Orav: Preduslov za napredak zemlje je iskrena želja države da reformiše izborno zakonodavstvo

Orav je kazao da je i dalje nizak nivo povjerenja u izborni okvir i da su preporuke ODIR-a i dalje na snazi
1651 pregleda 4 komentar(a)
Aivo Orav, Foto: Savo Prelević
Aivo Orav, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.07.2019. 19:42h

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav, poručio je da, u susret parlamentarnim izborima, od Državne izborne komisije (DIK) očekuju da pojača administrativne i tehničke kapacitete, dok od Agencije za sprečavanje korupcije imaju velika očekivanja u dijelu nadzora finansiranja političkih partija.

Preduslov za napredak zemlje je iskrena želja države da reformiše izborno zakonodavstvo“, kazao je Orav na konferenciji “Da fer izbori postanu navika! – Izgradnja povjerenja u integritet izbornog procesa u Crnoj Gori.

Orav je kazao da je i dalje nizak nivo povjerenja u izborni okvir i da su preporuke ODIR-a i dalje na snazi:

„Odbor za reformu i dalje ima ambicioznu agendu.... Ne radi se samo o divnoj prilici, već o obavezi svih političkih partija da se uključe u rad privremenog odbora i unaprijede izborno zakonodavstvo“, rekao je on.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da je aktuelno izborno zakonodavstvo proizvod dogovora vlasti i opozicije.

“Kad danas čujete neke diskusije, izgleda kao da imamo izborno zakonodavstvo koje je relikt neke daleke prošlosti i za koje svi subjekti koji učestvuju na izborima, sve međunarodne organizacije, komentarišu da je katastrofalno. Prosto to nije tako”, kazao je Brajović.

Istakao je da su izbori iz oktobra 2016.godine imali odziv 73, 3 procenta, što je “ogromna izlaznost za evropske prilike”.

On je ponovo pozvao partije da učestvuju u radu Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, poručivši da odlaganje učestvovanja doprinosi odlaganju daljeg unapređenja izbornog procesa i izbornog zakonodavstva.

“Vladajuća većina ne može za to biti odgovorna. Ona je u Skupštini, upućuje pozive i čeka da zajedno radimo na tome. Zato nemam mnogo razumijevanja za neučešće kolega iz opozicije, jer glasno zagovaraju reformu izbornih uslova a ne dozvoljavaju da se ta reforma završi... ”, rekao je Brajović.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), Zlatko Vujović kazao je da je izborni proces u Crnoj Gori bolji u odnosu na period prije 2000.godine, ali da smo svjedoci i da je veoma nisko povjerenje građana u integritet izbornog procesa.

On je kazao da 40, 3 odsto građana ima povjerenja u izborni proces, navodeći da je to bolje nego godinu dana ranije, kada je bilo 35, 4 odsto.

Vujović je istakao da u CEMI-ju preporučuju uvođenje onih odredbi koje bi dovele do reforme izbornog sistema i ojačale uticaj birača na izbor konkretnih poslanika, njihovih predstavnika u parlamentu.

“Predlažemo da to bude preferencijalno glasanje unutar postojećeg sistema proporcionalnih lista, iako mi i dlaje smatramo da je za Crnu Goru najbolji mješoviti sistem proporcionalnog člana, po ugledu na Njemačku. To je možda preambiciozno u ovom trenutku, pa kao neki međukorak vidimo preferencijalno glasanje”, rekao je Vujović.

Postojeći izborni sistem je, kako je naglasio, potrebno izmijeniti uvođenjem mogućnosti da birač obaveznim korišćenjem pet preferencijalnih glasova izabere kandidate unutar iste kandidatske liste.

Birači, kako je kazao, ne bi mogli da glasaju za prvog na listi, već bi on bio izabran ako lista dobije najmanje jedan mandat, a ostali kandidati bi se rangirali prema broju osvojenih preferencijalnih glasova.

Vujović je istakao da se zalažu za depolitizaciju Državne izborne komisije (DIK), ali i djelimičnu depolitizaciju rada opštinskih izbornih komisija.

Počasni predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, naglasio je da izbori postaju dodatno obesmišljeni i da su institucije zarobljene.

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić kazao je da je potrebno vidjeti i pozitivne i negativne strane uvođenja otvorenih listi.

On je ocijenio da su izbori važan element demokratije, ali da je suština kako se vrši vlast i da li je odgovorna.

Bonus video: