Osnovan Crnogorski pokret: Osnovaće lobi za dobrobit nacije

„Crnogorski pokret će raditi na formiranju lobija koji će raditi za dobrobit nacije i boriti se protiv grupa koje direktno napadaju i odmažu Crnu Goru u svijetu, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama“
578 pregleda 188 komentar(a)
Stevo Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Stevo Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.08.2015. 11:47h

Nestranačko udruženje Crnogorski pokret osnovano je danas u Podgorici s ciljem da afirmiše crnogorske vrijednosti i podstakne javnost da se založi za poštovanje državnog autoriteta i očuvanje građanskog mira.

Jedan od osnivača Pokreta, Stevo Vučinić kazao je da je Crnogorski pokret nestranačka organizacija, ali da to ne znači da se neće aktivno baviti i političkim životom u državi.

“Želimo da afirmišemo vrijednosti koje nas čine osobenim i Crnogorcima, a našu državu učinimo prijatnom za život“, poručio je Vučinić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, osnivanje Pokreta je iznuđeno zbog potrebe Crnogoraca u državi i van nje i kao izraz neslaganja i revolta tendencijama u crnogorskom društvu i marginalizovanjem interesa većinskog naroda u Crnoj Gori, koji je, dodao je Vučinić, sebe ugradio u temelje države.

On je, u ime Pokreta, pozvao članove svih partija i organizacija koje dijele njegova programska načela da se uključe u njegov rad.

„Naša je obaveza da sačuvamo našu državu, kulturu, tradiciju i običaje i ostavimo ih našim potomcima. Državu, jezik, Crnogorsku crkvu, Arcibiskupiju barsku, povijest, ali i cjelikupno pokretno i nepokretno kulturno nasljeđe držimo vrijednostima kojih nećemo da se odreknemo i promijenimo“, kazao je Vučinić.

On je najavio da je prvi zadatak Pokreta izrada velike Povelje kojom će definisati ciljeve i vrijednosti za koje će se zalagati a koju će ponuditi javnosti na potpisivanje.

„Očekujemo da se u pripremi i pisanju tog značajnog dokumenta, koji će definisati magistralne pravce djelovanja, uključe javni i kulturni radnici i intelektualci“, rekao je Vučinić.

To je, kako je kazao, obaveza prema generaciji koja treba da nastavi borbu za Crnu Goru, „zasnovanu na antifašističkim vrijednostima, kao društvo socijalne pravde i solidarnosti, članicu NATO pakta i Evropske unije“.

Vučinić je objasnio da će novoosnovani Pokret organizovati skupove i tribine, potpisivanje peticija, organizacijom protestnih skupova, zahtjevima pravosudnim organima i koristiti druga demokratska sredstva kako bi zaštitio interese crnogorske nacije.

„Crnogorski pokret će se truditi da se spriječi medijska tribalizacija prostora, medijska kolonizacija programima iz inostranstva nedostojnim civilizovanog čovjeka, najprimitivnijeg sadržaja i akterima koji spadaju u vrh svake vrste vulgarnosti i primitivizma“, naveo je Vučinić.

Oni će se, kako je kazao, truditi da utiču na medije kako bi posebna pažnja bila posvećena edukaciji građana.

„Crnogorski pokret će raditi na formiranju lobija koji će raditi za dobrobit nacije i boriti se protiv grupa koje direktno napadaju i odmažu Crnu Goru u svijetu, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama“, naveo je Vučinić.

Pokret će se, kako je predviđeno, s poštovanjem odnositi prema svim etničkim, konfesionalnim i svim manjinskim grupama u državi.

Jedan od osnivača Pokreta, Slobodan Jovanović kazao je da je to organizacija koja će braniti interes crnogorskog naroda i nezavisne države Crne Gore.

“Naši protivnici će biti jedino oni koji žele da svojim partikularnim nacionalnim interesima ugroze pravo Crnogoraca na svoju državu koji žele da ostvare nacionalne projekte ugrožavajući interes crnogorskog naroda i njihov mir”, poručio je Jovanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je ustavno konstituisana kao građanska država, a u praksi je, kako je naveo, nacija u kojoj su jedino Crnogorci građani.

Rašović, Google i Wikipedia

Savić Rašović je ocijenio je da je prijeka potreba Crne Gore da lobira za sebe van crnogorskih granica, na način na koji lobiraju oni protiv nje.

On je rekao da u Vašingtonu postoje političke organizacije koje rade protiv interesa Crne Gore. “Mi ćemo učini sve da efekte njihovog djelovanja smanjimo i anuliramo”, naveo je Rašović.

“Mi ćemo povući poteze koji će Crnoj Gori omogućiti da konačno, kada naš građanin ode u svijet ne mora više objašnjavati kojim jezikom priča, da ima svoju kulturu jer će to biti na google-u, kao i vikipediji”, zaključio je on.

Bonus video: