Opozicija neće priznati ponovljene izbore

U pismu predsjednicima HGI i Bošnjačke stranke Mariji Vučinović i Rafetu Husoviću i poslaniku Force Genciju Nimanbeguu podsjećaju na prilike u kojima su održani izbori, i navode da su zbog toga oštećene opozicione i partije manjinskih naroda
29 komentar(a)
Lideri opozcijice, Foto: Savo Prelević
Lideri opozcijice, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.10.2016. 06:36h

Opozicione partije neće priznati ni rezultate ponovljenih izbora na pojedinim biračkim mjestima, niti će učestvovati na njima, dogovorili su predstavnici Demokratskog fronta, Demokrata, “Ključa” i SDP-a.

Prema informacijama “Vijesti”, oni su juče nastavili zajedničke aktivnosti čiji je cilj jedinstven odgovor na izborni rezultat koji je posljedica nedemokratskih izbora 16. oktobra, održanih u atmosferi navodne prijetnje državnim udarom.

DF, Demokrate, “Ključ” i SDP objavili su u ponedjeljak da neće priznati rezultate takvih izbora, a DF je ponudio podršku manjinskoj vladi. Lideri SDP-a Ranko Krivokapić, Demokrata Aleksa Bečić i “Ključa” Miodrag Lekić, Srđan Milić i Žarko Rakčević juče su u tom tonu uputili pismo liderima parlamentarnih partija manjinskih naroda u kojima im nude mandat premijera za sastav vlade.

U pismu predsjednicima HGI i Bošnjačke stranke Mariji Vučinović i Rafetu Husoviću i poslaniku Force Genciju Nimanbeguu podsjećaju na prilike u kojima su održani izbori, i navode da su zbog toga oštećene opozicione i partije manjinskih naroda.

“To nas obavezuje da u skladu sa demokratskim principima, iniciramo proces uspostavljanja parlamentarne većine za formiranje nove vlade”, naveli su u pismu koje je juče upućeno.

Lideri predlažu sastanak na kome bi, kako su naveli, “predočili modalitete postizborne saradnje sa vašim partijama koja bi bila zasnovana na konceptu manjinske vlade, na vrijednostima evropske i građanske Crne Gore”. U pismu oni su objasnili da bi cilj te vlade bilo organizovanje slobodnih izbora, u cilju uspostavljanja političke stabilnosti.

“Ova tri politička subjekta iskazuju spremnost da vašim partijama daju mandat za sastav te vlade. Podsjećamo da je DF prihvatio da da podršku takvoj Vladi bez participiranja u njoj, čime su stekli svi uslovi i neophodna parlamentarna većina za formiranje nove manjinske vlade”, poručili su lideri.

Oni su iskazali i očekivanje da će nadležni organi rasvijetliti navodni državni udar i zabraniti rad partiji ukoliko se dokaže njena involviranost u ta dešavanja.

Bonus video: