Opozicija sprema platformu za DPS

Opozicija bi trebalo u platformi da pojasni uslove pod kojima će prekinuti bojkot
93 komentar(a)
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Filip Roganović
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 14.12.2016. 06:28h

Predstavnici građanske opozicije i Demokratskog fronta (DF) bi do kraja sedmice trebalo da se usaglase oko teksta platforme kojom će od Demokratske partije socijalista (DPS) tražiti ponavljanje izbora, saznaju “Vijesti”.

Predstavnici opozicije bi u platformi trebalo da navedu uslove koje vlast treba da ispuni kako bi se vratili u parlament, a biće ponuđeni modeli za pripremu izbora koji bi 2018. godine trebalo da se održe zajedno sa predsjedničkim. Za inicijativu su, prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, zaduženi čelnici građanske opozicije, a očekuje se da iza platforme stane i Demokratski front.

"Opozicija intenzivno pregovara i traži modele za obezbjeđivanje uslova za održavanje fer i demokratskih izbora do 2018. godine. Bojkot parlamenta se nastavlja dok ne budu ispunjeni naši zahtjevi, jer ovako formiranoj vlasti nećemo davati legitimitet. Očekujemo da predstavnici DPS-a pažljivo razmotre našu platformu kako bi se država izvukla iz političke krize”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti” iz opozicije.

Prema jednom sagovorniku “Vijesti”, u platformi bi trebao da bude zatraženo da opozicija dobije mjesta koministara u Vladi, kako bi se pripremili izbori, dok prema tvrdnjama drugog sagovornika to nije razamtarno.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić nedavno je najavio da će opozicija formulisati platformu i obratiti se DPS-u i ostalima kako bi počeli sa dogovorima o izlasku iz političke i ekonomske krize.

Krivokapić je tada rekao da je polazni stav doći do termina datuma održavanja ponovnih izbora, navodeći da se nakon toga može preispitati vraćanje opozicije u parlment. Opozicija bi u tom slučaju, kako je pojasnio, u punom kapacitetu rada dogovarala uslove za ponovljene izbore.

Opozicija ne priznaje rezultate oktobarskih izbora i bojkotuje rad parlamenta, zahtijevajući da se prethodno istraže navodi o pokušaju državnog udara na dan izbora. Oni su odbili predlog komesara za proširenje Evropske unije Johanesa Hana za parlamentarnu istragu koja bi se bavila dešavanjima 16. oktobra.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, opozicija za sada ne razmatra mogućnost organizovanja protesta, iako su to na zajedničkim sastancima predlagali funkcioneri Demokratskog fronta. Da Brisel ne gleda blagonaklono na proteste opozicionarima je ukazano tokom nedavne posjete Podgorici, nakon čega su i čelnici Fronta ocijenili da zbog očuvanja jedinstva opozicije neće insistirati na protestima.

Han je tokom nedavne posjete Podgorici kazao da od vlasti očekuje da ubijedi opoziciju da se vrati u parlament, navodeći da treba tražiti politički kompromis kako bi se došlo do rezultata.

Krivokapić odustao od vlade u sjenci

Iako je tokom pregovora građanske opozicije i Fronta Krivokapić predlagao formiranje vlade u sjenci, prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” od te ideje se u međuvremenu odustalo. Formiranjem vlade u sjenci opozicija je planirala da pokaže kako ima planove za rješavanje socio-ekonomske krize u državi.

Iako su se sa tim predlogom načelno složili predstavnici svih opozicionih stranaka, prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, na jednom od posljednjih sastanaka Krivokapić je rekao da predsjednici Demosa i pokreta URA Miodrag Lekić i Žarko Rakčević smatraju da formiranje takve vlade nije izvodljivo.

Bonus video: