Opozicija ne vjeruje da DPS iskreno pruža ruku

Poslanik i član bivšeg Odbora za izborno zakonodavstvo Momo Koprivica (Demokrate) kazao je da je redosljed koraka jasan - prvo treba otpočeti dijalog između države i crkava i vjerskih zajednica na evropskim načelima i onako kako proklamuje Lisabonski sporazum
8254 pregleda 5 komentar(a)
Medijski zakoni kao prilika za drugu šansu: Odbor za izborno zakonodavstvo (arhiva), Foto: Boris Pejović
Medijski zakoni kao prilika za drugu šansu: Odbor za izborno zakonodavstvo (arhiva), Foto: Boris Pejović

Dio opozicionih partija ne vjeruje u spremnost vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) na ponovni dijalog o izbornim uslovima i poručuje da nakon svega što se desilo prethodnih mjeseci - nema kompromisa.

Poslanik i neformalni šef kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević rekao je prije dva dana “Vijestima” da je mart mjesec kada će se na Skupštinskom dnevnom redu naći set medijskih zakona, navodeći da je to prilika da se obnovi dijalog vlasti i opozicije i na temu izbornih reformi.

Vladajuća koalicija vjeruje da će set izbornih zakona, koje su u odsustvu opozicije usvojili pred Novu godinu, garantovati ravnopravne izborne uslove, dok opozicione partije tvrde suprotno - da će to doprinijeti još većem jačanju nepovjerenja u izborni proces. Usvojene su izmjene i dopune zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, izmjene zakona o biračkom spisku, teritorijalnoj organizaciji Crne Gore kao i dopune Krivičnog zakonika, koje su inicirali poslanici vladajuće koalicije.

Ključni Zakon o izboru poslanika i odbornika nije dobio podršku jer je za to bila potrebna dvotrećinska većina.

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak, koja nije prisustvovala glasanju, jer je uhapšena sa kolegama nakon incidenta u parlamentu, rekla je da “sa njima ovakvima nema dijaloga”.

Poslanik i član bivšeg Odbora za izborno zakonodavstvo Momo Koprivica (Demokrate) kazao je da je redosljed koraka jasan - prvo treba otpočeti dijalog između države i crkava i vjerskih zajednica na evropskim načelima i onako kako proklamuje Lisabonski sporazum: “Bez mira i opšte društvene stabilnosti, nema nikakvog govora o reformisanju izbornih zakona. U atmosferi svojevrsnog vanrednog stanja, za koje je odgovoran isključivo DPS, ne može biti bilo kakve političke rasprave o izbornim propisima”.

Bošnjak je ocijenila da “neiskrena izjava Rakočevića vrvi od neistina i u funkciji je novog izbornog inženjeringa uz moguće učešće već dokazanih, režimu poželjnih opozicionara”.

Rakočević je rekao da unaprijeđeni set izbornih zakona, koji su usvojili krajem 2019. godine, predstavlja čvrst sistemski okvir, koji garantuje ravnopravne izborne uslove za sve aktere, “kakvim su okarakterisani izbori u Crnoj Gori i do sada od OEBS/ODIHR-a i Evropske komisije”. Rakočević je za “Vijesti” ocijenio da odbijanje opozicije da učestvuje u raspravi o izbornim zakonima, potvrđuje njihovu političku neozbiljnost i traženje alibija za krah na izborima. Predlogom Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja je, između ostalog, predviđeno da za finansiranje političkog subjekta fizičko lice može godišnje da uplati najviše 5.000 eura, a pravno najviše 20.000 eura.

Dopunama Krivičnog zakonika predviđena je krivična, umjesto prekršajne, odgovornosti za nezakonito finansiranje političkih partija ili izbornih kampanja.

Usvojenim izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji je propisana obaveza da se odrede naziv naselja, ulica i trgova, na čemu su ranije insistirale Demokrate, ali i SDP.

Bošnjak je kazala da je vlast donijela čitav set zakona i kadrovskih rješenja, koji će umjesto demokratizacije izbora doprinijeti još većem jačanju nepovjerenja. Zakoni su, kako je istakla, usvojeni u vrijeme velikih podjela, u momentu protivustavnog hapšenja cijelog poslaničkog kluba najjačeg opozicionog subjekta, bez prethodnog skidanja imuniteta, bez rasprave i prisustva opozicije:

“Tako je usvojen i set zakona, osim krovnog Zakona o izboru odbornika i poslanika za koji treba dvotrećinska većina, a koji će odrediti naredne izbore. Usvojen je potpuno novi Zakon o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, ali tajni fondovi DPS-a će i dalje ostati tajni i “Koverte” će i dalje biti “Koverte””. Bošnjak je istakla da su usvojene i izmjene Zakona o biračkom spisku “pod navodnom zaštitom ličnih podataka”, koje će dodatno omogućiti da DPS ima monopol nad podacima svih birača, sa novoizabranim kadrovskim rješenjem na čelu Agencije za zaštitu ličnih podataka. Istakla je da su usvojene i “kozmetičke promjene” Zakona o teritorijalnoj organizaciji, te dopune Krivičnog zakonika, koje će, ističe, “samo važiti za opoziciju”.

Koprivica je kazao da je javnost svjedok velikog straha DPS-a od rješenja za fer izbore: “To što su usvojili nekoliko zakona bez opozicije i bez implementacije rješenja za fer izbore, jeste završni korak u putanji političkog kukavičluka. To je ismijavanje reforme”. Koprivica je ocijenio da ti zakoni nemaju legitimitet i u suprotnosti su sa prioritetnim preporukama OEBS-a.

“To su defektni zakoni. Ne očekujete valjda da će oni koji kradu izbore propisati kako da ih više ne kradu. Ne očekujete valjda da će Migovi saborci da zabrane koverte i crne fondove. Njihov cilj je legalizacija krađe izbora”, istakao je Koprivica.

On je ocijenio da je naročito unazađen Zakon o biračkom spisku, “što i ne čudi, jer upravo tu DPS krije siguran crni rezervoar lažiranih glasova”.

Bošnjak: Crkva treba da se bori i za dostojanstven život vjernika

“Rušenje protesta DF-a 2015. i formiranje takozvane Vlade izbornog povjerenja, pa protivustavno hapšenje (Nebojše) Medojevića krajem 2017. i miniranje uspostavljenog dijaloga, do ovog poslijeponoćnog usvajanja novogodišnjeg, protivustavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti potvrđuje ‘iskrenost i spremnost’ režima za dijalog”, ocijenila je Bošnjak.

Ona je istakla da je jasno da bez pritiska jedinstvene i jake alternative - jedinstvene opozicije i svih antirežimskih snaga u državi, nema ravnopravnog i istinskog dijaloga i slobodnih izbora. “I Crkva treba da zna da je osim slobode vjeroispovijesti, koja je izuzetno važna, nije jedina diskriminacija građana i vjernika u Crnoj Gori, te protiv svih tih devijacija Crkva treba da se bori i za dostojan život svojih vjernika”, kazala je poslanica DF-a.

Vujović: Očekujemo da se vlast dozove pameti

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović, ocijenio je da je brzinsko usvajanje seta izbornih zakona, bez prisustva opozicije, samo potvrdilo nedostatak stvarne volje vlasti da se o pitanju izbornog ambijenta postigne minimum saglasnosti i dogovora.

“Vlast na ovaj način po ko zna koji put demonstrira jedan arogantan i neodgovoran odnos prema potrebi da imamo iole fer i poštene izbore. Time nas dodatno udaljava i od EU čime se nastavlja trend zaostajanja u ovom procesu do tačke kada se može slobodno konstatovati da je Crna Gora blokirana na tom putu”, kazao je Vujović.

On je istakao da je proces pregovora o izbornom zakonodavstvu poslao jednu veoma negativnu poruku crnogorskoj javnosti - da politički subjekti nijesu u stanju da naprave ni minimalni pomak u pravcu bilo kakvog dogovora zbog čega je upitan i sam izborni proces na jesen ove godine: “Opstrukcije DPS-a nijesu ništa novo i one su samo kontinuitet neodgovornog i nedržavničkog ponašanja ove vlasti. S druge strane, zabrinjava i ponašanje značajnog dijela opozicije kojem su neka druga, referendumsko-identitetska pitanja, očigledno važnija od demokratske i evropske teme slobodnih izbora, a zašto ne reći i ostalih socioekonomskih pitanja koja muče naše građane”.

On je istakao da “sve ovo ostavlja gorak utisak i nameće svim odgovornim društvenim i političkim akterima pitanje kako izaći iz trenutne pat pozicije”.

SDP, kako je kazao, očekuje da će se prije svega “vlast dozvati pameti i imati više senzibiliteta za dogovor o izbornim uslovima, jer je unilateralno usvajanje važnih zakona put ka daljoj političkoj nestabilnosti”.

Bonus video: