Ostavke zbog Mića Orlandića i Vujice Lazovića

zborne konvencije u Baru i Podgorici izazvale su podjele među članovima SDP-a. Tako skoro trećina delegata konvencije u Podgorici nije prisustvovala sjednici na kojoj su birani delegati, navodeći da je Lazović prekršio Statut u fazi pripreme kongresa i donošenja odluka o unutarstanačkim izborima
82 pregleda 18 komentar(a)
SDP Bar, Foto: Barinfo.me
SDP Bar, Foto: Barinfo.me
Ažurirano: 12.05.2015. 05:55h

Funkcioner Socijaldemokratske partije Zarija Lekić podnio je ostavku na članstvo Predsjedništva odbora u Baru, dok je Ankica Ivanović napustila Predsjednišvo podgoričkog odbora, saznaju “Vijesti”.

Oni su stranačke funkcije napustili zbog, kako su naveli, neregularnosti prilikom izbora na Konvencijama u Baru i Podgorici.

Lekić, koji je bio prvi gradonačelnik Bara nakon uvođenja višepartijskog sistema, je u pismu šefu odbora Miću Orlandiću kazao da se ne slaže sa načinom izbora delegata za stranački kongres i članova Glavnog odbora, i pozvao partijske kolege na jedinstvo i upozorio da se sukobima stranka razara, kazao je izvor “Vijesti”.

Ivanović, koja je bila odbornica u Skupštini Glavnog grada i kandidat na izbornoj listi prošle godine, u pismu sekretaru SDP-a Borislavu Banoviću je ocijenila da napušta podgorički odbor zbog različitog tumačenja socijaldemokratije sa rukovodstvom odbora, koji vodi Vujica Lazović.

Izborne konvencije u Baru i Podgorici izazvale su podjele među članovima SDP-a. Tako skoro trećina delegata konvencije u Podgorici nije prisustvovala sjednici na kojoj su birani delegati, navodeći da je Lazović prekršio Statut u fazi pripreme kongresa i donošenja odluka o unutarstanačkim izborima.

Konvenciji, kako je tada kazao izvor “Vijesti” iz SDP-a, nije prisustvovalo više osnivača partije, funkcionera, predsjednika mjesnih odbora i aktivista koji su dali veliki doprinos kampanji SDP-a na izborima 2010. i 2014, a među njima prof. dr Vlado Komnenić, sekretar za socijalno staranje Goran Miranović, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, državni sekretar MUP-u Jadranka Vojinović...

Oni su tada Lazoviću zamjerili što je, kako su kazali, ignorisao većinu predsjednika mjesnih odbora koji su osnovni organizacioni oblik partije. Dio članova podgoričkog odbora optužio ga je tada da je samovoljno, ne sazivajući Predsjedništvo odbora, prekršio Statut i predložio listu kandidata za delegate za konvenciju.

Bonus video: