Opozicija smatra da Crna Gora stagnira na putu ka EU, glavni pregovarač zadovoljan

Za poglavlja 23 i 24 (pravosuđe i pravda) je, kako je kazao Drljević, usvojen niz dokumenata koji se odnose na realizaciju mjera iz akcionih planova za ova dva poglavlja
753 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Drljević, Foto: Screenshot
Aleksandar Drljević, Foto: Screenshot
Ažurirano: 26.07.2019. 18:24h

Dok opozicija ocjenjuje da Crna Gora stagnira na putu ka Evropskoj uniji (EU) i da polako splašnjava i entuzijazam građana, glavni pregovarač Aleksandar Drljević ističe da prednjačimo u odnosu na sve druge države i da se nada da će politika proširenja ostati u fokusu novog saziva evropskog parlamenta i komisije.

Drljević je, prezentujući poslanicima Deseti polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u procesu integracija Crne Gore u EU za period jul-decembar 2018. godine, kazao da je Crna Gora napravila važan iskorak otvaranjem poglavlja o životnoj sredini i da se intenzivno radilo na ispunjavanju početnih mjerila i finalizaciji nacrta pregovaračke pozicije za poglavlje osam-konkurencija.

Za poglavlja 23 i 24 (pravosuđe i pravda) je, kako je kazao, usvojen niz dokumenata koji se odnose na realizaciju mjera iz akcionih planova za ova dva poglavlja.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević ocijenio je da je sva priča koja se čuje u Skupštini “lijepa politička oblanda”, ali da u EU ne postoji politička volja za proširenjem i da ga neće biti decenijama.

"Imam saznanja da će narednih mjeseci doći do, ili još dublje krize u funkcionisanju EU i reformi EU u pravcu smanjivanja nadležnosti administracije u Briselu a povećavanja nadležnosti nacionalnih institucija, prije svega, nacionalnih parlamenata i Vlada, ili će se EU raspasti”, rekao je Medojević.

On je istakao da su dokazali da je proces EU u najvećoj mjeri tekao na papiru, a da u naše institucije nismo prihvatili evropski duh i standarde, niti su one nezavisne.

Ističući da je glavni problem što suštinski ne sprovodimo reforme, Raško Konjević (SDP) je kazao da je dinamika kojom Vlada u protekle tri godine ide veoma spora, navodeći da se ni u njenoj agendi ne vidi da smo na nivou koji bi bio potreban.

Podsjetio je da za pet godina nijesmo uspjeli da zatvorimo privremena mjerila za ključna poglavlja 23 i 24, navodeći da nije siguran da ćemo to uspjeti ni tokom ove godine.

"Ako nastavimo sa ovakvom dinamikom da budemo posvećeni ostvarivanju suštinskih reformi, bojim se da ni za 10 godina nećemo ući u EU. Ne zato što EU neće htjeti i biti spremna za proširenje, nego zato što mi nećemo biti spremni", ocijenio je Konjević.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je ocijenio da ne samo da splašnjava entuzijazam za ulazak u EU, već je evidentan i umor od proširenja u samoj Uniji.

On je pitao zašto se nakon sedam godina ne otvara poglavlje osam -konkurencija, pitajući da li je problem Montenegro erlajnz ili sa državnom pomoći - “prikrivenom pomoći kako država sama ruši slobodnu konkurenciju na tržištu i podriva slobodnu konkurenciju gradeći monopol”.

Damajnović je kazao da se nada da će dodatni impuls ovom procesu dati i nova Delegacija EU u Crnoj Gori, jer se ova “pokazala kao neadekvatna”.

"Nadam se da ćemo krajem ove ili početkom naredne godine dobiti novu Delegaciju koja će će biti više entuzijastična u odnosu na ono što treba da radi ovdje, da bude više objektivna i da kroz partnerski odnos imamo i kritiku i pohvale kad treba”.

Predrag Bulatović (DF) je ocijenio da Crna Gora postaje kriminalizovana država, a institucije sistema zarobljene od određene grupe ljudi:

"Zato jednom dijelu DPS-a odgovara da nema proširenja i evropskog puta”.

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović je kazala da bi se trebalo pozabaviti time koje to ličnosti u našem sistemu ne produkuju očekivane rezultate i šta je razlog za to. Ona je istakla da bi trebalo vidjeti i kakav je status projekata za koje smo dobili kreditna ili sredstva po raznim osnovama iz fondova:

"Vrijeme je da vidimo šta ćemo mi kao problem unijeti u EU kada dobijemo punopravno članstvo, šta ćemo plaćati kao penale za probleme koje smo unijeli i dodatno opteretili EU, a šta ćemo završiti kao domaće obaveze prije toga, da ne bi došli u siatuaciju da sjutra plaćamo ogromne svote novca kao participaciju za negativan doprinos koji imamo u kvalitetu i standardu građana EU”.

Ona je ocijenila da bi trebalo razmišljati i imamo li zaista spremne i evidentne implementacione mehanizme za sva zakonska rješenja koja smo usvojili.

Marija Ćatović (DPS) je predložila tematsku sjednicu koja bi se bavila presjekom stanja u procesu pristupanja Crne Gore u EU, što su pozdravili i predstavnici opozicije i glavni pregovarač.

Nezavisni poslanik Nedjeljko Rudović je istakao da pregovori ne zavise mnogo od glavnog pregovarača i njegovih saradnika, već od političke volje vlasti, učinaka pravosuđa, rezultata Agencije za sprečavanje korupcije, od ponašanja i odlučivanja parlamentarne većine kada je, na primjer, u pitanju Javni servis i regulatorna tijela.

"Izvještaj koji ste podnijeli parlamentu je samozavaravanje. On ima dosta podataka, ali se oni kose sa nekim drugim, i po nas i po ovo društvo, mnogo važnijim ocjenama i podacima koji se nalaze u izvještaju o napretku, koji priprema EK”, rekao je Rudović.

Miloš Nikolić (DPS) je ocijenio da je 70 odsto građana zagovornik članstva u EU, što stvara obavezu da svi, bez obzira na političke razlike, rade na ostvarivanju tog cilja.

Kada je riječ o raspoloženju za proširenje EU u samoj Uniji, on je kazao da se nekoliko godina unazad pristupa vještačkom usporavanju procesa proširenja, kako u odnosu na Crnu Goru, tako i na druge države koje su otvorile pregovarački proces ili su na tom putu.

Odgovarajući na pitanja da li se moglo više i da li pregovarački proces traje predugo, glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Drljević, kazao je da smo kao društvo puno uradili, ako se uzme u obzir šta smo sve proživjeli od obnove nezavisnosti.

"Da li je to dovoljno? Sigurno da ne... Mislim da treba da nastavimo da kao sistem bolje funkcionišemo i dajemo odgovore na sve izazove sa kojima se suočavamo”, rekao je Drljević.

On je najavio da će pokušati da dodatno intenziviraju rad radnih grupa, naročito predstavnicima NVO sektora.

Drljević je istakao da bi Izvještaj o napretku bio drugačiji, da je više preduzeto na reformi izbornog zakonodavstva.

On je kazao da ga raduje da je novi saziv Evropskog parlamenta konstituisan tako da provevropske snage imaju većinu i da će sigurno da se drže strategije o proširenju EU na Zapadni Balkan i da će politika proširenja ostati u fokusu novog parlamenta i nove komisije.

Istakao je da nemamo otvorenih pitanja sa susjedima u regionu, navodeći da je to primjer koji drugi treba da slijede, jer se samo tako možemo kretati prema EU.

"Otvorili smo skoro sva poglavlja, osim jednog čije otvaranje očekujemo do kraja godine. Određena privremeno zatvorili. Imamo korpus pregovarčakih poglavlja za koja procjenjujemo da su psotigla fazu interne spremnosti, tako da moramo biti svjesni činjenice da ipak veoma prednjačimo u odnosu na sve druge države”, rekao je Drljević.

Drljević je rekao da veliki procent građana vjeruje u ovaj proces, navodeći da ohrabruje da se već osjećaju neki benefiti procesa pregovaranja i budućeg članstva, poput mobilnosti studenata i naučnih radnika, putne instrastrukture i u oblasti zaštite životne sredine.

Poslanici su zamjerili što Drljević u završnoj riječi nije odgovorio na sva njihova pitanja i polemisao o stavovima koje su iznijeli tokom sjednice, a oni nemaju mogućnost da mu odgovore.

Bonus video: