Osobe sa hendikepom traže izmjene izbornog zakona

Prema njihovom mišljenju, aktuelna odredba da te osobe glasaju uz pomoć asistenta je diskriminatorska
1 komentar(a)
Marina Vujačić, Foto: Savo Prelević
Marina Vujačić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.09.2013. 13:49h

Udruženje mladih sa henikepom (UMHCG) i Savez slijepih uputili su Radnoj grupi za izgradnju povjerenja u izborni proces amandmane na Zakon o izboru odbornika i poslanika kojima traže prilagođavanje glasačkih mjesta za potrebe slijepih i lica sa hendikepom.

Prema njihovom mišljenju, aktuelna odredba da te osobe glasaju uz pomoć asistenta je diskriminatorska jer narušava tajnost glasanja.

Iz UMHCG poručuju da, u praksi, osobe s invaliditetom ne mogu ostvariti pravo glasa ravnopravno sa drugima, bilo da se radi o osobama sa tjelesnim invaliditetom ili niskim rastom koje nemaju adekvatan pristup glasačkim mjestima, pa tako ni kabini koja je uska i previsoka.

„S druge strane, zbog nepristupačnosti biračkog materijala, osobe s oštećenim vidom ne mogu glasati samostalno, pa je i jednoj i drugoj kategoriji osoba narušena tajnost glasanja. S obzirom na to, veliki broj osoba s invaliditetom zbog narušenosti sopstvene bezbjednosti i dostojanstva ličnosti uopšte ne ostvaruju svoje biračko pravo“, kaže se u saopštenju koje je potpisala izvrna direktorica UMHCG Marina Vujačić.

Predloženim amandmanima se, između ostalog, traži da biračko mjesto mora da ima dovoljno prostora da lica sa invaliditetom mogu nesmetano i u svakom trenutku imati pristup prilazu i ulazu u biračko mjesto, paravan kabinama, biračkim kutijama i biračkommaterijalu. Traži se i da se biraču sa oštećenjem vida omogući da glasa uz pomoć šablona za glasački listić, na Brajevom pismu, a da je birački odbor dužan da pruži neophodnu podršku (organizacija dolaska, dostupan prevoz) da bi se biraču, ukoliko on to zahtjevom zatraži, omogućilo da glasa na biračkom mjestu.

Bonus video: