Ostavka Marovića ne abolira DPS

“DPS ne smije da smijeni drugog čovjeka partije Svetozara Marovića, već mora čekati njega da ih umilostivi formalnom ostavkom koja će vjerovatno biti plaćena novim štetama po građane Crne Gore”
104 pregleda 28 komentar(a)
Tarzan Milošević, Milo Đukanović, Svetozar Marović, Foto: Zoran Đurić
Tarzan Milošević, Milo Đukanović, Svetozar Marović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.06.2016. 05:43h

Koliko god DPS pokušavao da opere ruke od Svetozara Marovića, jednog od svojih najviših zvaničnika, njegove ostavke ne mogu značiti aboliranje odgovornosti stranke kojoj pripada, poručuju iz opozicije i NVO sektora.

Poslije priznanja krivice u više slučajeva, on je podnio ostavke na mjesto predsjednika Političkog savjeta i partiji stavio na raspolaganje čak i članstvo.

Po riječima poslanika URA Miloša Konatara, nikako se ne može govoriti samo o individualnoj odgovornosti, a zaboraviti one koji su mu to omogućili.

“Sve ono što je uradio, sva nepočinstva... sve one milione kojima je oštetio Crnu Goru... uradio je tako što su mu DPS i Milo Đukanović lično omogućili političku poziciju iz koje je crpio moć da pravi te zloupotrebe”, ističe Konatar.

Marović je, između ostalog, bio i predsjednik Skupštine, potpredsjednik Vlade i zadnji predsjednik Srbije i Crne Gore.

Član Predsjedništva SDP-a Bojan Zeković kazao je da DPS nastavlja da bježi od suočavanja sa svojim “sada već svima vidljivijim likom u ogledalu”.

“DPS ne smije da smijeni drugog čovjeka partije Svetozara Marovića, već mora čekati njega da ih umilostivi formalnom ostavkom koja će vjerovatno biti plaćena novim štetama po građane Crne Gore”, kazao je juče Zeković. Sa Konatarom se slaže i advokat MANS-a Veselin Radulović.

“Marović je prije svega iskoristio svoj partijski položaj. Ni u kom slučaju nije ovo mogao uraditi a da nije bio visokopozicioniran u partiji”, kazao je za “Vijesti”. Dodaje da odgovornost zasigurno dijeli i Vlada, na čijem čelu je predsjednik DPS-a.

“Apsolutno se može govoriti i o odgovornosti Vlade. Teško mi možemo govoriti da Vlada i nadležne službe ne znaju mnoge druge stvari koje je teže otkriti, a ne što rade njihovi najbliži saradnici”, istakao je predstavnik MANS-a.

Komentar lidera DPS-a da je odgovornost individualna a ne kolektivna, Radulović je nazvao “potcjenjivačkim” prema javnosti.

Konatar je na kraju kazao da nije siguran da sam Đukanović nije imao neke koristi od toga.

“Ali to će se nadam u budućnosti vrlo brzo i utvrditi”, poručio je.

Bonus video: