Opozicija u Podgorici traži vanredne lokalne izbore

On očekuje da će se sjednica na kojoj će se razmatrati predlog opozicije, održati za dvadesetak dana
0 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.11.2011. 13:21h

Odbornici koalicije "Bolja Podgorica-bolja Crna Gora" podnijeli su Predlog odluke o prestanku mandata odbornicima Skupštine Glavnog grada i zahtjev predsjedavajućem Skupštine da u skladu sa Poslovnikom sazove sjednicu na kojoj bi se odlučivalo o predloženoj odluci o skraćenju mandata.

Donošenjem odluke o skraćenju, odnosno, prestanku mandata odbornicima se, prema njegovim riječima, stvara pravna pretpostavka za raspisivanje prijevremenih lokalnih izbora za izbor odbornika u Skupštini Glavnog grada, čime bi se "zaustavilo bezakonje koje vlada u Skupštini i izvršnoj vlasti Podgorice i vratio mandat građanima".

Zahtjev je potpisao 21 odbornik sa te liste, dok odbornik NS Slaviša Guberinić, Dragan Ostojić(DSS) i Boban Vujačić, koji trenutno nema stranku, nijesu dali svoj potpis.

Obrazlažući razloge za donošenje takve doluke, predsjednik opštinskog odbora SNP Velizar Kaluđerović je kazao da su oni sadržani u potrebi obezbjeđivanja uslova da lokalna vlast u Glavnom gradu obavlja poslove iz svoje nadležnosti na osnovu zakona i punog izbornog legitimiteta, saglasno volji građana izraženoj na izborima.

"Funkcionisanje Skupštine u sadašnjem sastavu je neodrživo, jer nema legalne ni legitimne većine. U prilog skraćenju mandata idu i odluke Upravnog suda, koji je poništio odluke Skupštine o imenovanju sekretarke Skupštine Slavke Maraš i predsjednika Skupštine Slobodana Stojanović", rekao je Kaluđerović.

Za SDP su ili lokalni izbori ili povratak u vlast

On očekuje da će se sjednica na kojoj će se razmatrati predlog opozicije, održati za dvadesetak dana.

Predsjednica odborničkog kluba PzP Branka Bošnjak kazala je da za pokretanje inicijative nijesu bili potrebni potpisi odbornika SDP-a, ali da očekuju njihovu podršku, jer inicijativa može biti izglasana samo uz podršku te partije.

" SDP ima dva izlaza: da traži privremene lokalne izbore ili da se vrati u lokalnu vlast", smatra Kluđerović.

Komentarišući izjavu premijera Igora Lukšića da opozicija ne bi trebalo da insistira na raspisivanju novih izbora, te da će ih DPS ponovo pobijediti, Kaluđerović je kazao da se nada da je premijer onda kada je to izjavio " imao loš dan".

"Ne vidim argumentaciju kojom prijeti opoziciji, znajući da imamo nezadovoljstvo i u državnoj administraciji, prosvjeti, zdravstu, Univerzitetu... Čime to prijeti premijer prijeti opoziciji, ako ne golom silom kojom je svih izbornih ciklusa DPS dolazio do kakve-takve većine", kazao je Kaluđerović.

Bonus video: