Opozicija o hapšenju Obradovića: Odgovorni su i Brajović i Lazović

Bojanić podsjeća da je Brajović kao ministar potpisao zahtjeve za plaćanje Državnom trezoru na osnovu kojih je Ramada dobila novac
124 pregleda 10 komentar(a)
Ivan Brajović, Vujica Lazović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Vujica Lazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.07.2016. 06:38h

Predmet Ramada jasno ukazuje da je direktor Direkcije za željeznički saobraćaj Nebojša Obradović samo dio grupe koja je izvršila zloupotrebe, pa sam siguran da će Specijalno tužilaštvo cijeniti sve ove dokaze i proširiti optužnicu na sva odgovorna lica, bez obzira na kojim se funkcijama nalazili, kazao je samostalni poslanik Mladen Bojanić.

Obradović se nalazi u pritvoru zbog sumnje da je nezakonito sa računa Direkcije platio skupove Socijaldemokrata Ivana Brajovića. Hapšenje je uslijedilo nakon što je Bojanić Tužilaštvu, Državnoj revizorskoj instituciji i Agenciji za sprečavanje korupcije dostavio dokumenta koja ukazuju na zloupotrebe.

“Obradović svakako ima dio odgovornosti jer je potpisnik naloga za plaćanje troškova partijskih skupova SD sa računa državne Direkcije za željeznice. Međutim, drugo lice, njegov partijski politički direktor, Emil Durumbašić, inače savjetnik u kabinetu potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, je organizovao te partijske skupove i tražio od zaposlenih hotela 'Ramada' da se fakture izdaju, umjesto na SD na Direkciju za željeznice. Njihov partijski šef, Brajović, je kao ministar saobraćaja i pomorstva, a u svojstvu službenika za odobravanje, potpisnik zahtjeva za plaćanje Državnom trezoru brojevi: 40011989 i 40015300 od 3. i 8. februara na osnovu čega su izvršena plaćanja”, rekao je Bojanić za “Vijesti”.

On je dodao da je za očekivati da će Brajović, “u skladu sa svojim moralnim načelima na koja se često poziva, prihvatiti svoju punu odgovornost i time olakšati položaj svoga partijskog kolege”. “Svaki drugačiji scenario bi ličio na žrtvovanje Obradovića, kako bi se ostali izvukli od odgovornosti koju nesumnjivo imaju u ovom slučaju”, rekao je Bojanić.

Poslanik Demosa Zoran Miljanić rekao je da odgovornost nije na jednoj osobi.

“Bez prejudiciranja krajnog ishoda, ali odgovornost ne treba da bude samo na njemu, već neko mora da podnese i političku odgovornost”, rekao je on i dodao da je Obradović samo pion.

"Težimo da budemo dio Evrope, pa je sasvim normalna stvar da politički prvaci podnesu ostavku i da se sva krivica ne svali na jednog partijskog piona partijskoga”, rekao je Miljanić Lider URA, Žarko Rakčević siguran je da će biti podignuta optužnica.

"Važi princip nevinosti dok se to ne dokaže, ali mi iz URA mislimo da je to kristalno jasno i da će bilo koja objektivna analiza potvditi da je to jedan od oblika zloupotreba državnih resursa. Dakle, sigurni smo na osnovu mnogo razloga da će se to potvrditi da je to istina”, rekao je Rakčević na konferenciji za novinare.

Iz DPS-a su naveli da sudske procese i odluke tužilaštva nikad nisu komentarisali, i da neće ni ovog puta. Politički direktor te partije Tarzan Milošević kazao je da u DPS-u imaju puno povjerenje da će državni organi da odrade sve ono što je u skladu sa zakonom.

Iz HGI, koja je dio vladajuće koalicije, kazali su da su sigurni da će sudstvo i tužilaštvo utvrditi što se desilo.

"Što se mene tiče, svako ko se ogriješio o zakon treba da odgovara,” rekla je poslanica Ljerka Dragičević.

Bonus video: