Opozicija u HN upozorava: To su povjerenici za izborne mahinacije

Iz novske opozicije upozorili su da su imenovani povjerenici u MZ uglavnom provjereni članovi DPS-a, među kojima ima i članova Opštinskog odbora
10 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2016. 15:01h

Imenovanjem povjerenika na funkcije predsjednika mjesnih zajednica (MZ) u Opštini Herceg Novi, DPS se priprema za zloupotrebe na parlamentarnim izborima koji se očekuju tokom godine.

To su ocijenili iz novske opozicije, upozorivši da su imenovani povjerenici uglavnom provjereni članovi DPS-a, među kojima ima i članova Opštinskog odbora.

Iz lokalne uprave negiraju optužbe i tvrde da su se jedino rukovodili profesionalnim vrijednostima povjerenika.

Sekretarijat za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu imenovao je 10 povjerenika koji će obavljati funkciju predsjednika mjesne zajednice do održavanja izbora.

Predviđeno je da oni organizuju izbore za predsjednika i savjet MZ.

“S obzirom na to da je još ranije konstatovano nezadovoljstvo radom prethodnih predsjednika mjesnih zajednica, u lokalnoj samoupravi se oprezno pristupilo rješavanju problema izbora novih predsjednika. Povjerenici će imati dovoljno vremena da 'pripreme teren' i time praktično stvore neophodne administrativne i tehničke uslove za rad budućih predsjednika”, kazao je “Vijestima” načelnik Sekretarijata Vladimir Dželetović.

Predsjednik OO SDP-a i odbornik u Skupštini Dragan Šimrak, međutim, tvrdi da su se u DPS-u odlučili da postave rukovodioce, koji treba da organizuju “poštene” izbore u mjesnim zajednicama.

“Sjetimo se samo uloge mjesnih zajednica početkom devedesetih, u vrijeme jedinstvenog DPS-a, kada su presudno uticale na izradu biračkih spiskova. Rezultate toga dobro znamo. Koliko je tada u biračkim spiskovima bilo preminulih i više puta upisanih, posljedice se i danas osjećaju. Naravno, sve to dobro znaju i ovi iz SNP-a koji su u Herceg Novom bili na vlasti od 2000. do prije godinu, jer su i njima mjesne zajednice bili partijski izborni štabovi. To je svakako jedan od razloga što su toliko dugo i vladali. DPS to dobro zna i sada hoće svoj kadar, jer su izbori blizu. Pitanje je kako će i hoće li uopšte, na ovu rabotu reagovati skupštinska Radna grupa parlamentarnog dijaloga za pripremu slobodnih izbor”.

Predsjednica OO SNP-a i odbornica Danijela Đurović tvrdi da su postavljeni svi članovi ili funkcioneri DPS-a.

“Nisu nijedno mjesto dali svom koalicionom partneru - Izboru, što samo pokazuje da žele da drže sve konce u svojim rukama. To nije ništa drugo nego priprema za skore izbore... Bojim se da se i u Novom sprema takozvani 'Mugošim sistem', gdje su vršioci dužnosti presjednika MZ bili na tim funkcijama godinama...”

Nezavisni poslanik u Skupštini Crne Gore Obrad Gojković kaže da je način imenovanja povjerenika “nastavak prakse prevara i izborne krađe DPS-a”.

“Postavljanje partijskog kadra je više nego očigledan pokušaj da se ostvari uticaj na biračko tijelo”, kazao je on.

Galerija

Bonus video: