Demokrate: Opozicija traži od Gvozdenovića hitan nastavak sjednice Odbora

Imajući u vidu da su prošla dva dana od momenta prekida sjednice, što je dovoljno vremena za upoznavanje sa predlozima opozicije, stekli su se svi uslovi za zakazivanje njenog nastavka
1763 pregleda 7 komentar(a)
Opozicija u Odboru, Foto: Boris Pejović
Opozicija u Odboru, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.11.2019. 13:52h

Poslanici opozicije u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, zatražili su danas od Branimira Gvozdenovića da hitno zakaže nastavak sjednice na kojoj će se razmatrati predlog izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji, kako bi u kratkom roku svi građani Crne Gore dobili tačne, numerisane i zakonite adrese stanovanja, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"Podsjećamo da je sjednica koja je počela u ponedeljak prekinuta zbog nedostatka kvoruma za rad. Takođe, u cilju opstrukcije rada, predstavnici DPS-a su prigovarali da nemaju dovoljno vremena da se upoznaju sa predlozima opozicije. DPS više i ne skriva strah od zakonitog utvrđivanja adresa granađna i želi po svaku cijenu da zaštiti desetine hiljada fantom birača iza oznake bb", navodi se u saopštenju Demokrata.

Imajući u vidu da su prošla dva dana od momenta prekida sjednice, što je dovoljno vremena za upoznavanje sa predlozima opozicije, stekli su se svi uslovi za zakazivanje njenog nastavka, navodi se u saopštenju.

"Još jednom, javnosti radi, ističemo da je suština predloga Koprivice, Šaranovića, Rudovića i Konjevića da se ukoliko skupštine jedinica lokalnih samouprava nisu odredile nazive svih naselja, ulica i trgova na svojoj teritoriji, zaduže gradonačelnici i predsjednici opština da donesu Odluku o privremenom određivanju naziva tih naselja, ulica i trgova", saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

"Ne bi li se izbjegli eventualni sporovi oko naziva koji mogu ometati ili usporavati postupak, predlažemo da se privremeni nazivi odrede isključivo po geografskim ili numeričkim pojmovima. Po ovom rješenju, gradonačelnici i predsjednici opština, imali bi 30 dana po stupanju na snagu izmjena zakona da odrede privremene nazive ulicama, naseljima i trgovima, a 60 dana da iste numerišu, pod prijetnjom novčanih kazni koje su takođe uvedene u predložene izmjene", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"Demokratska Crna Gora ponudila je konkretno rješenje sa ciljem da svi građani u Crnoj Gori dobiju naziv ulice i kućni broj, što je zakonito, legitimno i potpuno opravdano. Sa druge strane DPS pokušava da Crnu Goru što duže održi u fazi neuređene zemlje, pa čak i kada su u pitanju elementarne stvari, kao što su adrese stanovanja njenih građana", saopštavaju iz te partije.

Kako saopštavaju, u grčevitoj odbrani fantom birača, DPS bježi čak i od jednostavnih procedura.

"U tom cilju angažovao je i nadležne ministre, predsjednika Državne izborne komisije i druge državne organe, koji navodno treba da objasne građanima kako je zakonito, nešto što je potpuno nezakonito", navode u saopštenju.

Kako dalje saopštavaju, ovaj problem se rješava isključivo na nivou zakona i nikakvi zaključci, preporuke, uputstva i smjernice ne dolaze u obzir što se tiče Demokratske Crne Gore.

"Samo tačne adrese mogu biti garancija zakonitosti biračkog spiska i uslov da se on može proglasiti, jer bez zakonitog biračkog spiska nema uslova za poštene, fer i slobodne izbore. Očekujemo da Branimir Gvozdenović, poslanici DPS-a, predstavnici nadležnih ministarstava i državnih organa prestanu da bježe od ovog problema, da se sakrivaju i pokušavaju ga predstaviti nebitnim. Tražimo hitan nastavak sjednice i prisustvo svih predstavnika državnih organa, kao i na njenom početku", navodi se u saopštenju.

Osim što je ovo pitanje od krucijalnog značaja za zakonitost biračkog spiska, implementaciju Zakona o biračkom spisku i pravilno određivanje biračkih mjesta, rješavanje ovog pitanja ima veliki značaj za zdravstvo, turizam, sigurnost ljudi i imovine, fiskalni sistem i ukupan pravni saobraćaj, saopšteno je iz Demokrata.

"Građani koji pošteno žive i regularno rade su žrtve ovog stanja, jer npr. ako imaju bb adresu hitna medicinska služba ima veliki problem da ih pronađe kad im je najteže, a za fantome i lažno upisane je ovo prava meka", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: