Opoziciona prestrojavanja: Dioba na ekstreme i građansku opciju

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević kaže da je u opoziciji sve očiglednija podjeljenost na dvije struje
151 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2015. 17:57h

Podijeljene reakcije nakon prvih razgovora o vladi nacionalnog jedinistva ukazuju da u opoziciji počinje prestrojavanje na dva dijela.

Jedan umjereniji, koji sa dijelovima vlasti , manjina i civilnim sektora pokušava da promijeni odnos političih snaga u Crnoj Gori. Drugi se predstavlja beskompromisnim protivnikom DPS-a i najavljuje vaninstitucionalnu borbu koja se do sada pokazala jalovom.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević kaže da je u opoziciji sve očiglednija podjeljenost na dvije struje.

"Ulazimo u fazu novog prestrojavanja na izraz koji smatra da se jedino radikalnim i vaninstitucionalnim metodama mogu mijenjati politički odnosi u Crnoj Gori i smijeniti DPS, i drugog umjerenijeg, istrajnijeg, građanskog koji smatra da treba napraviti suštinsku alternativu bez problematizovanja već uspostavljenih spoljno-političkih prioriteta i destabilizacije sistema", smatra Uljarevićeva.

Prestrojavanje je najvidljivije u Demokratskom frontu gdje dio funkcionera, koji traže izlazak na ulice, nastavlja da oponira lideru Miodragu Lekiću. Izjavom da će SDP ponovo prevariti opoziciju, samo nekoliko sati nakon završetka razgovora o prelaznoj vladi čiji je inicijator Lekić, lider PzP Nebojša Medojević je potvrdio da u tom savezu postoje dva suprotstavljena tabora.

Uljarević

Da Medojević nije jedini koji ne vidi budućnost u Lekićevoj umjerenoj politici potvrdili su i članovi predsjedništva DF Andrija Mandić i Predrag Bulatović koji opet najavljuju proteste, sada u slučaju da pregovori sa SDP-om propadnu, dok na takav scenario i dalje ne gledaju blagonaklono u ostatku opozicije.

Ističući da je Medojević samo glasno konstatovao da je prelazna vlada za SDP-om, nerealan projekat, Uljarevićeva navodi da bi to moglo izazvati dodatne potrese u opoziciji.

“Medojevićev stav će nastaviti da stvara posljedice u unutrašnjim odnosima u Frontu, koji počinje da dobija dva dominantno suprostavljena. To će uticati i na ukupne odnose u opoziciji i dalja prestrojavanja”.

Upozoravajući da opoziciju potresa ubrzani proces usitnjavanja, Uljarevićeva ističe da opozicionari moraju naći neki model za zajedničke akcije ali i povremenu saradnju sa partijom Ranka Krivokapića.

Ona smatra da opozicija treba da traži zajednički imenitelj u temama kao što su vladavina prava ili ekonomija.

"Određeni modaliteti povremene interesne saradnje sa SDP-om u Skupštini su jedini realni izraz njihovog uključenja u širi opozicioni savez, i tu ima prednost umjereni dio opozicije", tvrdi ona.

Galerija

Bonus video: