Opozicija kao da čeka novu krađu

Vlada nije nabavila AFIS sistem, DIK nema kadrova, a u Skupštini nije formiran odbor
9 komentar(a)
Glasanje, Foto: Luka Zeković
Glasanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.06.2015. 17:34h

Iako su izborni zakoni u parlamentu usvojeni u martu 2014. godine, Vlada još nije nabavila AFIS program za elektronsku identifikaciju birača, Državna izborna komisija (DIK) i dalje nema stručnu službu koja bi pratila izborni proces dok godinu kasnije u Skupštini niko ne pominje formiranje privremenog odbora za praćenje izbornih kampanja.

Dok u DIK-u još nema dovoljno kadrova za praćenje izbora, Agencija za antikorupciju, nadležna za provjeru neregularnosti, zvanično treba da počne sa radom krajem godine.

Poslanik Demosa Goran Danilović smatra da bi zbog toga bilo nemoguće organizovati izbore prema novim zakonima.

“Vlada ne primjenjuje ono što smo u parlamentu dogovorili i potpuno je neaktivna. Neko želi da na izbore izađemo po pravilima koja više ne važe, i da vlast nastavi sa zloupotrebama koje su novim zakonima svedene na minimum. Nažalost, oni koji su te zakone donijeli sve mirno posmatraju”, upozorio je Danilović.

Izbornim zakonima, između ostalog, bilo je predviđeno da Vlada do kraja 2014. godine nabavi softver i opremu za elektronsku identifikaciju na biralištima i testira ga, ali oprema još nije nabavljena.

MUP je u međuvremenu pokrenuo portal na kojem bi građani mogli da provjere jesu li upisani u birački spisak, dok su uvid u spiskove tražili DPS, SNP, Bošnjačka stranka i Pozitivna Crna Gora.

S druge strane, DIK koja je zadužena da uz MUP kontroliše primjenu elektronskog sistema i evidentira kršenja Zakona o finansiranju političkih partija, još nema dovoljno zaposlenih. Iako je zadužena da registruje izborne nepravilnosti, do formiranja Agencije za antikorupciju, DIK je za sada samo imenovala novog predsjednika i članove.

Predstavnik civilnog sektora u DIK Vlado Dedović (CEMI) tvrdi da je akt o sistematizaciji donešen u februaru. “Koliko sam upoznat procedura zapošljavanja je u toku, tako da očekujem da će se u najskorije vrijeme oformiti stručna služba koja je trebalo da bude formirana još 2011", kazao je on Radiju Antena M.

Podsjećajući da je parlament trebalo da formira privremeni odbor koji bi nadgledao sprovođenje izbornih zakona, Danilović je upozorio da o tome tijelu nije bilo ni riječi među poslanicima. Rad na izmjenama izbornih zakona započet je nakon protesta opozicije, poslije predsjedničkih izbora 2013, i insistiranja Evropske unije.

Stranke koje su insistirale na izradi zakona, smatra on, moraju izvršiti pritisak na Vladu da počne sa njihovom primjenom.

“Moramo biti svjesni da je DPS nevoljno glasala za izborne zakone, pod pritiskom međunarodne zajednice, ali oni koji su stali iza tih zakona ne smiju biti pasivni. Treba na svaki način izvršiti pritisak na Vladu da ih primijeni, jer je alternativa haos. Svaka vrsta pritiska je opravdana, i u tom slučaju ne vidim razlog za ostanak opozicije u parlamentu”, kazao je Danilović.

Partije se ne interesuju za zakone

Dedović smatra da bi partije trebalo više da se zainteresuju za primjenu izbornog zakonodavstva, navodeći da još nema efekata usvojenih zakona.

"Moralo je da bude urađeno mnogo više kada je riječ o nadzoru i primjeni Zakona o biračkim spiskovima. Birački spisak je uspostavljen, ali još nijesu ispunjene zakonske pretpostavke da bismo mogli da kažemo da uživa puni integritet", kazao je on navodeći da postoje informacije da je MUP ušao u zavšnu fazu pripreme i nabavke opreme za elektronsku identifikaciju.

“Ipak, ne postoji obrazloženje zašto ta zakonska obaveza još nije zaživjela", kazao je on.

Danilović: Pozvati na saslušanje Đukanovića i Konjevića

Danilović smatra da partije koje su se zalagale na izmjeni izbornih zakona treba da traže kontrolno saslušanje premijera Mila Đukanovića i ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića. Oni bi, smatra Danilović, parlamentarcima trebalo da objasne zbog čega se izborni zakoni ne sprovode.

"Premijer i ministar su najpozvaniji da nam objasne zbog čega još nemamo sistema za elektronsku identifijaciju, i kome je u interesu da se izbori održe po pravilima za koja smo se dogovorili da više ne važe. Nedostatak novca ne može biti opravdanje, jer AFIS manje košta od bahatih troškova nekih vladinih resora”, kazao je Danilović.

Poslanik Demosa smatra da je pitanje i koji bi odbor trebalo da saslušava premijera i ministra, podsjećajući da još nije formiran privremeni odbor za izborne zakone. On smatra da bi saslušanja mogao organizovati Odbor za antikorupciju ili politički sistem.

“Ne smijemo da prospemo vrijeme i podršku međunarodne zajednice na setove ovih zakona koje smo radili u minule dvije godine”.

Bonus video: