propast”.

Premijer Lukšić je u utorak, tokom razgovora sa njemačkim šefom diplomatije Gvidom Vesterveleom, najavio da će narednih dana inicirati konsultacije sa opozicijom u pokušaju da se što prije dođe do rješenja problema nastalog oko usvajanja izbornog zakona, ističući da je rješenje potrebno tražiti u okolnosti koju on nikada nije ignorisao, a to je da značajna većina u Crnoj Gori govori srpskim jezikom

Krivokapić pokušava da se našali

Ocjenjujući da Krivokapić sa svojim izjavama “pokušava da se šali”, te da je ipak riječ o neslanoj šali, poslanik Nove Goran Danilović rekao je “Vijestima” da šef parlamenta, “u ovom procesu nije pregovarač”, jer je njegova i pozicija SPD-a vrlo jasna po pitanju srpskog jezika.

“Ne sjećam se da je iko sa njim ili sa SDP-om razgovarao, kao neophodnom većinom da bi se izglasale izmjene Zakona o opštem obrazovanju. Do sada su razgovori tekli isključivo na relaciji Nova – Vlada ili SNP - Vlada, što je uz PzP dovoljna većina”, rekao je Danilović.

"Do sada su razgovori tekli isključivo na relaciji Nova – Vlada ili SNP - Vlada, što je uz PzP dovoljna većina”

On smatra i da “Krivokapić, nažalost, ne primjećuje diskriminaciju”, što bi morao.

“Šaliti se na račun nečega što je skoro polovina Crne Gore je neukusno. Mi tražimo prava za našu djecu i ne pristajemo na diskriminaciju.

Mislim da Crna Gora ne zaslužuje datum pregovora, niti jedan korak dalje u procesu evropskih integracija, ako ne eliminiše zakonsku diskriminaciju jezičke većine”, istakao je Danilović, poručujući da bi bilo “sramotno da prevarimo Evropu i krenemo dalje, a imamo drastičnu većinu koja je diskriminisana”.

“Šaliti se na račun nečega što je skoro polovina Crne Gore je neukusno"

On je uvjeren i da “istrajavanje Krivokapića i možda njemu sličnima u DPS-u” udaljava Crnu Goru od Evropske unije.

“Mi ne bi bili kontrolori vlasti ako bi popustili i rekli da je diskriminacija manje važna od izbornog zakona. Ne, nipošto.

Bude li vladin što i stav Krivokapića, onda se ne možemo mnogo čemu nadati u procesu EU integracija”, kazao je Danilović, ističući da se plaši da će Crna Gora od 1. semptembra imati “nezadovoljstvo u prosvjeti”, te tako “zaboraviti proces integracija”.

Vratiti srpski, jer je 1. septembar blizu

Izjava Krivokapića da neće biti priče oko izjednačavanja srpskog i crnogorskog jezika u obrazovnom sistemu, prema ocjeni potpredsjednika SNP-a Nevena Gošovića je loša poruka koja ne može doprinijeti rješavanju nastalog problema.

„Rješavanje pitanja ravnopravnosti srpskog, kao dominantno većinskog jezika u Crnoj Gori, u nastavnom procesu ne može trpjeti dalje odlaganje, jer je početak školske godine veoma blizu“, kazao je Gošović, ističući da će SNP insistirati da na dnevnom redu vanredne sjednice budu sva tri predloga zakona - o opštem obrazovanju, crnogorskom državljanstvu i izboru odbornika i poslanika.

Gošović smatra da su, uoči te sjednice, neophodne dalje aktivnosti u cilju postizanja kompromisnih rješenja.

„Zato očekujemo realizaciju najavljene inicijative premijera Lukšića o razgovorima sa predstavnicima političkih partija po pitanjima koja treba razriješiti, prije svega o obezbjeđivanju ravnopravnosti srpskog jezika u nastavnom procesu“, kazao je Gošović.

On je kazao i da, ako se u obzir uzme složenost problema, očekuje da „svako ko je odgovoran neće predložiti sjednicu na kojoj se ne bi našla sva tri predloga zakona”.

Vuković: Nećemo se sprdati sa državom

Napominjući da iznosi svoje mišljenje, jer u DPS-u još nijesu imali formalne konsultacije, poslanik te stranke Miodrag Vuković smatra da su izjave Lukšića i Vujanovića sa jedne strane, i Krivokapića sa druge, iako na izgled različite, potpuno kompatibilne.

“Ne isključuju jedna drugu, podudaraju se i govore na isti način o istim stvarima. Čak je i Vestervele rekao da moramo usvojiti izborni zakon, a nije pomenuo bilo kakve mogućnosti ucjenjivanja ili ih vezao za izborni zakon”, rekao je Vuković.

Miodrag Vuković smatra da su izjave Lukšića i Vujanovića sa jedne strane, i Krivokapića sa druge, iako na izgled različite, potpuno kompatibilne

Podsjećajući da je Vujanović rekao da bi rješenja oko srpskog jezika trebalo tražiti u okviru ustavnih rješenja, Vuković je kazao da predsjednika države nije shvatio da to treba činiti kršenjem ustava.

“Ne bi to sebi dozvolio da kaže. Ako neko to tako tumači, onda ga pogrešno tumači. Lukšić je rekao da će razgovarati sa opoziciojom o pitanjim vezanim za evropske integracije, ponavljajući da se rješenja oko izbornog zakona i drugih otvorenih pitanja moraju tražiti u okviru Ustava.

Taman posla da je bilo ko rekao: 'Da, prihvatamo da rušimo i gazimo Ustav i da ga suspendujemo zakonima ili pojedinačnom i grupnom voljom'”, kazao je Vuković.

“Ljutili ste ili ne, nema mekih ili tvrdih stavova. Ne znam odakle vam komentar tvrdi ili meki stav. Pa nećemo da se sprdamo sa državom"

Na pitanje “Vijesti” da li Crna Gora tvrdim stavovima vlasti i opozicije oko pitanja sprskog jezika može izgubiti datum pregovora, Vuković je izričito podvukao da “tvrdi ili meki stavovi ne postoje kada je o Ustavu riječ”.

“Ljutili ste ili ne, nema mekih ili tvrdih stavova. Ne znam odakle vam komentar tvrdi ili meki stav. Pa nećemo da se sprdamo sa državom. Krivokapić je rekao da možemo da razgovaramo, ali da nam je gabarit Ustav. Zamislite samo predsjednika države i vlade da kažu: 'Ma kakav Ustav, bacićemo ga pod noge'”, zaključio je Vuković.

Ranko iznosi Milove stavove?

Zadovoljan što je DPS “konačno prihvatio predlog PZP-a oko rješavanja pitanja državljanstva onih koji su u biračkome spisku”, poslanik PzP-a Koča Pavlović kazao je da “nije ni evropski, niti demokratski to što šef SDP-a odbija da čak i razgovara o zahtjevu kolega iz Nove oko pitanja obrazovanja na srpskom jeziku”.

“To njegovo apriorno odbacivanje sigurno neće naići na razumijevanje i odobravanje Berlina, a od njemačkog stava će u ogromnoj mjeri zavisiti i stav Brisela oko (ne)dobijanja datuma pregovora.

Upravo je Vestervele, tokom posjete Podgorici, rekao da je i oko pitanja ravnopravne upotrebe srpskog jezika u nastavi moguće naći dogovor, a Lukšić je u njegovom prisustvu obećao čak i lično posredovanje”, podsjeća Pavlović.

Konfuziju oko izbornog zakona, kazao je Pavlović, dodatno usložnjava mogućnost da Krivokapić zapravo iznosi stav Mila Đukanovića, a ne svoje partije.

“Ako je tako, onda imamo krajnje konfuznu situaciju, u kojoj premijer Lukšić priča i obećava jedno, predsjednik države drugo, a spiker parlamenta nešto sasvim suprotno. A sva trojica iznose stavove DPS-a.

Čini se da smo, uz tajkunsku i prosrpsku struju u DSP-u, dobili još jednu, koja se zove njemačka ili briselska, i koja je nažalost najslabija”, ocijenio je Pavlović.

"Ako je tako, onda imamo krajnje konfuznu situaciju, u kojoj premijer Lukšić priča i obećava jedno, predsjednik države drugo, a spiker parlamenta nešto sasvim suprotno. A sva trojica iznose stavove DPS-a"

Uvjeren da je Đukanović odlučio da “španska serija zvana 'Izborni zakon' dobije još jedan nastavak”, Pavlović navodi da će akteri novog nastavka biti isti.

“Samo će možda zaplet i finale biti nešto romantičniji. I dok naš glavni pregovarač i njegov glavni opozicioni partner tokom avgusta i septembra budu po treći put zamajavali javnost svojimdogovaranjem, krupni kriminalci i korumpirani čelnici vlasti mogu spokojno odmarati. Jer i oni imaju dušu, što bi rekla Ranka Čarapić.

I to poštenu”, naglasio je Pavlović, ističući da bi uz vanrednu sjednicu posvećenu izbornom zakonu trebalo sazvati još dvije vanredne sjednice, na kojim bi se raspravljalo o katastrofalnom radu policije i dešavanjem oko EPCG-a i Rudnika uglja.

Bonus video: