Orlandić: Bilo bi korektno da se zna struktura troškova Barskog ljetopisa

Odbornici SO Bar dali su saglasnost da novi direktor JP KCB bude poznati barski advokat Erol Marunović, koji je do sada bio odbornik vladajuće "Biram Bar"
2544 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice SO Bar, Foto: Radomir Petrić
Sa sjednice SO Bar, Foto: Radomir Petrić

U nastavku osme sjednice SO, u sklopu rasprave o izvještajima JP Kulturni centar Bar (KCB) za 2018, iz vrha lokalne zakonodavne vlasti upućena je direktna kritika načinu na koji su prikazani troškovi festivala Barski ljetopis.

Predsjednik SO Mićo Orlandić kazao je da u finansijskom izvještaju KCB nema specifikacije troškova Barskog ljetopisa, dodajući da se tako dolazi do pitanja da li u okviru KCB "imamo dvije firme i dva preduzeća koja nezavisno funkcionišu i utvrđuju koncepcije".

"A finansijski imamo sve fakturisanje na KCB. To nije korektno. Ova opština je izdvojila preko milion eura za rad KCB i festivale koji se unutar njega organizuju, a mi nemamo ni specifikaciju ljudi koji realizuju sav taj dio programa, koliko ih je stalno, a koliko privremeno zaposlenih, prije svega na Ljetopisu. U tom dijelu ovaj izvještaj o radu KCB veoma je manjkav. Postavlja se i novo pitanje - ako mi dajemo za Ljetopis 500 ili 600.000 eura, ko to potpisuje, direktor KCB ili rukovodioci Ljetopisa. Pominje se i veliki napredak festivala u odnosu na koncepciju koja je postojala, ali, u izvještaju o radui ne možemo saznati koja je to koncepcija, da kao osnivači imamo makar uvida u tom dijelu. Trebalo je biti korektno u odnosu na osnivača da imamo specifikaciju ovih troškova, a niti znamo ko je tamo ovlašćeno lice za potpisivanje svih troškova, i bilo bi nam lakše da raspravljamo o Barskom ljetopisu onda. Nadam se da će naredni menadžment (KCB) imati na umu ono što mi odbornici govorimo", rekao je pored ostalog Orlandić (SD).

U raspravi o ovom izvještaju koji je prošao sa 21 glasom za, Dragan Tufegdžić (Demokrate) zamjerio je što i dalje nema rekonstrukcije Doma kulture, napominjući da zabrinjava što se ovaj problem godinama ne rješava. Jovan Popović (DPS) je pohvalio stalni rast prihoda u Starom gradu i na Mirovici gdje je Stara maslina, ukazujući da sopstveni prihodi KCB bilježe rast u odnosu na plan. Vasilije Lalošević (SNP) pozvao je na tješnju saradnju KCB i Turističke organizacije Bar, te da se da više prostora stvaraocima i mladim umjetnicima iz Bara.

"Dom kulture, jedanod naljepših objekata te namjene van Crne Gore, nije u stanju koje zaslužuje. Nisu nam dati analitički troškovi Barskog ljetopisa. Kod njega je ranije bila drugačija koncepcija, a on svakako mora imati organizacioni odbor i umjetnički savjet", ukazao je Miloš Šušter (URA).

Na to mu je vršilac dužnosti direktora KCB Darinka Škuletić replicirala da Ljetopis ima svoju organizaciju, selekcioni tim i umjetničkog direktrora „koj nisu u sastavu KCB“, te da su iz Ministarstva kulture rekli ds će rekonstrukcija Dom ući u program do kraja godine, "to je veliki posao i za državu".

"Rekonstrukcija Doma kultuire ide svima nama „na obraz“, tu se moramo potruditi, da li preko IPA fondova ili preko ministarsrva ili preko države, ili većim kapitalnim budžetom. Segmentacija KCB je skupa, , ali, moramo li ili smijemo biti jedini u državi koji to nisu uradili. Ljetopis oslikava kulturna dešavanja u ovom gradu za cijelu godinu i sve godine unazad, ali, da li je moguće isfinansirati ga ovako, i da li je potrebno i pametno izdvojiti ga iz KCB? Ne znam i nemam recept, ali ovako ne može da se u budžetu opštine ujedno pokazuju sredstva i za KCB i za Barski ljetopis, to nije raspoređeno kako treba i nije decidno rečeno, kako bi se mogle isključitii sve primjedbe koje čujemo na račun Ljetopisa", rekla je Branka Nikezić, predsjednica odborničkog kluba DPS.

Odbornici su kasnije dali saglasnost da novi direktor JP KCB bude poznati barski advokat Erol Marunović, koji je do sada bio odbornik vladajuće "Biram Bar".

Izvještaj o radu DOO Sportsko - rekreativni centar usvojen je sa 23 glasa za i jednim uzdržanim. Ovo preduzeće je 2018. završio sa gubitkom od 20.368 eura što je direktor Branislav Nenezić (SD) pripisao povećanju troškova održavanja terena i smanjenju priliva od pruženih usluga . On je odbornicima skrenuo pažnju da sportske ekipe u Baru prvo biraju hotele, pa onda idu na pregovore sa sportskim centrom, "a mi ovdje imamo faktički samo 'Sidro' koje prihvata sportske ekipe".

"Uvijek se priča da Sportski centar treba skinuti sa budžeta, da sam zarađuje, ali, ako krenemo tako, prvo ćemo ugasiti 90 posto sportskih kolektiva u Baru, a zatim i sami sebe. Sportski centar je podignut od novca svih građana Bara, i zato mora biti na usluzi većini. Do sad a su građani atletsku stazu koristili besplatno, moramo početi sa praksom kontrolisanog ulaska na terene. To nije naplata, jer bi to na godišnjem nivou bilo jeftinije od mjesečnih članarina teretana ili fitnes centara, a taj novac ćemo ulagati u održavanje sistema. Dobijamo nove tribinei tartan stazu, što automatski podiže rashode održavanja za 20.000 eura", kazao je pored ostalog Nenezić.

Predsjednik SO Orlandić je rekao da "imamo uvijek velika očekivanja od rada svih naših javnih preduzeća", bez uvida u uslova i finansijske podrške osnivača.

"Da li izdvojeni novac uvijek omogućava željeni nivo? U Sali su troškovi struje samo za jednu utakmicu pet-šest hiljada eura, a gleda se da li je negdje potrošeno sto-dvjesta ili trista eura.Treba realno sagledavati mogućnosti naših preduzeća i samog osnivača. Ako ne ojačamo ekonomsku aktivnost, Bogami čemo kukati i za ovim rezultatima", rekao je Orlandić.

Sa 24 glasa za i četiri protiv usvojen je Izvještaj o radu za 2018. DOO Vodovod i kanalizacija čiji je direktor Zoran Pajović izrazio zadovoljstvom ostvarenim investicijama i rekonstrukcijama u vodovodnoj mreži, On je naglasio da je naplata potraživanja dosegla skoro 95 posto i da je otkriveno 140 nelegalnih potrošača, a da je dobit preduzeća 190.000 eura, uz redovno izmirivanje svih obaveza

Izvještaji DOO Možura, koje gazduje istoimenom regionalnom deponijom, usvojeni su sa 22 glasa za i dva uzdržana. Ističući da je ključni problem preduzeća produžavanja vijeka deponije, direktor Dragan SImović kazao je da na Možuri nikako neće biti odlagani medicinski otpad i mulj iz postorjenja za prečišćavanje otpadnih voda.

"U 2018. smo imali 700.000 eura dobti nakon poreza, nismo ih raspodijelili već je Bord direktora odlučio da ih rezerviše za buduće investicije, a imamo ukupno dva miliona eura rezervisanih sredstava u ove namjene. Prihvatitli smo lani 80.000 tona otpada, iz Bara i Budve po 24, Ulcinja i Kotora po 12, a Tivta osam hiljada tona. to je rast od osam posto u odnosu na 2017. Cijene ne mijenjamo od početka - 10 eura po toni za Bar i Ulcinj, 20 eura po toni za druge gradove, i one su najniže u regionu. Najveći problem u naplati imamo sa Barom i Ulcinjom, a svi ostali su u prvom kvartralu ove godine izmirili sve obaveze. Ljeti imamo 12.000 tona mjesečno, u ostalim mjesecim apo četir hiljade", rekao je pored ostalog Simović.

On je dodao da če u narednih nekoliko dana biti raspisan konkurs za novog direktora ovog preduzeća.

Dr Vesna Đokvučič (DPS) istakla je da ovo preduzeče spada "u dva posto najuspješnijih i najsolventnijih u državi", a Mićo Orlandić se Simoviću i aktuelnom menadžmentu zahvalio na sjajnim dosadašnjim rezultatima, "nije bllo jednostavno sa ledine napraviti ovako dobru firmu".

Izvještaj o radu TO Bar jednoglasno usvojen, uz niz komplimenata odbornika i vlasti i opozicije, a Šušter je ponovio apel da TO dobije svoje namjenski izgrađene prostorije.

Sjednica, okončana kasno popodne, danas je otpočeta minutom ćutanja u znak poštovanja prema preminulom Marku Ostojiću, dugogodišnjem istaknutom barskom prosvjetnom radniku i sekretaru SIZ-a za obrzovanje, kulturu i sport u periodu obnove kulturnih, obrazovnih i vjerskih ustanova.

Bonus video: