Ostavka ako bude ispod 10 mandata

Damjanović je na Glavnom odboru najavio da je spreman da ne bude dio liste za parlamentarne izbore
92 pregleda 51 komentar(a)
Srđan Milić, Aleksandar Damjanović, Foto: Luka Zeković
Srđan Milić, Aleksandar Damjanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.07.2016. 05:32h

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić, kojeg je dio partije pozvao da podnese ostavku zbog loših rezultata SNP-a, o tome bi razmislio samo ako na predstojećim parlamentarnim izborima ne osvoje “dvocifren procenat glasova i dvocifren broj mandata”. Takvu je poruku Milić poslao protivnicima njegove politike na Glavnom odboru SNP-a u petak.

“I to što nagovještava ne doživljavamo ozbiljnim jer je Milić pokazao da mu prija to što je privatizovao partiju”, saopštilo je “Vijestima” više izvora iz SNP-a nakon sjednice Glavnog odbora.

Pristalice tabora šefa poslaničkog kluba SNP-a Aleksandra Damjanovića pozivali su Milića da napusti vrh SNP-a, procjenjujući da bi tako dobili više mandata na izborima u oktobru. Oni su upozorili na urušavanje partije tokom skoro deset godina, otkad je Milić na njenom čelu.

Milićeva struja, za koju se tvrdi da je koordinira Snežana Jonica, uzvratila je da je partija jačala sa aktuelnim predsjednikom i da je uspio da podigne podršku, a kada je preuzeo prije skoro deset godina bilo je osam poslanika.

SNP je na parlamentarnim izborima u oktobru 2012. sa 16 mandata pao na devet poslaničkih mjesta. Za SNP je glasalo 11 odsto birača.

Sada imaju šest poslanika. SNP je u odnosu na novembarsko istraživanje koje je pokazalo da tu partiju podržava 9,1 odsto građana pao, i trenutno je na 8,8 odsto ispitanika, pokazalo je istraživanje koje je CEDEM sproveo od 8. od 21. juna.

Gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić, javno je pozvao Milića da preuzme odgovornost za stanje u SNP-u i da se povuče sa funkcije predsjednika da se ne bi desilo da se partija ponovo cijepa. Zamjera mu “sunovrat političkog rejtinga partije i to što je SNP postao privatno preduzeće i interesna grupacija”.

"Od nekad moćnog političkog subjekta sa dvadeset poslanika, spali smo na šest poslanika", izjavio je Šćekić uoči Glavnog odbora SNP-a.

Prema nezvaničnim informacijama, Damjanović je na Glavnom odboru najavio da je spreman da ne bude dio liste za parlamentarne izbore.

On je nedavno izjavio da je potreban radikalan zaokret prije oktobarskih izbora i indirektno potvrdio da je dio zabrinutog članstva tražio ostavku Milića.

“To što u parlamentu trenutno sjedi šest poslanika koji su nekada bili u SNP-u, a klub te partije ima takođe šest predstavnika, dovoljno govori”, saopštio je Damjanović.

Tu partiju je za vrijeme Milićevog mandata napustila struja okupljena oko Predraga Bulatovića i Milana Kneževića, a potom su otišli Aleksa Bečić, Velizar Kaluđerović, Neven Gošović... Svi su Milića optuživali da je privatizovao SNP, što je on negirao. Pozive na ostavku odbija, saopštavajući da je izabran na partijskom kongresu i da ima podršku u partijskoj bazi.

Bečić je u februaru 2015. izjavio da ne može da nastavi rad sa Milićem i Jonicom jer "im ništa ne vjeruje".

On i Aleksandar Damjanović bili su Miliću protivkandidati za predsjednika SNP-a. Damjanović je ostao u partiji, uz poruku da će se protiv Milićeve politike boriti unutar SNP-a.

Samardžićeva ostavka poslije izbora?

Potpredsjednik SNP-a i nosilac liste za Tivat "Eto zato SNP" Vlado - Šanjo Samardžić saopštio je na Glavnom odboru te partije da će ostavku zbog lošeg rezultata na aprilskim izborima u Tivtu podnijeti nakon parlamentarnih izbora, saznaju “Vijesti” iz više izvora iz SNP-a. SNP je u Tivtu pao sa četiri na dva mandata.

Samardžić je informisao da je ostavku najavio ranije, ali da je odlučio da sačeka kada je čuo da se traži Milićeva ostavka, najavljujući da će snositi odgovornost.

Iz Damjanovićevog krila mu je, prema nazvaničnim informacijama, uzvraćeno da za fijasko u Tivtu nije kriv isključivo on, već onaj ko je bio zadužen za Tivat, spočitavajući odgovornost i Jonici.

Bonus video: