Opozicija kritikovala nova rješenja u zakonu o nevladinim organizacijama

Zakonom je predviđeno da se NVO može baviti privrednom djelatnošću ukoliko da joj zarada nije veća od 20 odsto ukupnih godišnjih prihoda
0 komentar(a)
skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.07.2011. 16:41h

Novim zakonom o nevladinim organizacijama vladajuća koalicija pokušava da pojača uticaj na civilni sektor i stvori krug jakih i lojalnih NVO, ocijenio je poslanik Pokreta za promjene (PzP) Koča Pavlović.

On je, tokom rasprave o prijedlogu zakona, kazao da je parlamentu ponuđen pravni dokument koji je pisan na brzinu i koji ne ispunjava evropske standard. Pavlović je upozorio da se zakonom predviđa da Vlada razvija civilni sektor i kontroliše rad NVO.

„Vlast od nevladinog pravi vladin sektor i planira da kreira svoj MANS koji će biti bolji od postojećeg.Umjesto da civilni sektor nadgleda Vladu on će sa zahvaljujući ovom zakonu sa vladinim službama nadgledati nekog trećeg. To nije ni evropski ni demokratski“, kazao je Pavlović.

On je zamjerio što se civilnom sektoru i dalje dozvoljava da se bavi privrednim radom, pojašnjavajući da neko pod plaštom NVO može da otvori kafanu ili trguje nekretninama.

Teren za kažnjavanje nepodobnih

Zakonom je predviđeno da se NVO može baviti privrednom djelatnošću pod uslovom da joj zarada nije veća od 20 odsto ukupnih godišnjih prihoda. Uticaj Vlade na NVO, smatra Pavlović, jačaće i formiranjem komisije koja će iz državnog budžeta finansirati civilni sektor.

To je zasmetalo i Budimiru Aleksiću iz Nove srpske demokratije (Nova) koji je upozorio da se zakonom predviđa da Vlada određuje prioritne programe i NVO u koje će ulagati novac iz budžeta.

„Pravite teren za nagrađivanje lojalnih i kažnjavanje nepodobnih. Plaćanjem projekata koji su po vašoj želji napravićete civilni sektor po svojoj mjeri“, poručio je Aleksić, na šta mu je ministar policije Ivan Brajović odgovorio da se većina uticajnih NVO sa projektima ne konkuriše kod Vlade nego kod stranih fondacija.

Poslanik SNP-a Vasilije Lalošević negodovao je što se novim zakonom ukida skupštinska komisija za saradnju sa NVO

Poslanik SNP-a Vasilije Lalošević negodovao je što se novim zakonom ukida skupštinska komisija za saradnju sa NVO, a pravo na pomaganje projekata daje Vladi. Komentarišući trenutno stanje u civilnom sektoru, Lalošević je ocjenio da u oblasti rada NVO treba uvesti reda. Aludirajući na predsjednicu Mreže za razvoj nevladinog sektora (MANS) Vanju Ćalović on je kazao da neke nevladine organizacije pokušavaju da se bave politikom, iako im to nije zadatak.

„Ne pristajem na ulogu da bilo ko iz NVO može da kaže da su poslanici neinformisani i da ne rade svoj posao. Oni koji hoće da se bave politikom mogu da postanu partija, takmiče se na izborima i dobiju svoje parče političkog neba“, poručio je Lalošević.

"Crnogorska administracija troma"

Parlament je završio raspravu i o predlogu zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim se regulišu prava i obaveze zaposlenih u državnoj administraciji. Iako je zakonom predviđeno da pri zapošljavanju u državnoj službi ne smije biti diskriminacije, Branko Radulović iz PzP-a primjetio je da se u državu službu zapošljavaju samo partijski kadrovi.

On je ocjenio da je crnogorska administracija troma i jednonacionalna, upozoravajući da budžet ne može izdržavati toliko službenika.

„Pitam se ima li ko od ljudi iz vlasti da nema nekog u državnoj službi. Pa nije valjda da je sva pamet kod vas, a da su svi drugi nesposni“, rekao je Radulović.

Brajović: Pismo prije stiglo do medija, nego do mene

Posjetu ministra policije parlamentu pojedini poslanici opozicije su iskoristili za rješavanje nekih lokalnih nesuglasica. Tako je nakon primjedbe poslanika SNP Veslina Bakića, inače predsjednika opštine Andrijevica, da je tek stigao zahtjev ministarstva za sazvanje sjedince SO, Brajović kazao da je je pismo poslato krajem prošle nedjelje.

On je Bakića optužio da ne poštuje zahtjeve ministarstva.

„Vaši službenici su nas kontaktirali i rekli da će nam pismo poslati poštom. Vjerujte mi da sam misio da mi šaljete čestituku za Dan opštine. Ovako, pismo je stiglo u neke medije prije nego u moju kancelariju“, kazao je on.

Dnevni list “Pobjeda” ranije je objavio da je ministarstvo poslalo zahtjev za sazivanje sjednice SO Andrijevica, koja je prekinuta 30. jula. Sjednica je prekinuta nakon što je bilo jasno da će odbornici DPS-a I SDP-a pomognuti bivšim članom Pzp-a Urošom Čukićem smijeniti predsjednika SO Veselina Radenovića.

Bonus video: