Osuda za korupciju je dovoljna opomena Obradoviću

Obradović sada radi u Sektoru infrastrukture Ministarstva
5812 pregleda 7 komentar(a)
Nurković, Foto: Boris Pejović
Nurković, Foto: Boris Pejović

To što je osuđen za korupciju za bivšeg direktora Direkcije za željeznicu Nebojšu Obradovića, sada službenika Sektora infrastrukture Ministarstva saobraćaja i pomorstva, dovoljna je opomena da više ne zloupotrebljava državne finansije ili poziciju.

To je suština jučerašnjeg odgovora ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića poslaniku Aleksandra Damjanovića, koji je tražio informaciju da li će se Ministarstvo baviti disciplinskom odgovornošću pravosnažno osuđenog za korupciju.

“Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je uzimajući u obzir stav odjeljenja za inspekcijski nadzor i usmenog razgovora sa Obradovićem i njegov čin podnošenja ostavke, zaključilo da je presuda imenovanom dovoljna opomena da ubuduće ne počini slična krivična djela i da je svrha postignuta i bez pokretanja disciplinskog postupka”, navodi se u ministrovom odgovoru poslaniku.

U trenutku inspekcijskog nadzora Obradović je radio u Sektoru finansija, a sada je u Sektoru infrastrukture Ministarstva saobraćaja, piše u dokumentima tog vladinog resora. Iz dokumenata proizlazi da je on, nakon presude Višeg suda za korupciju i ostavke na šefovsko mjesto, prebačen na službeničko mjesto, najpre u Upravu za željeznicu, pa u Ministarstvu.

“Ističemo da je Nebojša Obradović preuzet od strane Uprave željeznice odnosno rješenjem o rasporedu koje je donio 30.05. 2019. Miroslav Kukavić, v. d. direktora, imenovani je raspoređen u Upravu željeznice”, objašnjava Nurković.

Inspekcijskim nadzorom utvđeno je da je sve odrađeno po Zakonu o državnim službenicima i namještenicima.

Kukavičić je inače svjedočio pred podgoričkim Višim sudom u krivičnom postupku protiv Obradovića. Obojica su kadrovi Socijaldemokrata Crne Gore, pa je Kukavičić zamijenio Obradovića kada je ovaj podnio ostavku preduhitrivši Vadu da ga smijeni zbog osude za korupciju.

U presudi Višeg suda piše i da su iskazi više svjedoka bili sračunati da pomognu Obradoviću i da su bili neistinitii. Po tom osnovu, za lažno svjedočenje se već skoro dvije godine vodi postupak pred podgoričkim osnovnim tužilaštvom koji je pokrenuo tadašnji poslanik Mladen Bojanić, koji je i objelodanio aferu korupcije, odnosno zloupotrebe državnog novca u partijske svrhe.

“Dovodeći navedeno u vezu sa utvrđenjem da Direkcija za željeznicu nije održala nijedan skup u hotelu ‘Ramada’, to osnovano ukazuje da su i okrivljeni, kao član Socijaldemokrata, kao i svjedok Ivan Brajović, kao njen predsjednik, bili upoznati i sa organizacijom navedena dva skupa od 22. jula 2015. i 14. januara 2016. godine, za koje je nesumnjivo utvrđeno da su održani za potrebe iste partije... sud je kazivanje navedenih svjedoka ocijenio kao pristrasno i sračunatao na pomaganje okrivljenom, za što su imajući u vidu podređen odnos prema okrivljenom kao Direktoru D.z.ž. CG u kojoj su zaposleni, imali očigledan motiv da neistinito svjedoče... Shodno ovakvom činjeničnom utvrđivanju, tvrdnje svjedoka I. B. da D. nikada nije platila troškove skupa održanog za potrebe partije S. ili skupa održanog u svrhu njenog osnivanja, kao i iznijete sumnje ovog svjedoka, da je uz djelovanje svjedokinje P., procesuiranje predmetnog slučaja motivisano opisanim političkim razlozima, nemaju utemeljenja u provedenim dokazima...”, navodi se u presudi.

Pored Brajovića, svjedoci su bili i Emil Durumbašić, Kimeta Merulić, Jugoslava Becić, Milan Banković, Mirosav Kukavičić i Tanja Dašić.

Bonus video: