Opozicija odbranila Berane, DPS Ulcinj

Berane: Zdravo Berane i Demokrate 18 mandata, koalicija DPS-SD-BS 17; Ulcinj: DPS i Forca po devet mandata, Đekina koalicija sedam, DUA i SD po tri, URA dva mandata
443 pregleda 164 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2018. 18:34h

Berane će ostati opoziciona opština, dok će Demokratska partija socijalista (DPS) za formiranje vlasti u Ulcinju morati da traži saveznike među albanskim nacionalnim strankama, pokazali su rezultati jučerašnjih izbora u tim opštinama.

Koalicija “Zdravo Berane”, sa 14 mandata, i Demokratska Crna Gora sa četiri odbornika imaju potrebnu većinu za formiranje vlasti u tom gradu, dok je koalicija Demokratske partij socijalista, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke osvojila 17 mandata.

U odnosu na izbore 2014. godine koalicija “Zdravo Berane” ima četiri mandata manje, dok koalicija koju predvodi DPS broj mandata identičan onom koji je partija Mila Đukanovića imala prije četiri godine kada je na lokalnim izborima nastupila samostalno.

Koalicija Socijaldemokratske partije (SDP) i Demosa, Građanski pokret URA i lista "Riječ - Vladimir Bato Đurišić” nijesu prešle cenzus. Sudeći prema sinoć objavljenim podacima, odbornike u lokalnom parlamentu neće imati ni Stranka pravde i pomirenja, lista “Glas naroda za Berane” kao ni lista “Napredno Berane”.

Nosilac liste “Zdravo Berane” i aktuelni gradonačelnik Dragoslav Šćekić, kazao je da su rezultati pokazali da je ta koalicija zaslužila povjerenje jer je odgovorno radila.

“DPS je u Beranama izgubio ovog puta, jer su birači dali prednost poštenju u odnosu na zloupotrebe. Beranci su pokazali da nikad neće izgubiti čast, bez obzira na pritiske DPS-a”, kazao je Šćekić praćen skandiranjem okupljenih pristalica.

Šćekić je kazao da se nakon konačnog prebrojavanja rezultati mogu dodatno promijeniti u korist opozicije.

Proglašavajući pobjedu opozicije u Beranama, predsjednik Demokrata Aleksa Bečić je kazao da je vlast u tom gradu sačuvana zahvaljajujući Demokratama. On je kazao da je DPS zabilježila pad od 20 odsto u odnosu na izbore 2014. godine

“DPS je 2014. imao 17 mandata, koliko ima i sada u koaliciji sa BS i Socijaldemokratama. Demokrate su osigurale rast od 120 odsto u Beranama u odnosu na parlamentarne izbore 2016. To je rezultat terenske kampanje partije”, kazao je Bečić.

Nosilac izborne liste “Berane pobjeđuje” Bogdan Fatić priznao je poraz, ističući da je o svemu odlučivalo 75 do 80 glasova birača. Fatić je istakao da je koalicije imala 1.600 glasova više od koalicije “Zdravo Berane”, a 6.000 glasova više od Demokrata.

"Građani Berana su napravili svoj izbor. Treba sačekati da “Zdravo Berane” i Demokrate formiraju vlast" kazao je Fatić, navodeći da je DPS pojedinačno najjača partija u gradu.

Fatić je kazao da nije bilo nepravilnosti u izbornom procesu, ali da jeste bilo pritisaka na njihove birače.

Prema preliminirnim rezultatima Centra za monitoring, DPS i Forca su u Ulcinju osvojile po devet mandata, i za formiranje vlasti tražiće podršku neke od albanskih partija i koalicija koje su ušle u lokalni parlament.

Koalicija Demokratske partije, Perspektive i Demokratskog saveza u Crnoj Gori, koju predvodi Fatmir Đeka, osvojila je sedam odborničkih mandata, dok su Socijaldemokrate i Demokratska unija Albanaca (DUA) Mehmeta Zenke osvojili po tri odbornička mjesta. Te izborne liste mogle bi biti potencijalni saveznici DPS-u u formiranju vlasti u Ulcinju.

Lider Force i aktuelni gradonačelnik Nazif Cungu kazao je da će se žaliti zbog izbornih nepravilnosti, dok je predsjednik ulcinjskog DPS-a Ljoro Nrekić rekao da su se nada 10 mandatu u gradskom parlamentu. On je rekao da je razočaran ponašanjem pojedinih političkih subjekata, posebno ističući Forcu.

Na pitanje sa kim će formirati koaliciju, Nrekić je kazao da će o tome razgovarati drugi dan i da će prvo slaviti.

Građanski pokret URA će u ulcinjskom parlamentu imati dva odbornička mandata.

Prema rezultatima koju su objavljeni kasno sinoć Socijaldemokratska partija, Demokrate i Bošnjačka stranka nijesu prešle cenzus, a odbornika u lokalnom parlamentu neće imati ni koalicija Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokratskog fronta.

Iz DPS-a su sinoć poručili da su spremni da preuzmu odgovornost za odgovorno upravljanje Ulcinjom.

“Pobjeda u oba grada još jedna je potvrda da je DPS najsnažnija politička struktura u Crnoj Gori, koja bilježi seriju dobrih rezultata na državnim i lokalnim izborima, uz stalan rast povjerenja građana u našu politiku”, naveli su u toj partiji.

Policija prijeti prijavama, Tužilac reagovao zbog Fatića

Brojne nepravilnosti obilježile su i jučerašnje izbore, zbog čega je po prijavi političkih partija u više navrata reagovala policija.

Uprava policije je saopštila da će podnijeti krivične prijave nadležnom tužiocu protiv svih lica za koja se utvrdi da su lažno prijavila krivična djela protiv izbornih prava.

Prethodno je u Ulcinju odbačena prijava URA da se na više biračkih mjesta vode paralelni birački spiskovi u korist DPS-a. U Beranama je policija dobila četiri prijave za kupovinu glasova, a odbačena je prijava Demokrata da se u pojedinim kućama kupuju glasovi u korist koalicije koju prevodi DPS.

Tužilac će, kako je najavljeno, reagovati u slučaju nosioca liste DPS-a Bogdana Fatića zbog poziva koji je dobio i naložio vađenje listinga.

“B. F. je telefonsku vezu prekinuo, te je sa ovog broja potom primio SMS poruku sadržine da se nešto ponese određenom licu ili će ovo lice u suprotnom objaviti spisak u javnost”, pojašnjeno je iz policije. Demokrate i URA su prijavljivale vozila bez registarskih tablica kod biračkih mjesta i navodnih štabova DPS-a, ali je policija je saopštila da nisu našli jedino prijavljeno vozilo, narandžasti “reno senik”, kod biračkog mjesta Centar za kulturu. Demokrate su kasnije saopštile da se to vozilo nalazi ispred sjedišta Socijaldemokrata.

Demokrate su navele da Radomir Bubanja u Beranama vodi evidenciju izašlih birača.

“Bubanja, dakle posjeduje paralelne spiskove na kojima vodi evidenciju u korist DPS-a koju predstavlja kao član biračkog odbora”, navodi se u saopštenju Demokrata, uz koje su dostavili fotografije spiska i automobila.

Iz partije Alekse Bečića su kazali da je u Beranama pored mini štabova viđen bivši predsjednik Opštine Vuka Golubović, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja.

CEMI je zabilježio veliki broj nepravilnosti na biračkim mjestima u Ulcinju. U Centru za kulturu pojedini članovi biračkog odbora listali su birački spisak kako bi vidjeli ko je glasao a potom ispred koristili mobilni telefon, utvrdili su njihovi posmatrači.

“Neko je zvao na telefon člana biračkog odbora i pitao da li je određena osoba glasala. I on je postavio pitanje javno. Na šta su oni odgovorili da nije glasala”, utvrdio je posmatrač.

U Štoju su član biračkog odbora, kao i pojedini članovi porodica birača ulazili iza paravana tokom glasanja birača, a tri osobe sa invaliditetom su glasale van biraškog mjesta – u automobilu. Jedno od biračkih mjesta nalazilo se u diskoteci koja je, kako su kazali posmatrači CEMI-ja, slabo osvijetljena.

Iz pokreta URA upozorili su da se izborni štabovi DPS-a nalaze u pojedinim ugostiteljskim objektima, a tokom dana objavljivani su i snimici lica koja vode evidenciju u biračkim spiskovima. Dok su u DPS-u upozorili da su iz pokreta URA doveli ljude iz drugih gradova da uznemiravaju ljude upadajući u njihove privatne posjede, dok su iz stranke Dritana Abazovića kazali da su utvrdili brojne neregularnosti u Ulcinju. Oni su ustvrdili da se pored kuće predsjednika ulicinjskog odbora DPS-a Ljora Nrekića nalazi zatvorena pekara u kojoj se nalazi štab DPS-a. Oni su upozorlili da se jedan od štabova DPS-a nalazio u kući drugog čovjeka liste DPS-a u Ulcinju, Redžepa Taganija. Oni su rekli da je Tagani nasrnuo na njih čim su pokušali da dokumentuju nepravilnosti, oštro vrijeđajući Abazovića.

Iz Force su kazali da su juče stigli kamioni sa građevinskim materijalom radi pridobijanja glasova, kao i da su pristalice Demokratske partije tokom noći prefarbale bilbord Force na kojem se vidio srušeni hotel "Galeb". Koalicija SDP-Demos prijavila je da su djeca obučena u majice koalicije DPS-BS-SD usmjeravala birače ka štabu.

Galerija

Bonus video: