Opozicija ruši postepenu smjenu vlasti

“Strategija da se preuzimanjem lokalnih samouprava dođe do vlasti na državnom nivou, razbijena je. Za to su krive centrale stranaka, koje ne razumiju potrebe i želje građana već sve gledaju kroz partijski interes”
8696 pregleda 12 komentar(a)
DPS preuzeo vlast nakon svađe u koaliciji: Sjednica SO Kotor, Foto: Radio “Kotor”
DPS preuzeo vlast nakon svađe u koaliciji: Sjednica SO Kotor, Foto: Radio “Kotor”

Medijskim svađama u Budvi i gubitkom vlasti u Kotoru opozicija je urušila moguću strategiju postepene smjene državne vlasti, smatra novinar Mustafa Canka. On tvrdi da su stranačke centrale pokvarile odnose na lokalnom nivou i time ugrozile planove opozicije na državnom nivou.

“Strategija da se preuzimanjem lokalnih samouprava postepeno dođe do vlasti na državnom nivou, razbijena je u paramparčad. I za to nijesu krivi lokalni odbori, već prije svega centrale stranaka, koje ne vide i ne razumiju potrebe i želje građana u opštinama, već sve isključivo posmatraju kroz partijski interes. Ne shvataju da je u opštinskim institucijama snaga slobodnih zajednica i da upravo one slobodu čine dostupnom građanima”, kazao je Canka.

Nakon medijske polemike Demokratskog fronta i Crnogorske zbog najave opštinskih vlasti da bi mogla organizovati sabor trubača u Budvi, uslijedio je rat saopštenjima u kojima su se iznosile teške uvrede na račun koalicionih partnera. Nakon homofobnih saopštenja Demokratskog fronta (DF) u kojima su vrijeđani funkcioneri Crnogorske, iz te partije su najavili izlazak iz vlasti ukoliko im se koalicioni partner ne izvini. Nakon što su se dva funkcionera Fronta ogradila od saopštenja i optužila lidera Nove srpske demokratije (Nova) Andriju Mandića da je njihov autor, predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević kazao je da će predložiti da se zamrzne odluka o izlasku te partije iz budvanske vlasti. Komentarišući optužbe manjih koalicionih partnera da DF želi da preda vlast u Budvi Demokratskoj partiji socijalista (DPS), poslanik tog političkog saveza Jovan Vučurović kazao je da je rukovodstvo Fronta najviše uticalo na formiranje i opstanak vlasti u Budvi.

“Vrlo je glup pokušaj podmetanja da onaj ko je formirao vlast želi da je ruši. DF će se u okviru koalicione vlasti, u skladu sa svojim mogućnostima, boriti za realizaciju političkog programa koji zastupa i tu nema ništa čudno. Konstatujemo da su na u Budvi zaustavljene nekolike važne nacionalne akcije, koje su iz korpusa borbe za prava Srba u Crnoj Gori, ali idemo dalje”, kazao je Vučurović “Vijestima”.

Saopštenja puna uvreda bila su uvod i u smjenu vlasti u Kotoru, kada su se koalicioni partneri međusobno vrijeđali za saradnju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS). Zbog kritika da gradonačelnik Vladimir Jokić (Demokrate) donosi odluke bez konsultacija sa lokalnim parlamentom, Socijaldemokratska partija (SDP) pokrenula je inicijativu za njegovu smjenu. Nakon Jokićev smjene Demokrate su optužile SDP da više nijesu opoziciona stranka i prekinule saradnju sa tom partijom, dok je DPS preuzeo vlast sa ostatkom opozicije na lokalnom nivou.

Canka smatra da takvim ponašanjem opozicija rizikuje pad povjerenja kod građana.

“Kada ne iskoristite prilike i iznevjerite povjerenje građana, morate čekati novo dijeljenje karata. Ali narednog puta sa znatno lošije startne pozicije. Zato sumnjam da će, bar u kratkom roku, opozicija sa državnog nivoa uspjeti još negdje da osvoji vlast na lokalu”, smatra Canka.

Do promjena će doći kad vječita opozicija i vlast budu ispod 50 odsto

U Demokratskoj Crnoj Gori tvrde da lideri DF-a unose razdor među koalicione partnere na lokalnom nivou.”Namjera Mandića je da unese zlu krv među koalicione partnere na lokalnom nivou, proizvede zavadu i netrpeljivost, kako bi ispunio cilj - rušenje vlasti u Budvi. Taj cilj je proizvod političke računice i međusobnog potkusurivanja sa DPS-om, odnosno zadovoljavanje ličnih interesa”, navode u pres-centru Demokrata.

Oni ističu da opozicija umije da sačuva vlast u opštinama, upozoravajući da lideri Fronta izazivaju političke zemljotrese u opštinama u kojima zajedno sa DPS-om imaju više od polovine mandatata.

“Opština Herceg Novi je primjer stabilne lokalne vlasti koja je imuna na udare lidera DF-a, jer u tom gradu DPS i DF imaju ispod 50 odsto pa tamo nema nikakvih problema. U Crnoj Gori će doći do promjene vlasti kada DPS i DF, vječita vlast i vječita opozicija, budu zajedno imali manje od 50 odsto”, navode oni.

Bonus video: