Ostala bez šest plata u ambasadi

Bivša službenica u ambasadi u Rimu kaže da je ministarstvo zakinulo za šest zarada, i da je radila bez ugovora od 2010.
872 pregleda 14 komentar(a)
Bojana Otašević, Foto: Luka Zeković
Bojana Otašević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.12.2016. 20:40h

Bivša službenica u crnogorskoj ambasadi u Rimu, Bojana Otašević, tvrdi da joj Ministarstvo vanjskih poslova duguje šest plata od po 1.650 eura, i da je od 2010. u tom diplomatskom predstavništvu radila nacrno.

Otašević, dokotorand na italijanskom fakultetu političkih nauka, "Vijestima" je objasnila da je u crnogorskoj ambasadi u Rimu šest godina radila na ugovoru o djelu, da je zaposlena kao tehnički sekretar u ambasadi , ali da je za to vrijeme obavljala poslove koji prevazilaze dužnosti sekretara. "Po potrebi sam radila i diplomatske poslove u odsustvu drugog diplomate u ambasadi i vodila finansije. Radila sam bez osiguranja, uplaćivanja doprinosa, čime je ambasada kršila i zakon Italije. Je li ovo način da se ispunjavaju evropski standardi od strane ministarstva koje treba da je primjer na tom polju", rekla je Otašević.

"Radila sam za platu koja nije dovoljna za obim posla koji sam obavljala, konstantno su mi obećavali ugovor i povećanje zarade", rekla je ona.

Otaševićeva je kazala da je doskorašnji ambasador u Italiji Antun Sbutega informisao da je postigao usmeni dogovor sa nekadašnjim sekretarom u MVPEI Predragom Stamatovićem i ministrom Igorom Lukšićem da joj se plata poveća. "U jednom Sbuteginom dopisu je stajalo da treba povećati platu jer obavljam konzularne i druge poslove koje inače obavlja drugi diplomata u ambasadi . On je na taj način potvrdio da ja obavljam te poslove, a ne samo posao tehničkog sekretara", pojasnila je ona.

Ona navodi da joj je na platu od 1650 eura dodato 850 eura na ime obavljanja konzularnih i drugih poslova, i da je to važilo sve dok u ambasadu nije došao drugi diplomata predstavništva. "Insistirala sam na aneksu ugovora kojim bi se to regulisalo do dolaska diplomate. Za svaki mjesec koji sam dobila 825 eura preko plate dobijala sam odobrenje iz MVPEI koje je potpisivao Stamatović", kaže ona. Otašević je kazala da je dolaskom drugog diplomate u ambasadu plata vraćena na 1650 eura, ali da joj ugovor nije produžen, te da je od 1. juna ove godine do 1. decembra radila bez ikakvog ugovora, jer nije bilo saglasnosti MVPEI da se ugovor obnovi. "U junu mi je izostala i plata jer nisam imala ugovor kao osnov da mi isplate zaradu. Od juna do decembra, kada sam dala otkaz, nisam dobila nijednu platu iako mi je obećano retroaktivno zaključivanje ugovora kako bi se to regulisalo", rekla je Otašević.

Retroaktivni ugovor je potpisan, kako je navela, preko telefonskih instrukcija koje je Sbutega dobio iz ministarstva, ali plate ipak nije dobila. Njoj je nedavno uplaćena junska plata i 600 eura preko nje, što je ona odbila, zahtijevajući da joj se isplate sva dugovanja. “Onda sam dobila informaciju da mi neće ništa isplatiti. Kažu da mi nisu ništa dužni jer su mi od septembra 2015. do juna 2016. dodavali 850 eura na platu za samostalno obavljanje konzularnih i drugih poslova i jer sam sve to radila bez aneksa ugovora, na čijem sam potpisivanju ja insistirala", kazala je Otašević, i dodala da ovakav stav prema zaposlenima ne može da se tretira drugačije nego kao pljačka, krađa i prevara.

Otašević je navela da ne istupa javno ni protiv vlasti, ni protiv DPS-a, već isključivo protiv politike Ministarstva vanjskih poslova. “Ja sam željela da karijeru započnem na pozitivnim stvarima, ne preko medija, zbog toga sam šest godina strpljivo čekala. Ja nisam politički aktivna", kazala je ona. Ona je najavila da će se u Italiji obratiti advokatima kako bi tužila ambasadu i ministarstvo. Pozvala je i sadašnjeg sekretara ministarstva Srđana Spaića i načelnicu finansijske službe Milenu Grbović, koje je, kako kaže, više puta pokušala da kontaktira, da objasne na osnovu čega je donijeta “prljava” odluka da se njoj ne isplate zarade.

Nije tako samo u Italiji, strancima sve uredno plaćaju

Otašević je kazala da ona nije jedina i da se slično postupa sa većinom crnogorskih državljana zaposlenim u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

“To se radi u diplomatsko- konzularnim predstavništvima širom svijeta, stranim državljanima koji rade u njima se plaća sve uredno, kao i prekovremeni rad, dok se Crnogorcima ne reguliše status”, rekla je Otašević.

Ona navodi i da njen slučaj nije prvi put da je nekadašnji sekratar u ministarstvu pokazao neozbiljnost. ”Ali, koliko znam, on je nagrađen time što je dobio mandat u jednom diplomatskom predstavništvu, i ne sumnjam da će njemu plata biti redovna”, kazala je Otašević.

Bonus video: