Opozicija: SDP samo skreće pažnju sa afera u koje su umiješani

Bilo kakvo rušenje političkog sporazuma premijera Igora Lukšića sa opozicionim liderima uvešće nas u period nestabilnosti i ugroziti evropski put
0 komentar(a)
sdp, kongres, Foto: Savo Prelević
sdp, kongres, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.01.2012. 08:39h

Inicijativa SDP-a o ocjeni ustavnosti Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju i stav da je neustavan član u vezi s jezikom na kojem se izvodi nastava je pokušaj zamagljivanja afere o privatizaciji Telekoma i mnogih drugih afera u koje su umiješani visoki funkcioneri SDP-a, a koje su u milionskim iznosima oštetile budžet, ocijenio je poslanik SNP-a Milan Knežević.

Komentarišući izjavu Rifata Rastodera (SDP) da je odredbom da se nastavni predmet u školi zove “crnogorski-srpski, biosanski, hrvatski” srpski izdvojen u odnosu na ostale jezike u službenoj upotrebi, Knežević je rekao da njegova inicjativa predstavlja “direktnu prijetnju političkoj i društvenoj stabilnosti”.

“Bilo kakvo rušenje političkog sporazuma premijera Igora Lukšića sa opozicionim liderima uvešće nas u period nestabilnosti i ugroziti evropski put. SNP kao jedan od potpisnika sporazuma neće dozvoliti trulu političku trgovinu sa srpskim jezikom, posebno ne onih individua koje svojim aktivnostima doprinose produbljivanju podjela među građanima", istakao je Knežević.

Glume profesionalizam

Podsjećajući da su za dogovor o jeziku glasali svi u parlamentu, Goran Danilović (Nova) kazao je da je “isti taj SDP pozdravio kompromis koji je omogućio dalji napredak Crne Gore prema EU”.

“Ne vidim šta je ovdje sad razlog, osim da se skrene pažnja sa gorućih tema korupcije i kriminala, pošto svaki dan bude nešto drastično vezano za klan porodice Đukanović i najuže rukovodstvo DPS-a”, izjavio je Danilović “Vijestima”.

Danilović je upozorio partijske kadrove u Ustavnom sudu “da se ne igraju sa budućnošću države i da ne glume profesionalizam”: “Jer što god radili, svi znamo da su neki od njih, koliko juče i doslovice bili visoki funkcioneri DPS-a”.

Izjavu Rastodera osudio je i predsjednik NVO “Stop diskriminaciji” Darko Rašović.

Vlada: Dogovor kojim smo pokazali zrelost

“Vijestima” je iz Vlade saopšteno da bi komentarisanje pitanja o kojem će odlučivati Ustavni sud bilo “veoma neuputno”.

“Izmjene Zakona u domenu izučavanja jezika u nastavi rezultat je dogovora kojim smo pokazali zrelost, istovremeno uvažavajući i karakteristike Crne Gore”, rečeno je “Vijestima” iz Vlade.

Portparol DPS-a Rajko Kovačević kazao je da će ocjenu ustavnosti bilo kojeg zakona prepustiti nadležnom sudu, podsjećajući da se do aktuelnog rješenja došlo “komplikovanim pregovorima između partija”.

“Moguće je da u toj definiciji nijesu sa istim stepenom uvažavanja obuhvaćeni svi jezici u službenoj upotrebi”.

Bonus video: