Opština Budva mora da smanji broj zaposlenih: Iz ministarske fotelje vidi višak

Bivša potpredsjednica Opštine, ministarka Suzana Pribilović, poručila da lokalna uprava mora da radi na racionalizaciji
160 pregleda 7 komentar(a)
Krapović i Pribilović, Foto: Opština Budva
Krapović i Pribilović, Foto: Opština Budva
Ažurirano: 29.11.2017. 18:16h

Broj zaposlenih u Opštini Budva mora se smanjiti kako bi se lokalna administracija učinila efikasnijom i racionalnijom.

To je gradonačelniku Draganu Krapoviću predočila ministarka javne uprave Suzana Pribilović, bivša potpredsjednica Opštine Budva, i za čijeg mandata je lokalna uprava kuburila sa viškom zaposlenih.

“Upozoren sam prilikom sastanka sa ministarkom da se mora raditi na racionalizaciji, odnosno da se smanji broj zaposlenih. To je i ugovorna obaveza iz reprograma poreskog duga koji je Opština prije dvije i po godine zaključila sa Vladom. Jednostavno, mi ćemo tim putem ići“, rekao je Krapović.

U lokalnoj upravi trenutno je oko 360 stalno zaposlenih.

Krapović je ocijenio da će se truditi da upravu učine mnogo efikasnijom i racionalnijom - u smislu kvantiteta i kvaliteta kadra.

“Ne obazirući se političke opaske, mi ćemo raditi svoj posao. Naravno da ćemo smanjiti broj zaposlenih u opštinskom aparatu, jer sadašnje stanje apsoslutno ne odgovara onome što su potrebe građana”.

Krapović je rekao da Pribilovićeva nije pominjala brojke, odnosno koliko radnika je višak.

“Moje mišljenje je da to treba da bude smanjivanje nekih 5 do 10 odsto na godišnjem nivou. Biće tu sporazumnih raskida, tehnoloških viškova, sve ono što zakon predviđa. Ne mogu licitirati brojevima, ali se mora smanjivati broj zaposlenih, jer je ovo jako glomazna uprava i puno košta građane, a još nije dovoljno efikasna. U posljednjih 11 mjeseci, značajno smo podigli efikasnost i to se vidi na svakom koraku“.

Opština za zarade zaposlenih mjesečno mora da obezbijedi gotovo pola miliona eura.

Iz DPS-a su optužili Krapovića da otpušta radnike koji su simpatizeri te stranke.

Krapović je odgovorio da neki iz vladajuće koalicije tvrde “da se zadržava kadar DPS-a”.

“To mi je pokazatelj da smo zadržali principijelan stav i da nismo po političkoj osnovi dijelili bilo koga. Ko kvalitetno radi - imaće zagarantovano radno mjesto. Takav stav je od početka naše vlasti. Niko nije otpušten, niti će biti otpušten iz političkih razloga”.

Nova vlast ne zapošljava za stalno

Krapović je istakao da od kada je nova gradska vlast preuzela rukovođenje gradom za stalno nije zaposlen nijedan novi radnik.

“Doveo sam nekoliko ljudi u kabinet za koje sam smatrao da su neophodni, jer do sada nije na adekvatan način bila komunikacija sa građanima. Takođe, u skoro svim preduzećima nije se kvalitetno radilo i to mora da podrazumijeva i određene kadrovske promjene“, rekao je gradonačelnik.

Bonus video: