Opština Tivat “široke ruke” u izbornoj godini

U godini kada Tivćani dva puta izlaze na birališta, lokalna vlast povećala iznos za socijalne pomoći, stipendije, obrazovne institucije, a uvedena je i potpuno nova budžetska stavka „pomoć institucijama i organizacijama"
3268 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Lokalna vlast u Tivtu koju čine DPS, SD i HGI, povećala je u izbornoj godini znatno stavke iz budžeta koje su namijenjene za socijalne potrebe, stipendije i slično, ali i za nove stavke kao što je, na primjer, „pomoć institucijama i organizacijama“.

Tako je administracija gradonačenika Siniše Kusovca (DPS) u budžetu za 2020. za 50 odsto uvećala planirane transfere za jednokratne socijalne pomoći građanima. Za te svrhe lani je iz gradske kase izdvojeno 40 hiljada eura, a ove godine je izdatak po tom osnovu planiran na iznos od 60 hiljada eura. Pritom, diskreciono pravo da odluči kome od građana koji se Opštini obrate za pomoć i koliko će im novca dati, ostaje u rukama Kusovca ili njegovih najbližih saradnika iz DPS-a, poput sekretarke za mlade, sport i socijalna pitanja Darke Ognjanović, čiji Sekretarijat dijeli ove jednokratne pomoći.

Za oko 12 odsto uvećana je i budžetska stavka sa koje će se isplaćivati stipendije studentima kojima ove godine tivatska vlast namjerava da podijeli 50 hiljada eura. Pritom je 45 hiljada ostavljeno Sekretarijatu za kulturu i društvene djelatnosti koji je do sada obavljao raspodjelu tog novca, a 5.000 po tom osnovu treba da dodijeli sekretarijat koji vodi Ognjanovićeva, što do sada nije bio slučaj.

Na osnovu „ostalih transfera instutucijama“ lani je utrošeno 35.000 eura, dok će ove godine samo za „transfere obrazovnim institucijama“ opredijeljeno 15.000 eura, a uvedena je i potpuno nova budžetska stavka „pomoć institucijama i organizacijama“ u iznosu od čak 50 hiljada eura. Lokalna vlast je naime, najavila da će iz gradskog budžeta intervenisati i rješavati „goruće“ probleme u državnim institucijama na teritoriji Tivta, prvenstveno obrazovnim i zdravstvenim, a za koje Vlada ne izdvaja ni izbliza dovoljno novca. Na taj način lokalni DPS, SD i HGI pokušavaju da „amortizuju“ nezadovoljstvo građana Tivta zbog pretrpanih i dotrajalih škola i vrtića, odnosno nedostatka opreme u Domu zdravlja, te da se istovremeno predstave kao neko ko brine o unapređenju tog segmenta života Tivćana.

Administracija gradonačelnika Kusovca planira da ove godine utroši i 410.000 eura i na poziciji koja je u kapitalnom budžetu imenovana kao „Naselje 7. jul - I faza“, a podrazumijeva gradnju stanova na opštinskom zemljištu i opštinskim novcem za romsko-egipćansko-aškalijsku populaciju koja sada živi u tom improvizovanom naselju baraka u mjestu Župa, kod Autobuske stanice u Tivtu. U ovaj projekat stambenog zbrinjavanja stanovnika “7. jula” koji je na izborima veliki rezervoar glasova za DPS, lokalna DPS-SD-HGI vlast u Tivtu ulazi u izbornoj godini kada će se održati kao lokalni, tako i parlamentarni izbori. To se čini u situaciji kada niko od nadležnih nema precizne podatke koliko uopšte ljudi živi u improvizovanim barakama “7. jula”, odakle su oni i kada ovdje došli, te ko od njih uopšte ima crnogorske papire i legalan boravak u državi.

Tivćani će ove godine dva puta izaći na izbore - prvi put 5. aprila, kada su raspisani lokalni, a drugi put najkasnije na jesen kada bi trebalo da se održe parlamanetarni izbori.

Kusovac i njegovi saradnici do sada su inače, u svakom javnom nastupu kao netačne odbacivali konstatacije opozicije i građana da se ovakva i slična izdvajanja iz gradskog budžeta smišljeno preduzimaju u susret redovnim lokalnim i parlamentarnim izborima.

Za “medijske aktivnosti” 105.000 eura

U budžetu za 2020. više nego duplirana je i stavka “medijske i promotivne aktivnosti” koja je sa prošlogodišnjih 46.500, podignuta na 105 hiljada eura. Kusovčeva administracija do sada je krila od javnosti podatke kojim medijima plaća usluge, zašto to radi kada već u potpunosti finansira sopstveni medij - lokalni javni servis Radio Tivat, te po kom kriterijumu bira medije sa kojima će sarađivati, plaćajući im objavu promotivnih sadržaja.

Po pravilu, Opština Tivat to radi sa medijima čija je uređivačka politika bliska politici vladajućih stranaka, poput Antene M, Dnevnih novina i Pobjede, a plaća i honorar dopisnika državnog Radija Crne Gore iz Tivta, kao i usluge eksternog PR savjetnika Opštine koji je angažovan bez konkursa i koji mjesečno građane Tivta košta oko 1.400 eura. O utrošku novca sa stavke “medijske i promotivne usluge” od 105.000 eura, odlučuje Služba predsjednika Opštine, isto kao i o tome kako će se trošiti 50.000 eura namijenjenih za “pomoć institucijama i organizacijama”.

Bonus video: