Opozicija prekida bojkot Skupštine kada se zakažu izbori

Opozicija od DPS-a traži zakazivanje datuma izbora, pravni epilog i parlamentarnu istragu državnog udara
94 komentar(a)
Miodrag Lekić, Aleksa Bečić, Žarko rakčević, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Aleksa Bečić, Žarko rakčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.12.2016. 06:42h

Opozicione partije će prekinuti bojkot parlamenta samo ako Demokratska partija socijalista (DPS) pristane da izbori budu ponovljeni najkasnije do 2018. godine, kao i da se obeveže na pravno i političko razrješenje slučaja "Državni udar", stoji u platformi građanske opozicije i Demokratskog fronta (DF).

U predlogu teksta platforme koji će opozicija dostaviti premijeru Dušku Markoviću i lideru DPS-a Milu Đukanoviću zahtijeva se i pokretanje parlamentarne istrage navoda o pokušaju državnog udara na dan izbora.

Prema tvrdnjama izvora "Vijesti" iz građanske opozicije u platforme se navodi da slobodni izbori nijesu mogući dok se do kraja ne rasvijetle navodi o državnom udaru i ističe da je taj događaj imao veliki uticaj na rezultat izbora održanih 16. oktobra. Opozicija u platformi podsjeća čelnike DPS-a da je i komesar za proširenje EU Johanes Han nedavno predložio pokretanje parlamentarne istrage.

Opozicionari od vladajuće partije traže i da se, uporedo sa rasvjetljavanjem državnog udara, sprovede istraga o izbornim zloupotrebama. Oni podsjećaju da su u novembru evropskim partnerima poslali Izvještaj o izbornim neregularnostima, ističući da su u njemu ponuđeni konkretni dokazi podjele novca i kupovine birača.

U platformi se pojašnjava da bi se opozicija vratila u parlament od trenutka kada DPS prihvati datum ponavljanja parlamentarnih izbora i ponavlja da se oni moraju organizovati najkasnije uporedo sa predsjedničkim. Ističe se i da bi se nakon povratka opozicije u poslaničke klupe, započeo dogovor o uslovima održavanja ponovljenih izbora.

Opozicija od oktobra odbija da učestvuje na sjednicama parlamenta, zahtijevajući da se prethodno istraže navodi o pokušaju državnog udara. Prema tvrdnjama sagovornika "Vijesti" u platformi se konstatuje i da je prelazna nailazila na opstrukcije DPS-a iako je formirana radi kontrole izbornog procesa. Navodi se i da su opozicioni ministri uspjeli da smanje jedan dio sistemskih zloupotreba, ali da i pored toga nijesu obezbijeđeni slobodni i pošteni izbori, niti su spriječene zloupotrebe koje su prepoznate u aferi "Snimak".

U platformi se navodi i da je u demokratskim državama nezabilježeno da se izbori održavaju u toku objavljenog državnog udara i ukidanja aplikacija za elektronsku komunikaciju, kako bi se spriječila opozicija da distribuira dokaze o zloupotrebama. Opozicija je ukazala i da se država nakon izbora nalazi u političkoj krizi.

Bonus video: