Ostali blijede u odnosu na crnogorsku korupciju

Vrlo raspoložena, visoki predstavnik Ketrin Ešton pred novinarima iz regiona obratila se ministru Roćenu, rekavši mu kako svi primjećuju trud koji ulaže Crna Gora.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2011. 20:18h

Ministri inostranih poslova Evropske unije na sastanku sa svojim kolegama sa Zapadnog Balkana, ohrabrili su i podstakli Crnu Goru da završi svojih sedam zadataka koji će je dovesti do otvaranja pregovora o članstvu.

Za sve zemlje regiona potvrđeno je da mogu, nakon izvršenih reformi, da očekuju članstvo u EU, kao i da ne bi bilo dobro da nakon zatvaranja pregovora sa Hrvatskom, proširivanje na duže vrijeme stane.

Vrlo raspoložena, visoki predstavnik Ketrin Ešton pred novinarima iz regiona obratila se ministru Roćenu, rekavši mu kako svi primjećuju trud koji ulaže Crna Gora.

Ketrin Ešton pred novinarima iz regiona obratila se ministru Roćenu, rekavši mu kako svi primjećuju trud koji ulaže Crna Gora

Luksemburški sastanak, koji je vodila visoki predstavnik Ešton, trajao je dva sata, a diskustovali su gotovo svi predstavnici zemalja članica, uz prisustvo komesara za proširenje Štefana Filea.

Glavni naglasci dani su na činjenicu da je Hrvatska završila pregovore, a to, prema evropskim zvaničnicima, daje novi moment u kojem sada "svako mora da iskoristi svoju šansu".

U polušali: Korupcija u zemljama bivše Jugoslavije je smiješna prema Crnoj Gori

Konstatovano je da je Srbija napravila veliki napredak hapšenjem Ratka Mladića, a onda se, među ministrima razvila diskusija da li će to da bude dovoljno za to da Beograd dobije pregovore, rekao nam je diplomata koji je učestvovao na pregovorima.

Jedan drugi, evropski, diplomatski izvor rekao nam je da je oko Crne Gore primijetio zanimljivu nijansu: "Vaša se zemlja hvali, kao što to uobičajeno u EU rade posljednjih mjeseci, ali, neke zemlje, neki ministri, počeli su ponovo jako da spominju obavezu borbe protiv korupcije.

Jedan ministar je u polušali komentarisao da je problem korupcije u drugim zemljama bivše Jugoslavije blijed pred korupcijom u Crnoj Gori", rekao je taj visoki izvor u neformalnom razgovoru sa dopisnikom Vijesti.

"Nema više, nakon Hrvatske, klasičnih paketa u kojima zemlje napreduju prema EU", komentarisao je ministar Roćen

Drugo pitanje, koje nije bilo dotaknuto na ovom sastanku, ali jeste ranije u zvaničnim formatima, a sada nezvanično, jest da li bi Crna Gora i Srbija mogle da dobiju zajedničko otvaranje pregovora. Napomenumo da se, u ovom pitanju, radi isključivo o unutarevropskom dogovoru."Nema više, nakon Hrvatske, klasičnih paketa u kojima zemlje napreduju prema EU", komentarisao je, na naše pitanje, ministar Roćen.

Srbiju nagraditi zbog hapšenja Mladića

Istina je da Evropska unija još nije riješila kako će se prema ovome postaviti, a za dogovor ima vremena do oktobra mjeseca, odnosno Izvještaja o napretku kandidata, koji je najvažniji godišnji dokument sa kojim Evropska komisija komunikuje sa zemljom kandidatom. Nema sumnje i da svi misle da Srbiju treba nagraditi zbog hapšenja Ratka Mladića, i njena kandidatura je sigurna, ali , za pregovore, mnoge članice EU žele da Beograd pokaže dobru volju prema Kosovu.

Crna Gora je pohvaljena zbog dobrih odnosa koje održava sa svojim susjedima

Neposredno pred zapadnobalkansko-evropski sastanak, Ketrin Ešton je rekla da bi napredak trebalo da se odnosi na "praktična pitanja, vezana uz normalni život građana" , kao šta je pitanje carina. Naime, evorpska strana insistira da je za napredak u evrointegracijama ključna dobra saradnja među državama u regionu. Jasno je da šta se tiče Srbije, to znači konstruktivan stav u razgovorima sa Prištinom.

Crna Gora je pohvaljena zbog dobrih odnosa koje održava sa svojim susjedima.

Roćen zadovoljan

"Dugo nisam učestvovao na sastanku na kojem je bila bolja atmosfera. Najvažnija poruka jest da nema nikakve dvojbe da se proširivanje Evropske unije nastavlja, odnosno da EU ostaje otvorena prema članstvu zemalja Zapadnog Balkana.

Neće biti vještačke pauze. Komesar File je rekao da je ovo godina proširenja, ali da li će to biti i godina momenutma proširenja, to zavisi od nas, kandidatima. I druga poruka jest da se bez dobrosusjedske saradnje u regionu ne može niti da pomišlja na napredovanje prema članstvu", kazao je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen.

"Jako je važno da se zemlje suoče sa svojim problemima i da ulože veliki napor da ih riješe"
File: Sve zemlje Zapadnog Balkana su napredovale

"Skoro sve zemlje Zapadnog Balkana su napredovale, a dva događaja se ističu. To su završetak hrvatskih pregovora i hapšenje Ratka Mladića. Ova dva iznimna događaja stvorila su momentum koji bi zemlje trebalo da iskoriste u drugom dijelu godine.

Jako je važno da se zemlje suoče sa svojim problemima i da ulože veliki napor da ih riješe, kako bi Izvještaj o napretku u oktobru bio što bolji i stvoio priliku da zemlja pređe na viši stepenik", kazao je evropski komesar za proširenje Štefan File.

Bonus video: