Opozicija ne želi konkordat

Opozicija je bila protiv najviše zbog toga što Vlada još nije potpisala ugovor kojim se definišu prava najbrojnije, pravoslavne zajednice u Crnoj Gori
76 pregleda 0 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.05.2012. 19:57h

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose podržao je glasovima vladajućih partija Temljeni ugovor, potpisan prošle godine sa Svetom Stolicom radi definisanja prava Katoličke zajednice u Crnoj Gori.

Opozicija je bila protiv najviše zbog toga što Vlada još nije potpisala ugovor kojim se definišu prava najbrojnije, pravoslavne zajednice u Crnoj Gori, iako je to već uradila o ostalim vjerskim zajednicama – Islamskom, Jevrejskom i Katoličkom.

“Pravoslavna zajednica i ne postoji. Vlada ne zna sa kim bi potpisala ugovor. Nije problem Vlade što rukovodstva dvije crkve ne mogu da se dogovore”, odgovorio je Miodrag Vuković (DPS).

U opoziciji su Vladi zamjerili što se ugovorom sa Katoličkom crkvom omogućava toj religijskoj zajednici sprovođenje kakonskog prava na teritoriji Crne Gore, što je onemogućenoMitropoliji crnogorsko–primorskoj. “To pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori stavlja u neravnopravan, diskiminatorni položaj”, ocijenio je Slaven Radunović (Nova).

Njegov partijski kolega Goran Danilović tražio je od državnog sekretara u Ministarstvu vanjskih poslova Nebojše Kaluđerovića da saopšti koja su kanonska prava priznata Katoličkoj crkvi tim ugovorom ida li je neko u suprotnosti sa crnogorskim zakonodavstvom. “Možete li garantovati da se nekim kanonom neće ograničiti prava crnogorskih građana”, pitao je Danilović.

Kaluđerović je izbjegao direktan odgovor i saopštio da svi u Crnoj Gori “moraju poštovati Ustav i zakone”.

Bonus video: