Opština Kolašin: Na platama se ne može štedjeti

Opština Kolašin reagovala na tekst o zaradama zaposlenih u lokalnoj upravi
1957 pregleda 2 komentar(a)
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 14.12.2019. 10:25h

Tekst pod naslovom „Opština Kolašin ne štedi za plate funkcionerima“ na neobjektivan način prenosi javnosti informacije vezane za rad lokalne uprave Kolašin i primjer je spinovanja i manipulisanja podacima. To se navodi u reagovanju iz kolašinske lokalne uprave.

“Neko ko piše o ovako važnim temama morao bi znati da se na platama u kolašinskoj lokalnoj upravi (kao i u bilo kojoj drugoj) ne može ni štedjeti ni rasipati, već se zarade obračunavaju prema važećim Odlukama o zaradama koje je usvojila Skupština opštine Kolašin, koje su u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i na iste je dobijena saglasnost od Ministarstva finansija”, navodi se u reagovanju.

Iz kolašinske lokalne uprave kažu da „ni prethodna vlast nije štedjela na funkcionerima, ali jeste itekako na službenicima i namještenicima“. Zbog toga su, kako tvrde, „u toku ove godine iz opštinskog budžeta platili „više od 70.000 eura sadašnjim i bivšim radnicima, po osnovu prava iz rada koja su im bila uskraćena“.

„Da je novinarka željela biti objektivna i nepristrasna, takođe je mogla pročitati u obrazloženju Nacrta odluke o budžetu za 2020.godinu, da navedeno povećanje fonda bruto zarada sa doprinosima od oko 150 hiljada nije namijenjeno za povećanje zarada funkcionerima, već za one koji treba da se zaposle na upražnjena radna mjesta predviđena važećim odlukama o sistematizaciji. U pitanju je jačanje kadrovskih kapaciteta, uglavnom na pozicijama ekspertskog kadra, a to u svakom slučaju ne predstavlja trošak za građane, već ulaganje u njihov dodatni servis”, piše u reagovanju.

Iz lokalne uprave kažu da „ukupni rashodi planirani za bruto zarade i doprinose u strukturi budžeta učestvuju sa 24,32 odsto“, što se, tvrde, “uklapa u standarde razvijenih zemalja“.

„Nadalje, novinarka (namjerno ili iz neznanja) ne pravi razliku između bruto i neto zarada, pa u tekstu pravi neprimjerena i neadekvatna poređenja. Poređenje bruto zarade opštinskih funkcionera i starješina organa sa neto platama građana teško je staviti u bilo koji drugi kontekst osim spinovanja, manipulacije i stvaranja iskrivljene slike. Bruto zarada predstavlja ukupan trošak poslodavca, odnosno zbir neto zarade i svih obaveza poslodavca prema državi, dok je neto zarada iznos koji se isplaćuje zaposlenima na kraju mjeseca.

Od preuzimanja izvršne vlasti, prije nešto manje od godinu i po, tim lokalne uprave je veoma posvećen efikasnom i racionalnom izvršavanju svih poslova i zadataka iz svoje nadležnosti, u skladu sa zakonskim propisima. Ono čemu posebnu pažnju posvećujemo je profesionalan odnos i transparentnost u radu, kako bi lokalna uprava bila istinski servis svih građana. Novinarima, koji treba da predstave naš rad javnosti na nepristrasan i objektivan način uvijek stojimo na raspolaganju i odgovaramo u najkraćem roku na sva pitanja, jer smatramo da se jedino tako može graditi i unapređivati povjerenje između svih aktera društvenog života“, navodi se u reagovanju.

(Odgovor novinarke u sjutrašnjem broju)

Bonus video: