Ostavke poslije sukoba u Savjetu Crnogoraca

Nacionalni savjet Crnogoraca je osnovan 2014.
19 komentar(a)
Nacionalni savjet Crnogoraca sjedište zastave, Foto: Mne.rs
Nacionalni savjet Crnogoraca sjedište zastave, Foto: Mne.rs
Ažurirano: 18.05.2016. 07:11h

Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji već gotovo šest mjeseci bezuspješno pokušava da okonča sjednicu započetu krajem prošle godine, a tokom posljednjeg pokušaja ostao je i bez većine članova izvršnog odbora i predsjednika Savjeta.

Sjednica Savjeta nije okončana ni prekjuče, uprkos angažovanju fizičko-tehničkog obezbjeđenja radi obezbjeđivanja reda i mira, piše Beta.

Rukovodstvo Savjeta već mjesecima je na meti optužbi članova za netransparetnost, nepotizam i nenamjensko trošenje budžetskih sredstava. Grupa članova je u decembru obavijestila o tome i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije, ali niko im nije odgovorio.

Umjesto da pred samo isticanje zakonskih rokova usvoji finansijski izvještaj za prošlu godinu, Nacionalni savjet je prekjuče ostao bez većine članova izvršnog odbora, predsjednika Savjeta i bez kvoruma.

Na samom početku, ostavke je podnijelo četvoro od sedam članova Izvršnog odbora, među kojima i zamjenik predsjednika Savjeta Branislav Sekulić, a ubrzo je ostavku podnio i sam predsjednik Ratko Šoć.

Kako piše Beta, kulminacija unutrašnjih sukoba uslijedila je nakon što je u novembru, bez odluke Savjeta, za sjedište tog tijela iznajmljen prostor bivše "Metals banke" u vlasništvu Razvojnog fonda Vojvodine za 1.200 eura mjesečno.

Žestoku polemiku je izazvala i kupovina polovnog namještaja koji se nalazio u tom prostoru po cijeni od gotovo 4.900 eura. Zbog ove polemike je i prekinuta sjednica Savjeta u decembru.

Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji, koji čini 23 člana, osnovan je 23. novembra 2014. sa sjedištem u Vrbasu i to sa ciljem da očuva kulturu, običaje, jezik i pismo crnogorske zajednice. Crnogorska zajednica u Srbiji, prema posljednjem popisu, broji 38.500 pripadnika.

Bonus video: