Opozicija ne čeka Đukanovća: Za izbore će svako svoj plan

Zeković kaže da je zbog “anahrone i nacionalističke” politike DF-a teško očekivati zajedničkog kandidata opozicije
70 pregleda 45 komentar(a)
Građanska opozicija, Foto: Savo Prelević
Građanska opozicija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.12.2017. 08:57h

Eventualna kandidatura šefa Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića za predsjednika Crne Gore ne treba da utiče na odluke o kandidatu opozicije za predsjedničke izbore, poručili su iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske Crne Gore.

Lider DPS-a je u više navrata govorio da u njegovoj partiji još uvijek nije odlučeno ko će biti kandidat za predsjednika države, a više njegovih partijskih činovnika je Đukanovića javno pozvalo da se kandiduje za nasljednika Filipa Vujanovića. Đukanović je govorio da ne isključuje kandidaturu za predsjednika države, te da u slučaju da se kandiduje na to neće imati uticaj ničiji pritisak niti savjet, dolazio on sa Istoka ili Zapada.

“Nema tog kandidata vlasti kojeg najbolji kandidat iz opozicije ne može pobijediti. Demokrate smatraju da opozicioni politički subjekti treba da kandiduju najboljeg među nama, a ne da svoju strategiju grade na osnovu strategije goreg od sebe”, kazao je "Vijestima" generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović.

“Vrijeme je da se okrenemo sebi, da prvo zavirimo u svoje dvorište, da u svojim redovima potražimo ono što može pobijediti bilo kojeg predstavnika najmonstruoznije političke organizacije na tlu Evrope, pa da na osnovu takve odluke procijenimo kakvu kampanju da vodimo”, kazao je Bogdanović.

Član Glavnog odbora SDP-a Bojan Zeković kaže da građanska opozicija treba da ima svoj put koji će voditi smjeni vlasti na građanskom konceptu i na to ne treba da utiče bilo čija kandidatura. “Tako profilisan kandidat bi pobijedio bilo kog kandidata DPS-a, opterećenog aferama i imidžom kandidata partije, u čijem su vrhu organizovane kriminalne grupe”, rekao je Zeković. On je optužio Demokratski front (DF) da je povratkom “na anahronu i nacionalističku politiku koja najviše odgovara DPS-u”, a koju, kako navodi, dominantno kreira jedan od čelnika tog saveza Milan Knežević, sebe isključio iz programske saradnje.

“Pa je nerealno očekivati jednog kandidata cijele opozicije”, rekao je Zeković. Zbog toga je, kaže Zeković, posebna odgovornost na građanskoj opoziciji da artikuliše ono što jeste potreba većine našeg društva. “Koje nakon rješavanja krupnih istorijskih pitanja ne želi da bira manje zlo između kriminala i nacionalizma i s pravom želi modernu građansku alternativu, ukoliko učešće na ovako organizovanim izborima, za koje se angažuju specijalne policijske jedinice, hitna pomoć, a državni funkcioneri javno poručuju mladima da se moraju učlaniti u DPS ukoliko žele posao, uopšte i ima smisla”, naveo je Zeković.

Bogdanović je dodao da samo strategija bez politikantskih i uskopartijskih kalkulacija može parirati “onima čiju strategiju grade na osnovu zahtjeva, volje i prohtjeva lica sa crnim kapuljačama i vlasnika vozila bez registarskih oznaka”. “Takvu strategiju mogu sprovoditi samo palicama, pištoljima i biber sprejevima, što nije i ne smije biti manir modernih, demokratskih i perspektivnih političkih subjekata, koji ne žele do vlasti preko krvavih glava naših sugrađana. Dakle, ko god bio kandidat vlasti opozicija treba da ponudi najboljeg među nama, jer Crna Gora i njeni građani to zaslužuju”, zaključio je Bogdanović.

Radunović: Đukanović čeka da vidi da li će se takmičiti sa sobom

Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je da Đukanović čeka da vidi da li će opozicija moći da sprevede neku zajedničku akciju i da će na osnovu toga odlučiti da li će se kandidovati ispred DPS-a.

“Bio to zajednički kandidat ili bojkot predsjedničkih izbora. Zbog toga neće da se kandiduje prije vremena, jer ukoliko se opozicija dogovori oko bojkota, onda on ne bi bio kandidat jer ne bi se bi dozvolio sramotu da se takmiči sam sa sobom. Ali, ukoliko opozicija bude imala jednog ili nekoliko kvalitetnih kandidata, pretpostavljam da neće dozvoliti rizik da na predsjedničkim izborima krene pad njegovog režima, već će se on kanidovati”, rekao je Radunović za “Vijesti”.

Bonus video: