Orlandić i Šehović za skidanje imuniteta poslanicima DF-a

"Nema nikave sumnje da će neko ko je organizovao nečasnu rabotu pokušaja rušenja najvitalnijih državnih, građanskih i nacionalnih interesa Crne Gore u političkom smislu biti kažnjen, na prvim narednim izborima"
97 pregleda 62 komentar(a)
Damir Šehović, Mićo Orlandić, Foto: Savo Prelević
Damir Šehović, Mićo Orlandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.11.2015. 19:37h

Nezavinsi poslanici Mićo Orlandić i Damir Šehović podržaće zahtjeve tužilaštva i glasaće za skidanje imuniteta poslanicima Demokratskog fronta.

Kako se navodi u saopštenju partije pristalica Ivana Brajovića na taj način način bi se, na zahtjev tužilaštva, stvorile pretpostavke za vođenje krivičnog postupka.

"Građani Crne Gore su imali priliku da vide da je 24. oktobra na sceni bio pokušaj rušenja države i izazivanja haosa putem nasilnog napada na ustavni poredak i institucije sistema, ali i napada na službena lica tokom vršenja svoje službene dužnosti. Nema nikave sumnje da će neko ko je organizovao nečasnu rabotu pokušaja rušenja najvitalnijih državnih, građanskih i nacionalnih interesa Crne Gore u političkom smislu biti kažnjen, na prvim narednim izborima", navodi se u saopštenju.

Skidanjem imuniteta će se, kako se dodaje, stvoriti predispozicije za vođenje odgovarajućeg postupka, tokom kojeg će se pokazati da li je tokom protesta bilo i pojedinačne krivične odgovornosti kod "organizatora nasilnih i rušilačkih protesta".

"Ne može poslanički imunitet biti prepreka za vođenje postupka protiv bilo kojeg poslanika za koga tužilaštvo ponudi dokaze koji ukazuju na postojanje nečije namjere da nasilno ruši državu i njene institucije. Socijaldemokrate će se na isti takav principijelan način ponašati i u svakoj drugoj situaciji u kojoj tužilaštvo ponudi dokaze i zatraži skidanje imuniteta bilo kome od poslanika, jer niko ne može biti pošteđen krivične odgovornosti", zaključuje se u saopštenju.

Odbor sjutra o skidanju imuniteta poslanicima DF

Administrativni odbor razmatraće sjutra zahtjev Tužilaštva za davanje odobrenja za pokretanje krivičnog postupka protiv poslanika Demokratskog fronta Slavena Radunovića, Andrije Mandića i Milana Kneževića.

Više državno tužilaštvo traži skidanje imuniteta Mandiću i Radunoviću zbog sumnje da su pozivali na nasilnu promjenu ustavnog uređenja na protestu 24. oktobra ispred zgrade crnogorskog parlamenta, prenosi Mina.

Osnovno državno tužilaštvo traži skidanje imuniteta Kneževiću zbog sumnji da je napao službeno lice tokom protesta u Podgorici.

Tužilaštvo je 30. oktobra podnijelo zahtjev za skidanje imuniteta, odnosno odobrenje za krivično gonjenje Mandića, Radunovića i Kneževića

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je, nakon dobijanja te inicijative, u skladu sa svojim ovlašćenjima, tražio od Tužilaštva dodatno obrazloženje kako bi poslanici imali više elemenata za donošenje odluke.

Tužilaštvo je nakon toga dostavilo nalaze koji su poslužili kao činjenični osnov za traženje odobrenja za krivično gonjenje poslanika.

O skidanju imuniteta poslanicima raspravlja Administrativni odbor, nakon čega daje predlog plenumu, koji donosi konačnu odluku. Administrativni odbor ima 13 članova.

Bonus video: